Суспільство

Понад 40 тис. грн штрафу заплатить підліток із райцентру Житомирської області: їздив без прав та порушував ПДР

18 January 2024, 16:01

Підліток, який їздив на автомобілі без прав та порушив правила дорожнього руху, заплатить штраф у понад 40 тис. грн.

Про це 18 січня повідомляє пресслужба Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області.

«Бердичівський суд притягнув до адміністративної відповідальності 16-річного бердичівлянина, який вже не вперше керував автомобілем, не маючи водійських прав, а також порушив правила дорожнього руху, припаркувавши транспортний засіб у забороненому для цього місці (ч. 1 ст. 122, ч. 5 ст. 126 КУпАП). Суд призначив порушнику штраф у розмірі 40 тис. 800 грн з позбавленням права керування транспортними засобами на строк 5 років», - йдеться в повідомленні.

Постанова може бути оскаржена протягом 10 днів.

«Як ідеться в матеріалах справи, у грудні 2023-го року бердичівлянин К. на одній із вулиць Бердичева здійснив стоянку автомобіля, яким керував, у зоні дії знаку «Зупинка заборонена», порушивши правила дорожнього руху. У ході складання протоколу працівники поліції виявили, що водієві лише 16 років, відтак він апріорі не може мати права керування легковим автомобілем (категорія В), адже отримати його, відповідно до ст. 15 Закону України «Про дорожній рух» можуть особи лише з 18-річного віку. Суд з′ясував, що підліток вже не вперше протягом року сів за кермо, не маючи водійського посвідчення:у червні2023-го його вже притягували до адміністративної відповідальності за водіння без права керування та порушення ПДР. Тоді суд був поблажливим до порушника та застосував до нього стягнення у виді попередження. Проте хлопець так і не зробив для себе правильних висновків, хоча вину визнав повністю. Суду він пояснив, що цього разу без дозволу батьків узяв автомобіль, щоб поїхати по новорічні подарунки», - повідомили у пресслужбі суду.

Для підлітків, охочих покататися на автомобілі, поліцейські нагадують, що особи віком від 16 до 18 років підлягають адміністративній відповідальності на загальних підставах у разі вчинення адмінправопорушень, передбачених статтями 121 - 127 КУпАП. Серед них:

  • керування транспортним засобом без водійського посвідчення або не пред′явлення на вимогу поліцейського документів для перевірки;
  • керування з непристебнутим ременем безпеки чи без мотошолома;
  • невиконання вимоги правоохоронця про зупинку;
  • вчинення ДТП;
  • залишення місця дорожньо-транспортної пригоди;
  • експлуатація транспортного засобу з несправним звуковим сигналом чи світловим пристроєм;
  • порушення правил руху через залізничні переїзди та інше.

Як повідомляв Житомир.info, 17 січня 2024 року у селі Долинівка Брусилівської громади Житомирської області 14-річний підліток викрав батькове авто та скоїв ДТП: наїхав на 64-річну жінку, яка стояла на узбіччі вулиці. Постраждала потрапила лікарні.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: підліток штраф авто неповнолітній Бердичів ПДР суд поліція  
Матеріали по темі