Місто

Як змінюється колишня стоматполіклініка у центрі Житомира, яку продали з умовою збереження первинного вигляду

15 February 2024, 16:06

У центрі Житомира зняли паркан біля старовинної будівлі колишньої стоматполіклініки на вулиці Велика Бердичівська. Скоріш за все, йде підготовка до фасадних робіт.

Зазначимо, що дану споруду місцева влада продала на аукціоні у серпні 2018 року, і відповідно до договору купівлі-продажу новий власник мав зберегти профіль діяльності об’єкта як медичного закладу та зберегти первісний (автентичний) вигляд будівлі як в цілому, так і окремих її елементів. У 2021 році головна архітекторка міста публікувала ескіз, на якому можна було побачити який вигляд матиме споруда після реконструкції. На фото будівля вже відрізнялася від первісного вигляду. А сьогодні, 15 лютого 2024 року, можна побачити, що будівля вже зазнала певних змін, зокрема добудували третій поверх.

Ситуацію прокоментували в секторі з питань охорони культурної спадщини департаменту містобудування та земельних відносин.

«На сьогодні будівля за адресою вулиця Велика Бердичівська, 33 не включена до відповідних переліків об'єктів культурної спадщини, не до реєстрів щойно виявлених об'єктів культурної спадщини. На сьогодні ця будівля знаходиться в межах історичного ареалу міста Житомира відповідно до історико-архітектурного опорного плану затвердженого наказом Міністерства культури України, тому всі роботи з проведення земляних робіт потребують погодження Міністерства культури України. Ми розглядались з проєктантом саме фасад будівлі. Ми йому обов'язково зазначили, що про необхідне збереження фасадної частини, що фасад потребує саме збереження основних історичних елементів, які є на фасаді, перепланування, тобто вікна третього поверху повинні бути в тому самому вигляді, як вікна другого і першого поверху. Вони подавали концептуальне рішення, який вигляд матиме цей будинок. Але на проведення робіт, земляні роботи та зміна висотності будівлі, вони мали погодити з Міністерством культури України», - прокоментувала завідуюча сектором з питань охорони культурної спадщини департаменту містобудування та земельних відносин Житомирської міської ради Олена Бабушко.

Чи дозволило Міністерство культури добудувати поверх, в департаменті відповіли, що наразі не володіють такою інформацією.

Як під час ремонту змінюється будівля ХІХ століття в центрі Житомира - дивіться у фоторепортажі.

Як повідомляв Житомир.info, 24 липня 2018 року в Україні офіційно розпочалася мала приватизація і перший об’єкт, який зареєстрували в системі ProZorro.Продажі – приміщення недіючої стоматполіклініки в центрі Житомира. Будівлю на вул. Велика Бердичівська, 33 продали через електронний аукціон 29 серпня 2018 року. У вересні 2018 року мер Житомира Сергій Сухомлин підписав з Дмитром Котляром договір купівлі-продажу будівлі на вул.Велика Бердичівська, 33, відповідно до якого новий власник мав зберегти профіль діяльності об’єкта як медичного закладу та зберегти первісний (автентичний) вигляд будівлі як в цілому, так і окремих її елементів.

Через два роки після приватизації будівля не використовувалися, а приміщення в ній пропонувалися в оренду. Згодом там почалися будівельні роботи.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: стоматполіклініка реконструкція вул.Велика Бердичівська проєкт Бабушко 
Матеріали по темі