Економіка

Мін’юст почав стягнення активів власників підприємств, які пов’язані з росіянами: серед них є і житомирське

29 June 2023, 12:33

Міністерство юстиції подало до ВАКС позов про стягнення активів власників VS Energy - російських олігархів Бабакова, Гінера та Воєводіна - в дохід держави. Група, зокрема, володіє корпоративними правами в 8 українських обленерго.

Про це 28 червня повідомила директорка Департаменту санкційної політики Мін'юсту Інна Богатих.

Чиновниця назвала справу «головною санкційною битвою».

«Сьогодні Міністерство юстиції України подало до Вищого антикорупційного суду позов про застосування санкції у виді стягнення активів до бабакова о.м., гінера є.л., воєводіна м.в. та інших осіб, які є пов’язаними із зазначеною трійкою та по суті виконують роль номіналів», – написала вона.

Росіяни в Україні володіють корпоративними правами:

  • 8 обленерго;
  • 6 готелів (мережа Premier Hotels & Resorts);
  • 2 металургійних заводів (зокрема, "Дніпроспецсталь" у Запоріжжі);
  • 2 ТЦ у Києві ("Метроград" та "Метрополіс");
  • ще 31 юридичних осіб;
  • коштами в розмірі близько 2,5 млн дол.

Довідково:

Непублічними бенефіціарами групи VS Energy є російський бізнесмен Міхаїл Воєводін, відомий за прізвиськом в кримінальних колах як Міша "Лужнецький", експрезидент ФК "ЦСКА" Євгєній Гінер разом із заступником голови Держдуми РФ Александром Бабаковим.

У травні 2022 року група заявила, що Гінер, Воєводін та Бабаков з 2014 року не мають стосунку до українських обленерго, а їх бенефіціарами є Марина Ярославська, Олег Сізерман (Німеччина), Валтс Вігантс, Віліс Дамбінс та Артурс Альтбергс (Латвія).

Нагадаємо, 12 травня президент Володимир Зеленський указом ввів в дію чергове рішення Ради національної безпеки і оборони України «Про застосування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)». Санкції запроваджуються, зокрема, щодо юридичних та фізичних осіб, серед яких є компанії – власники великих житомирських підприємств: ТОВ «Юнігран» та АТ «Житомиробленерго». Зауважимо, обидва підприємства входять до реєстру великих платників податків.

За рішенням РНБО на десять років застосовані обмежувальні заходи до ВС Енерджі Інтернешнл НВ (VS Energy International NV) з Королівства Нідерланди, м. Амстердам, яке є найбільшим акціонером АТ «Житомиробленерго» - частка 75,5581%.

Як повідомляв Житомир.info, в червні 2022 року VS Energy заявляло, що суд не знайшов «російського сліду» в структурі власності групи компаній: В листопаді 2022 року Печерський районний суд Києва наклав арешт на частки в стратегічних українських підприємствах та цінні папери кінцевими власниками яких є депутат Держдуми РФ Олександр Бабаков, член комітету Держдуми РФ з міжнародних справ Євгеній Гінер та так званий «злодій в законі» на прізвисько Міша «Лужнецький» Міхаіл Воєводін: були арештовані частки в статутних капіталах п'яти компаній, серед яких – АТ «Житомиробленерго» (95,54%). В листопаді 2022 року СБУ проводило обшуки на підприємствах, які входять до групи компаній VS Energy, і її акціонер Віліс Дамбінс вчергове заявив, що компанія належить європейським інвесторам і не має жодного «російського сліду».

В лютому 2021 року під санкції РНБО потрапила мережа магазинів «Спортмастер», один з яких знаходиться в Житомирі.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: санкції РНБО Юнігран обленерго ВС Енерджі Мін'юст Богатих 
Матеріали по темі