Місто

Ми можемо і не перевозити пенсіонерів безкоштовно: мер відповів, чому в Житомирі не прибрали часові обмеження для пільговиків

14 September 2023, 16:48

На пільговий проїзд у Житомирі мають право люди з інвалідністю 1 та 2 груп, а лише третя не має.

Про це 14 вересня в програмі «Діалоги» на Житомир.info, відповідаючи на питання читачів, сказав міський голова Сергій Сухомлин.

«Чому людям із інвалідністю 1 та 2 груп не додали пільговий проїзд у маршрутках і не ліквідували обмеження з 10 до 16 години для всіх пенсіонерів?», - так звучало в ефірі питання.

Сухомлин зауважив, що по закону в місті пільговий проїзд певних категорій не обов’язковий.

«Перша та друга групи мають право на пільговий проїзд, третя – не має. По обмеженнях пенсіонерам: по-перше, в постанові Кабміну і по закону ми можемо і не перевозити їх безкоштовно. Так воно склалося, що воно було завжди, але завжди держава давала компенсацію по пільгових категоріях пасажирів. Коли цю компенсацію прибрали, і перший-другий рік підтримка ТТУ була 10-15 млн грн – це одна справа, коли вона вже 150-170 млн... Можна все пустити на ТТУ, можна за всіх комуналку заплатити, повний соціалізм зробити, але тоді не буде за що ремонтувати труби, і на які кошти купувати новий транспорт, нові тролейбуси... Можна й так робити, але тоді обирайте іншого мера, нехай в нього буде інша стратегія, обирайте соціаліста, і нехай він це все робить, у мене трохи інший погляд на це все. Пенсіонери мають право їздити безкоштовно, просто в обмежений час. Якщо він хоче поїхати в аптеку чи на Житній базар, то в нього є право і час проїхати і зробити свої справи», - прокоментував Сергій Сухомлин.

Відповідаючи на питання читачки стосовно проїзду в громадському транспорті багатодітних сімей, мер зазначив, що треба звертатися до управління транспорту й питання вирішать.

«Із цим треба розбиратися, бо я теж попадаю під цю категорію, у мене троє дітей, старшому вже 28 років. Тут якщо є питання, то потрібно прийти в управління транспорту, вони розглядають ці питання, потім ми рішенням виконкому видаємо проїзні. Це було і з працюючими пенсіонерами чи інвалідами 3 групи, у яких є обмеження, ми ці питання намагаємось вирішити», - додав міський голова.

Скриншоти запитання читачів

Нагадаємо, з 13 серпня 2022 року, подорожчав проїзд в громадському транспорті Житомира. А 2 серпня 2022 року в ефірі програми «Діалоги» на Житомир.info мер Сергій Сухомлин говорив, що готівкова вартість проїзду може ще більше зрости, житомирянам значно вигідніше буде розраховуватися безготівково.

Як повідомляв Житомир.info, вартість проїзду в Житомирі підвищували на початку минулого року: з 29 січня 2021 року діяв такий тариф на проїзд у громадському транспорті: готівкова оплата в електротранспорті – 8 грн, в маршрутках – 10 грн, транспортною карткою було дешевше. За 2021 рік громадський транспорт Житомира перевіз 54,5 млн пасажирів, 66% яких обрали електротранспорт – тролейбуси та трамваї – і більшість з них були пільговиками.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: пільга пільговий проїзд проїзд транспорт пенсіонер Сухомлин  
Матеріали по темі