Місто

Мер Житомира розповів про нову хвилю «замінувань», готовність до блекауту та повторного наступу з півночі

23 December 2022, 17:41

В Житомирі за останні кілька тижнів збільшилась кількість повідомлень про «замінування», в місті працює лише третина освітлення та на кілька годин випускають на лінію 20% тролейбусів, економлять електроенергію на котельнях, ситуація в обласному центрі краща, ніж в деяких інших містах, тому люди приїздять сюди, щоб мати можливість нормально працювати дистанційно.

Про це та інше 23 грудня в національному телемарафоні розповів мер Житомира Сергій Сухомлин.

Перше запитання було про замінування залізничного вокзалу 22 грудня.

«Вокзал працює в штатному режимі, повідомлення (про замінування) не підтвердилося. На минулому тижні було повідомлення про замінування всіх шкіл і конкретно (зазначалося), що о 13:00 буде підрив. Будуть жертви. Таких повідомлень за останні декілька тижнів вже було багато, наші правоохоронці роблять все, щоб перевірити, і перебування дітей, людей в цих закладах було безпечним. Фактично (таких повідомлень) не було декілька місяців, а ось вже декілька тижнів ми отримуємо повідомлення. Це психологічна «робота» для того, щоб додатково посилити тривогу в людей, але наші правоохоронці відпрацьовують, школи знають, як евакуювати дітей, ці алгоритми вже давно відпрацьовані і все нормально», - сказав Сергій Сухомлин.

Мер також розповів про ситуацію з електропостачанням в Житомирі.

«В Житомирі більш-менш ситуація нормальна, але те, що роблять енергетики, те, що роблять комунальники, щоб ця ситуація була більш-менш нормальною, - це дуже велика робота. В середньому в нас по місту не працює 12-15 котелень із 45: для того, щоб залишатися в лімітах і не переходити на аварійні відключення, ми відключаємо котельні, економимо електроенергію (додатково 3-5 МВт), переключаємо і подаємо тепло з інших котелень. Ми готувалися до цієї ситуації ще з весни і у нас є можливість переключати з однієї котельні на іншу. Також у нас фактично не працює електротранспорт, лише лічені години на добу ми випускаємо 20% тролейбусів на лінію, щоб забезпечити пересування саме пільгових категорій. Ми не можемо собі дозволити повноцінну роботу електротранспорту, трамваї взагалі не працюють. Освітлення в місті працює на 30% - кожен третій ліхтар, але завдяки тому, що ми ще в 2019 році перевели місто повністю на світлодіодне освітлення, все освітлення міста нам обходиться приблизно в 320 кВт, це абсолютно невелике навантаження на енергомережу. І продовжуємо встановлювати генератори: вже встановили багато генераторів на об’єктах водоканалу, теплокомуненерго, ще встановлюємо (потужністю) 1,6 МВт. Це для того, щоб у разі повного блекауту забезпечити роботу котелень і водоканалу. До нового року ми маємо закінчити і всі об’єкти будуть з генераторами, це генератори, переважно 500-800 кВт», - сказав мер Житомира.

Сергій Сухомлин запевнив, що в громадському транспорті Житомира немає проблем з безготівковим розрахунком, а місто очікує 4-5 січні обіцяні 20 автобусів з Таллінна. Щодо потенційної загрози повторного наступу росіян з півночі, то мер впевнений в надійному укріпленні українського-білоруського кордону в Житомирській області.

«Приблизно три місяці тому ми почали будувати, перш за все за рахунок бізнесу, додаткових ліній оборони громад і кордону (з Білоруссю), побудовано багато фортифікаційних бетонних споруд. І я точно знаю, що в Житомирській області кордон закритий надійно: там працює і тероборона, і ЗСУ, у нас більш-менш нормальна ситуація. Кілька днів тому у мене була зустріч з керівником полку імені Кастуся Калиновського – це дійсно справжні патріоти Білорусі, і в разі інтервенції з боку Білорусі цей полк буде зніматися зі сходу і переходити саме на білоруський кордон для того, щоб в перших рядах захищати Україну і потім визволяти Білорусь від диктатора Лукашенка», - зазначив мер Житомира.

Він також підкреслив, що потенційні загрози не стали причиною виїзду людей з Житомира, а ось потік в місто збільшився.

«Ми відчуваємо, що саме потік спрямувався в Житомир, бо в багатьох містах України ситуація з енергетикою, з теплом, з водою набагато складніша, ніж в Житомирі, люди переїжджають. Це і банківські працівники, і з ІТ-сектору, переїжджають для того, щоб просто можна було працювати дистанційно. Дійсно, ми відчуваємо додаткове навантаження, але це нормально, ми до цього готувалися і можемо приймати ще багато тисяч людей», - наголосив Сергій Сухомлин.

Як повідомляв Житомир.info, через ворожі обстріли 16 грудня 2022 року в Україні суттєво збільшився дефіцит електроенергії, аварійні відключення запроваджені в усіх областях. В Житомирі 16 грудня після 16:00 припинили роботу електротранспорту і на кілька годин вимкнули котельні та деякі об’єкти водоканалу, щоб пройти вечірній «пік» навантаження на енергосистему.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: електропостачання транспорт генератор Білорусь блекаут замінування Сухомлин 
Матеріали по темі