Влада

На сесії Житомирської облради жваво обговорювали підтримку ЗСУ в 2024 році та бюджет на наступний рік

21 December 2023, 14:10

«Допомога ЗСУ – це наш обов'язок», «10% бюджету на ЗСУ», «Краще дрони, ніж стадіони» – такими плакатами деякі депутати обклеїли президію у сесійній залі Житомирської обласної ради, де 21 грудня відбулося чергове засідання сесії.

Згодом Сергій Крамаренко звернувся до колег з закликом включити до порядку денного питання «Про підтримку Збройних Сил України, Національної гвардії України та інших військових формувань».

«Коли готувався порядок денний, принаймні депутати нашої фракції, очікували, що буде напрацьовано основи бюджету. У нас було напрацьовано багато питань, пропозицій до обласного бюджету, де ми хотіли запропонувати правки та поставити на голосування для підтримки наших ЗСУ, військових формувань, сил оборони. На жаль, з невідомих причин проєкт бюджету у сесійну залу не був винесений. Ми з колегами, з Павлом Чернявським та Оленою Торяник, підготували проєкт рішення. Просимо підтримати, як невідкладний, бо його не можна переносити «Про підтримку Збройних Сил України, Національної гвардії України та інших військових формувань», – виступає депутат Житомирської обласної ради Сергій Крамаренко.

«Є гарна українська гра, одягнути питання, яке не стосується, у гарну назву. Хочу сказати, що патетика Сергія Михайловича щодо допомоги ЗСУ є чистою патетикою. У 2023 році з бюджетів всіх рівнів до ЗСУ скеровано близько 1,5 млрд грн. Обласна військова адміністрація повністю координувала роботи, якби зараз з трибуни виступав військовослужбовець, можливо командувач десантно-штурмовими військами, представник генерального штабу, командувач сухопутними військами, то питання було б гострим і Житомирщина не була б тим регіоном, який не допомагає ЗСУ. Сергій Михайлович навчився за свою каденцію називати гарними назвами безглузді питання», - відповів начальник Житомирської ОВА Віталія Бунечко.

«Що заважало депутатам прийняти бюджет? Нас бомбили обстрілювали, оточили? Що нам заважало? Чому зараз так нівелюють раду, зараз депутатам соромно назватися. Прийдіть на заправку, де військові, та скажіть, що ви депутат», - додав депутат Житомирської обласної ради Павлом Чернявським.

Скільки було витрачено на підтримку військових у 2023 році розповів директор департаменту фінансів Житомирської ОДА. Крім того, він нагадав, що з бюджет більше не отримує військове ПДФО.

«1,5 млрд грн за 11 місяців 2023 року виділена з усі місцевих бюджетів області виключно лише на підтримку сил оборони й заходи з територіальної оборони. Якщо говори у відсотках – це понад 11% від обсягу дохідної частини бюджету. Слід врахувати той факт, що з 1 жовтня податок з фізичних осіб військовослужбовців скерований виключно до держбюджету. З бюджету області вже було вилучено отриманих 728 млн грн, з обласного бюджету 136,3 млн грн податку. Це вже надходити не буде, це великі втрати, понад 1 млрд грн, тому що цей податок в поточному році формував 47% від дохідної частини бюджету. Але це не означає, що ми не будемо підтримувати сили оборони», – інформує директор департаменту фінансів Житомирської ОДА Віктор Венцель.

Зрештою пропозицію Крамаренка поставили на голосування, втім голосів не вистачило: «за» проголосувало 9 з 47 присутніх депутатів.

Нагадаємо, 21 грудня депутати зібралися на чергову 18 сесію Житомирської обласної ради 8 скликання, де планували розглянути 58 питань.

Як повідомляв Житомир.info, Житомирська обласна рада вчетверте збирається розглянути питання про дострокове припинення повноважень депутата з фракції «За майбутнє» Олександра Савченка, відповідний проєкт рішення сесії 28 листопада 2023 року оприлюднили на сайті облради.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: сесія облрада бюджет ЗСУ Бунечко Крамаренко Чернявський Венцель ОДА ОВА депутат 
Матеріали по темі