Здоров'я

Іпотерапія – це не просто катання на конях: на що треба звертати увагу при обранні цього методу реабілітації

1 February 2023, 14:35

Іпотерапія – це ефективний метод допомоги та реабілітації із застосуванням коней, який успішно використовується у багатьох країнах світу. Цей метод ефективно допомагає при таких захворюваннях, як ДЦП, аутизм, розумова відсталість, нервових та психічних захворюваннях тощо.

Останнім часом багато кінних клубів почали пропонувати цей метод реабілітації, але іпотерапія – це не просто катання на конях, є важливі моменти, на які потрібно звертати увагу.

Іпотерапія – це метод лікування, заснований на взаємодії людини зі спеціально навченим конем, адаптованим до можливостей хворого в опануванні верхової їзди, її мають проводити фахівці: лікарі, психологи, реабілітологи, які пройшли спеціальне навчання за цією методикою і мають відповідну кваліфікацію та сертифікацію з іпотерапії. В іншому випадку результатом буде марно витрачений час та гроші, також є небезпека, що непрофесійна реабілітація може нашкодити. Наприклад, якщо дитину з ДЦП неправильно посадити на коня, чи проводити заняття з порушенням іпотерапевтичних методик, то можна травмувати дитині куприк та підкріпити патологічну моторику.

Вимоги до проведення іпотерапії регламентовані Міністерством охорони здоров'я:

Нагадаємо, в травні 2021 році був підписаний меморандум про організацію надання послуги іпотерапії між виконавчим комітетом Житомирської міської ради та громадською організацією «Берегиня Полісся»: ГО має забезпечити надання послуги шляхом проведення 10 занять тривалістю по 30 хвилин з обов’язковим контролем фізичного та психоемоційного стану дитини з інвалідністю, а міська влада зобов’язується частково оплатити ці заняття. В січні 2023 року в Центрі оздоровчої верхової їзди й іпотерапії «Берегиня Полісся» розповідали про проблеми із забезпеченням коней сіном.

Як повідомляв Житомир.info, переселенці з Харкова врятували коней з-під обстрілів та у вересні 2022 року відродили свій кінний клуб в селі Троянів Житомирського району. В селищі Новогуйвинське Житомирського району вже 13 років діє кінно-спортивний клуб «Домбай».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: іпотрератія коні кінніий клуб кінь 
Матеріали по темі