Економіка

Аудитори перевірили житомирське КП «Міськсвітло», нарахували непродуктивних витрат та упущених вигод на 4,5 млн грн

29 December 2022, 09:51

На КП «Електричних мереж зовнішнього освітлення «Міськсвітло» Житомирської міської ради аудитори провели перевірку та виявили недоліки і втрати. Загальна сума недоотриманих доходів та непродуктивних витрат – 4,5 млн грн.

Про це 15 грудня повідомила пресслужба Управління Північного офісу Держаудитслужби в Житомирській області.

«Фахівці Управління Північного офісу Держаудитслужби в Житомирській області провели плановий державний фінансовий аудит діяльності КП «Електричних мереж зовнішнього освітлення» «Міськсвітло» Житомирської міської ради за період з 01.01.2019 по 30.06.2022, за результатами якого визначено фактори внутрішнього характеру, які вплинули на ефективність управління Підприємством та призвели (можуть призвести) до упущення можливості отримання додаткових доходів та до непродуктивних витрат на загальну суму понад 4,5 млн грн», – йдеться у повідомленні.

Зокрема, задокументовано:

• непродуктивні витрати та відволікання бюджетних коштів на загальну суму майже 523 тис. грн внаслідок придбання Підприємством дорожніх контролерів у обсягах, що перевищують реальну потребу;

• упущення додаткових вигод на загальну суму понад 347 тис. грн внаслідок нереалізації світильників, демонтованих під час проведення поточного ремонту мереж зовнішнього освітлення м. Житомира;

• неефективні управлінські рішення щодо невикористання виготовленої в минулих роках проєктно-кошторисної документації, яка пройшла експертизу загальною вартістю майже 288 тис. грн;

• несвоєчасне вжиття Підприємством заходів щодо відшкодування винними особами коштів, витрачених на ремонт майна, пошкодженого внаслідок ДТП, що призвело до непродуктивних (додаткових) витрат на загальну суму майже 207 тис. грн;

• упущення додаткових надходжень на суму майже 390 тис. грн внаслідок неукладання Підприємством договорів з іншими територіальними громадами на обслуговування мережі зовнішнього освітлення, що фактично розташовані на їх території.

До того ж проведеною під час аудиту ревізією окремих питань фінансово-господарської діяльності встановлено порушення на загальну суму понад 257 тис. грн.

«Зокрема, Підприємством здійснено заміну світильників для забезпечення зовнішнього освітлення вулиць м. Житомира, оплату за ремонт яких проведено коштом міського бюджету, тоді як згідно з гарантійними зобов’язаннями зазначені роботи мав проводити безпосередньо постачальник. Це, зі свого боку, призвело до списання коштів на видатки всупереч законодавству, чим завдано матеріальної шкоди на загальну суму 208 тис. грн. Окрім того, зафіксовано, що до актів приймання виконаних будівельних робіт включено витрати на роботи та придбання матеріалів, яких документально не підтверджено, через що завищено вартість виконаних робіт, чим завдано матеріальної шкоди бюджету Житомирської територіальної громади на загальну суму 49 тис. грн», – зазначають аудитори.

Як повідомляв Житомир.info, за впровадження сучасної системи вуличного освітлення в Житомирі взялися у 2016 і встановили 5200 LED-ліхтарів. Тоді з міського бюджету виділили18 мільйонів гривень, а також скористалися коштами Держфонду регіонального розвитку.

До кінця 2018 року у Житомирі збиралися замінити старі ліхтарі на світлодіодні в житлових масивах Корбутівки, Мальованки, Крошні та на вулиці Покровській. Для цього придбали світильників на 25 млн грн.

З лютого по березень 2019 року в Житомирі замінили близько 4000 вуличних натрієвих ламп та ламп розжарювання на світлодіодні світильники. У травні того ж року Житомирський міський голова Сергій Сухомлин у соцмережі повідомив про заміну ліхтарів у парку імені Гагаріна на енергоощадні. А влітку в місті збиралися встановити близько 1000 світлодіодних ліхтарів для освітлення шкіл та дитсадків.

У вересні 2020 року мер Сергій Сухомлин в інтерв’ю Житомир.info розповідав, що Житомир став першим містом в Україні, де всі світильники замінили на світлодіодні.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: аудитор аудиторська служба Держаудитслужба Міськсвітло  
Матеріали по темі