Події

У Житомирі повідомили про підозру чоловіку, який у магазині на Маликова накинувся на покупчиню через зауваження обслуговувати українською

20 July 2023, 17:33

У Житомирі повідомили про підозру чоловіку, який у магазині накинувся на покупчиню за зауваження обслуговувати українською мовою.

Про це 20 липня повідомила пресслужба Житомирської обласної прокуратури.

За процесуального керівництва прокурорів Житомирської окружної прокуратури місцевому жителю повідомлено про підозру у заподіянні покупчині умисного легкого тілесного ушкодження (ч. 1 ст. 125 КК України).

«Слідство встановило, що інцидент стався понад тиждень тому у приміщенні продуктового магазину, що в одному з мікрорайонів міста Житомира. Відпускаючи м’ясну продукцію українського бренду із Західної України, продавчиня спілкувалася російською мовою з чоловіком (допомагав їй торгувати), який зневажливо сказав про місто Бандерівськ, що це «ужасноє, дебільноє названіє». Коли підійшла черга потерпілої, вона зауважила, що краще Бандерівськ, ніж умовний московськ, та попросила, щоб в обслуговуванні продавець користувалася українською мовою. На таке зауваження обоє працівники магазину агресивно відреагували та кинулися до потерпілої з лайливими словами. Продавчиня намагалася вибити телефон, яким жінка фільмувала розмову, а 39-річний чоловік схопив потерпілу за руки, аби силою виштовхати з магазину. За висновками експертизи, підозрюваний умисно заподіяв 38-річній жінці легкі тілесні ушкодження у виді синців на обох руках. Розповідь та відео про інцидент потерпіла виклала у фейсбуці на своєму акаунті, що викликало значний резонанс та обурення місцевих жителів», - йдеться в повідомленні.

Досудове розслідування, за процесуального керівництва Житомирської окружної прокуратури, проводить Житомирське райуправління поліції.

Довідково: Покарання за цією статтею – штраф до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (до 850 грн) або громадськими роботами на строк до 200 годин, або виправними роботами на строк до одного року.

Як повідомляв Житомир.info, 10 липня 2023 року в одному з житомирських магазинів на Маликова продавчиня зі своїм колегою через зауваження щодо обслуговування російською мовою накинулася на покупчиню. Остання звернулася до поліції та виклала допис у Фейсбуці, у якому розповідає про ставлення працівників магазину до українських міст та державної мови. Відтак, СБУ взялася з'ясовувати, чи мала продавчиня антиукраїнську позицію, а поліція – розслідувати факт побиття.

Мовний скандал прокоментував також і Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь. Зокрема, закликав органи місцевої влади посилити контроль за дотриманням мовного закону.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: мовний закон закон про мову державна мова конфлікт прокуратура підозра тілесне ушкодження магазин Маликова 
Матеріали по темі