Економіка

Аудитори перевірили один із лісгоспів Житомирської області та виявили недоліків і втрат на понад 28 млн грн

2 May 2023, 09:48

Аудитори провели перевірку в ДП «Олевське лісове господарство» в Житомирській області та виявили недоліків та втрат на суму понад 28 млн грн.

Про це 2 травня повідомила пресслужба Управління Північного офісу Держаудитслужби в Житомирській області.

«За результатами державного фінансового аудиту діяльності державного підприємства «Олевське лісове господарство» встановлено неефективні управлінські дії, що призвели до упущення вигод та понесення зайвих витрат на суму понад 25 млн грн», – йдеться у повідомленні.

Зазначено, що фахівці Управління Північного офісу Держаудитслужби в Житомирській області зафіксували:

• недосконалу систему оздоровчих заходів, направлених на розв’язання проблеми всихання хвойних лісів, внаслідок розповсюдження шкідників лісу, що призвело до зменшення запланованих обсягів заготівлі ділової деревини та, відповідно, збільшення виходу дров’яної деревини. Як наслідок, Підприємство не отримало доходів на суму майже 11 млн грн. Разом з тим за умови непошкодження дерев шкідниками, що забезпечило б збільшення заготівлі ділової деревини порівняно з фактичним, місцеві бюджети могли б отримати додаткових надходжень на суму майже 3 млн грн;

• неефективні управлінські рішення щодо охорони та захисту лісу, які призвели до самовільних рубок деревини та заподіяння шкоди лісу на загальну суму понад 4 млн грн;

• зайві витрати на суму понад 4 млн грн через придбання основних засобів (засоби праці, що беруть участь у виробничому процесі) за відсутності інвестиційних планів та ще на понад 2 млн грн – внаслідок сплати (упродовж досліджуваного періоду) нарахованих контролюючими органами штрафних санкцій за порушення, допущені працівниками підприємства;

• інші порушення фінансової дисципліни майже на 1 млн грн, які призвели до упущення вигоди та неотримання Підприємством доходів.

Водночас було проведено й ревізію окремих питань фінансово-господарської діяльності ДП «Олевське лісове господарство», під час якої аудитори виявили втрати фінансових та матеріальних ресурсів на загальну суму понад 3 млн грн.

«Зокрема, невиконання лісозаготівельниками договірних умов щодо заготівлі та передачі підприємству деревини призвело до недоотримання Підприємством доходів у вигляді відшкодування різниці незаготовленої лісопродукції на загальну суму майже 2 млн грн та, відповідно, до заниження розміру належної для перерахування до державного бюджету частини чистого прибутку на понад 1 млн грн», – пояснюють аудитори.

Окрім того, зафіксовано реалізацію лісопродукції за цінами, нижчими від фактично затверджених реалізаційних цін, внаслідок чого Підприємство недоотримало фінансових ресурсів на суму понад 0,2 млн грн.

В Управлінні Північного офісу Держаудитслужби в Житомирській області зазначають, що під час ревізії підприємство забезпечило часткове відшкодування виявлених порушень.

Як повідомляв Житомир.info, 15 грудня 2022 року пресслужба Управління Північного офісу Держаудитслужби в Житомирській області інформувала про результати перевірки комунального підприємства «Міськсвітло» Житомирської міської ради: загальна сума непродуктивних витрат та упущених вигод – понад 4,5 млн грн.

А 4 січня 2023 року пресслужба повідомляла, що під час перевірки комунального підприємства «Спеціалізований комбінат комунально-побутового обслуговування» Житомирської міської ради виявили упущені вигоди та непродуктивні витрати на суму понад 22 млн грн.

7 квітня 2022 року пресслужба інформувала, що аудитори провели перевірку в КП «Автотранспортне підприємство 0628» Житомирської міської ради та виявили порушень і недоліків на майже 35 млн грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: аудитор аудитори ревізія аудит лісгосп Олевське лісове господарство  
Матеріали по темі