Здоров'я

«Німесил», ліки від діабету та тиску: чим запасалися житомиряни в аптеках та чи складно отримати е-рецепт

3 April 2023, 16:16

В Україні з 1 квітня ввели е-рецепт, тобто деякі лікарські засоби можна отримати не лише за паперовим, а й за електронним рецептом. В аптеках говорять: в останній день березня чимало житомирян вирішили зробити запас ліків, створивши ажіотаж.

«Вони боялися, що доведеться йти повторно до лікаря. Всі мотивували, що не завжди до лікаря можуть попасти, через що купували із запасом на 2-3 місяці наперед», - каже фармацевт Леся.

Розповідають, за якими саме препаратами стояли у чергах містяни.

«Цукровий діабет, тиск, знеболювальні. Ажіотаж на «Німесил» зробили, не знаю, можливо якась інформація пройшла, що буде лише за рецептом. І всі аналоги також вигребли. Щодо вікових категорій – всі були: і пенсіонери, і молоді люди, і середній вік, не можна сказати, що когось більше», - пригадує Леся.

«Здебільшого (купували) знеболювальні ліки, від тиску, сечогінні», - говорить фармацевт Марина.

«Цукровий діабет і ліки від тиску. Люди вирішили, що хочуть так взяти, щоб не турбувати лікаря, щоб не йти до нього в черговий раз за рецептом. Всіх попереджаємо, який препарат рецептурний, ви маєте налаштовуватися і все ж йти до лікаря. Всі розуміють, але чомусь ще не хочуть цим займатися», - каже фармацевт Оксана.

Відпускати ліки за рецептом – це позитивна практика, спрямована на те, щоб люди не займалися самолікуванням, наголошують медики. Також звертають увагу, що з квітня фактично нічого не зміниться, адже мова йде про лікарські засоби, які й раніше мали продавати за рецептом.

«Препарати, лікарські засоби, які згідно з інструкцією відпускаються за рецептом, вони мають бути виписані тільки за електронним або паперовим рецептом. Виписується електронний рецепт в електронній системі охорони здоров’я, людині на мобільний телефон, на який була заключена декларація, приходить SMS-сповіщення, де вказаний номер електронного рецепта та код підтвердження. З цією SMS людина підходить в аптечну мережу, яку обирає самостійно. Лікар робить призначення лікарського засобу лише по міжнародній назві, тобто торгових назв ніяких немає, лише діюча речовина», - говорить заступниця медичного директора КП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Галина Перчик.

Медики переконують, що електронний рецепт отримати простіше, ніж паперовий, адже в деяких випадках це можна зробити без особистого прийому у лікаря.

«Лікар може прийняти дзвінок в телефонному режимі, і якщо стан пацієнта не перешкоджає виписці, призначенню, то після консультації телефоном він може виписати рецепт. Якщо він бачить необхідність в очному прийомі пацієнта, то він запросить пацієнта для уточнення», - каже заступниця медичного директора КП «Центр первинної медико-санітарної допомоги».

Медики радять житомирянам не призначати собі лікування, а звернутися до фахівця, який після консультації надасть паперовий або електронний рецепт.

Нагадаємо, 31 березня житомирян занепокоїло введення електронних рецептів з 1 квітня, біля аптек утворилися черги.

Раніше, 27 березня 2023 року, пресслужба Житомирської обласної військової адміністрації акцентувала, що медичні заклади та аптеки області до 31 березня мають підготуватися до відпуску ліків за е-рецептом.

Як повідомляв Житомир.info, 29 липня 2022 року МОЗ інформувало, що з серпня українці будуть отримувати електронний рецепт на антибіотики: така можливість стане доступною для закладів охорони здоровʼя, які уже зареєстровані та працюють з електронною системою охорони здоровʼя (ЕСОЗ). 1 жовтня 2021 року усі заклади охорони здоров’я розпочали видачу електронних лікарняних: у МОЗ пояснили, як це працює.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ліки аптека рецепт е-рецепт ЦПМСД Перчик 
Матеріали по темі