Суспільство

Відтепер у «Дії» можна перереєструвати авто та мотоцикли: інструкція для власників та покупців

20 December 2023, 16:08

У «Дії» запрацювала послуга перереєстрації транспорту онлайн. Для цього потрібно лише заповнити документи та почекати поки здійсниться реєстрація.

Про це 20 грудня повідомила пресслужба Міністерства цифрової трансформації України.

«У застосунку Дія запрацювала одна з найочікуваніших послуг для водіїв — перереєстрація авто онлайн. Відтепер продати чи придбати автівку можна в кілька кліків без зайвих перевірок та посередників. На першому етапі сервіс доступний для легкових автівок, мотоциклів і мопедів. Понад мільйон українців щорічно купують чи продають авто. Раніше для цього доводилося ходити в сервісні центри МВС, купувати «бігунки», стояти в чергах на касі банку та сплачувати величезну комісію. Тепер зробити це можна повністю онлайн у Дії. Достатньо заповнити договір і заяву за 15 хвилин та почекати годину, поки вона пройде реєстрацію», - йдеться у повідомленні.

Завдяки цьому процес купівлі-продажу авто стане набагато простішим і швидшим. А ще — значно прозорішим, адже перевірка авто та користувачів здійснюється автоматично, без участі адміністратора. Це усуває людський фактор та корупційні ризики.

Отримати послугу дуже просто. Якщо ви продаєте авто:

  • Виберіть послугу Продати транспортний засіб або натисніть Продати автомобіль у меню техпаспорта.
  • Погодьтеся з умовами продажу та надайте гарантії (що авто не в розшуку абощо) через Дію, а також підтвердьте, що це перший продаж авто в поточному році.
  • Вкажіть договірну вартість автівки.
  • Внесіть дані про себе та ознайомтеся з проєктом договору.
  • Поділіться проєктом договору з Покупцем через QR-код або посилання.

Якщо ви купуєте авто:

  • Відскануйте QR або перейдіть за посиланням, яке надасть продавець авто.
  • Ознайомтеся та погодьтеся з умовами продажу через Дію.
  • Виберіть номерний знак: залиште старий, змініть на новий чи замовте індивідуальний.
  • Зазначте, що ви ознайомилися з технічним станом, якісними характеристиками авто та погоджується із ціною.
  • Надайте згоду на перереєстрацію авто.
  • Виберіть версію техпаспорта: пластик та електронне свідоцтво в Дії або тільки електронне свідоцтво в Дії.
  • Якщо вибрали пластик або новий НЗ, надайте дані для доставки Укрпоштою.
  • Оплатіть.
  • Ознайомтеся з проєктом договору та відправте на перевірку. Вона відбудеться автоматично засобами Єдиного державного реєстру транспортних засобів.

Після успішної перевірки зможете засвідчити договір Дія.Підписом, а потім обмінятися грошима та авто. Підписані документи надійдуть до адміністратора сервісного центру МВС, який закріпить вибрані номери та роздрукує свідоцтво про реєстрацію авто. Готовий пакет документів надійде новому власнику у вибране відділення Укрпошти. А електронні документи на автівку підтягнуться в Дії.

За час тестування послуги в Дії вже перереєстрували 65 автівок. Відтепер зробити це може кожен українець навіть не виходячи з дому.

Послуга реалізовується Мінцифрою разом з Міністерством внутрішніх справ, Головним сервісним центром МВС, ДП «Інфотех» та АТ «Укрпошта».

Нагадаємо, 19 грудня на саміті у Києві презентували нові послуги, які відтепер будуть доступні у застосунку «Дія». Серед них - послуги для моряків та підприємців, внесення змін про ФОП та перереєстрація автомобілів.

Як повідомляв Житомир.info, 16 жовтня 2023 року у «Дії» запустили бета-тестування послуги перереєстрації легкових автомобілів, мотоциклів та мопедів. А 15 червня 2023 року на сайті головного сервісного центру МВС повідомили про те, що Уряд дозволив перереєстрацію транспортних засобів без експертного дослідження, але є винятки.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Дія застосунок послуга додаток оновлення Міністерство цифрової трансформації Мінцифра автомобіль авто реєстрація продаж МВС 
Матеріали по темі