Суспільство

Без води – страшно: водії житомирського водоканалу розповіли, як допомагали Нікополю після підриву Каховської ГЕС

12 July 2023, 13:07

Зневоднений Нікополь після підриву Каховської ГЕС лишався без централізованого водопостачання протягом кількох тижнів: двоє водіїв КП «Житомирводоканал» повернулися з Дніпропетровщини, де 14 днів допомагали Нікополю забезпечувати містян водою.

Про це 12 липня повідомляє пресслужба КП «Житомирводоканал».

Влада міста звернулася за допомогою до всіх небайдужих, адже жодне місто України нездатне подолати безпрецендентні водні кризи, спровоковані окупантами, лише власними силами та ресурсами. Звісно, ми не могли стояти осторонь людської біди.

Водії Житомирводоканалу Анатолій Голомах та Сергій Железняков, які відправилися на Дніпропетровщину на автоцистерні, розповіли про побачене і пережите:

«Ми приїхали в Нікополь, коли містяни вже тиждень не мали вдома води. Зійшла вода з Каховського водосховища – і в кранах вона закінчилася. Певний час для забезпечення потреб міста водії автоцистерн брали воду безпосередньо із водозабору. Але рух поблизу водойм зумовлював прильоти. У Нікополі сигнал тривоги не встигає спрацьовувати: спочатку б’є – потім спрацьовує сирена. Ми теж потрапили у небезпечну ситуацію, коли осколки прилетіли недалеко від місця, де ми роздавали людям воду. Бог милував, що ми врятувалися. Воду для розвозу набирали також із резервуарів третього підйому, але її рівень і там досягнув критичної позначки. Вона була страшенно замуленою. Роздавалася людям і вода, набрана безпосередньо з річки, зелена, мутна. Для технічних потреб. Це жахлива картина. Без води – страшно. Люди возили воду кравчучками, велосипедами, бабулі тягнули бутлі у руках», - розповідає водій Анатолій Голомах.

Один із водіїв наголосив, що за водою були довжелезні черги.

«Коли в Житомирі немає води, то машину води і за цілий день можуть «не розібрати». А в Нікополі за 4 – 5 годин розбирали усю автоцистерну. Рекорд – спустошення цистерни за 2,5 години. У машині – 5000 літрів води», - додав він.

За словами комунальників, на допомогу «зневодненому» Нікополю приїхали люди з усієї країни.

«Допомагати приїхали люди з усіх куточків України: Тернополя, Черкас, Одеси, Вінниччини, Кропивницького», - зауважив Сергій Железняков.

Нагадаємо, станом на 20 червня за два тижні Житомирщина відправила 30 вантажівок допомоги жителям Херсонської області, які постраждали внаслідок підриву Каховської ГЕС.

Розповідь житомирських волонтерок Лєни Дарк і Ека Хатіашвілі про свою поїздку 6 червня в підтоплені райони Херсонщини та Миколаївщини читайте тут.

Як повідомляв Житомир.info, надвечір 6 червня 2023 року на позачерговій сесії Житомирської міської ради ухвалили рішення про виділення 1 млн грн субвенції для Херсонщини, частина якої затоплена через підрив Каховської ГЕС. З Житомира на Херсонщину 8 червня доставили понад сотню мотопомп, потужний насос з генератором, а також харчі і воду. 12 червня з Житомирської області ще відправили майже 80 тонн допомоги для постраждалих жителів Херсонщини.

А 15 червня виконавчий комітет Житомирської міської ради дозволив передати у тимчасове користування місту Нікополю Дніпропетровської області автоцистерну на період ліквідації наслідків руйнування Каховської ГЕС.

Як житомиряни збирали допомогу Херсонщині дивіться тут

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: водоканал вода Каховська ГЕС Нікополь 
Матеріали по темі