Події

Виїхав у росію та обіцяв повернутися у райцентр Житомирської області разом із ПВК «Вагнер»: зраднику оголосили підозру

12 January 2024, 09:56

Житель Бердичева з тюрми в росії пішов служити до ПВК «Вагнер» та обіцяв своїм землякам повернутися до рідного міста з російським військом.

Про це 12 січня повідомила пресслужба Житомирської обласної прокуратури.

«За процесуального керівництва прокурора Житомирської обласної прокуратури уродженцю міста Бердичева повідомлено про підозру у державній зраді та участі у воєнізованому збройному формуванні держави-агресора, яке веде бойові дії проти Збройних Сил України на тимчасово окупованій території України (ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану), ч. 7 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) КК України)», - йдеться у повідомленні.

Слідство встановило, що тяжкі злочини проти основ національної безпеки України скоїв 29-річний житель Бердичева.

Свого часу він мав проблеми із законом в Україні, тому після одруження змінив прізвище та виїхав в росію. Там також опинився за ґратами, звідки у листопаді 2022 року пішов служити до ПВК «Вагнер».

Після повномасштабного збройного вторгнення росії у складі ворожого воєнізованого формування був передислокований на тимчасово окуповану територію України.

Підозрюваний з лютого по травень минулого року активно протистояв Силам оборони України. Безпосередньо брав участь у запеклих боях, які «вагнерівці» вели проти українських захисників на території Донецької області, зокрема, у гарячих зіткненнях під Бахмутом.

Підозрюваний хизувався у соцмережах статусом «вагнерівця» та в онлайн-спілкуванні обіцяв приятелям-землякам незабаром прийти у Бердичів разом із ПВК «Вагнер».

Досудове розслідування проводить УСБУ в Житомирській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

В Управлінні СБ України в Житомирській області уточнили, що виїхав чоловік через Білорусь. За службу йому пообіцяли грошову винагороду та «анулювання» тюремного строку за кримінальні злочини, вчинені на території рф. Надалі він пройшов базову вогневу і тактичну підготовку в одному із тренувальних таборів «вагнерівців», а потім був «відряджений» для участі у бойових діях на Донецькому напрямку. За зраду Батьківщині та співпрацю з ворогом йому загрожує довічне ув’язнення.

Як повідомляв Житомир.info, 23 березня 2023 року СБУ повідомила про затримання ворожого агента: 81-річний житель Житомира співпрацював з ворожою розвідкою ПВК «Вагнер», збираючи інформацію про місця дислокації військових, розташування техніки ЗСУ, важливих військових об’єктів та фіксував координати вуличних систем відеоспостереження, які знаходяться поблизу будівель органів державної влади та правоохоронних органів. Для конспірації своєї злочинної діяльності користувався позивним «Снаров».

Прокурори наполягали на обранні 81-річному підозрюваному у державній зраді запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, проте 21 березня 2023 року Корольовський районний суд Житомира застосував тримання під вартою з правом внесення застави на суму понад 214 тис. грн, і наступного дня після такого рішення фігурант справи вніс грошову заставу. Прокурори оскаржили рішення Корольовського райсуду в апеляційній інстанції: розгляд мав відбутися 6 квітня 2023 року, але 1 квітня 2023 року підозрюваного затримали прикордонники при спробі перетину кордону з України до білорусі. Наразі йому змінено запобіжний захід та поміщено під варту.

Наприкінці липня 2023 року прокурори Житомирської обласної прокуратури надіслали до суду обвинувальний акт стосовно 82-річного полковника-зрадника, який «зливав» дані про військові об’єкти ворогу: йому загрожувало довічне. 4 січня пресслужба Богунського районного суду м. Житомира повідомила, що чоловіка засудили на 15 років тюрми з конфіскацією майна.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Вагнер держзрада бедичівлянин Бердичів рф служба окупант підозра 
Матеріали по темі