Влада

Суд задовольнив заяву прокуратури і заборонив фірмі видобувати пісок у водосховищі «Відсічне» біля Житомира

14 March 2024, 12:26

Господарський суд міста Києва задовольнив заяву заступника керівника Житомирської окружної прокуратури про забезпечення позову у справі щодо продажу ТОВ «Массив Плюс» спеціального дозволу на видобуток піску у водосховищі «Відсічне» біля Житомира.

Ухвала суду від 11 березня 2024 року набирала законної сили і підлягає негайному виконанню з дня її постановлення «незалежно від її оскарження і відкриття виконавчого провадження». Діятиме заборона три роки – до 11 березня 2027 року.

«Прокурор вважає, що вчинення відповідачем-2 (ТОВ «Массив Плюс») дій з проходки в’їзних, розрізних траншей та утворення площадок першочергової відробки, проходження гірничих виробок, спорудження кар’єру, промислова розробка родовища (видобування) порушить екосистему водосховища та створить передумови для зміни технологій очищення води, вкладення додаткових коштів з боку держави, в даному випадку Житомирською міською радою, для переоснащення обладнання, зміни технології забору води. У зв`язку з наведеним, у разі задоволення позову прокурора, вчинення відповідачем-2 вищевказаних дій утруднюватиме приведення у попередній стан спірних правовідносин. Зважаючи на викладене, з метою недопущення порушень прав держави в сфері надрокористування та епідеміологічного благополуччя населення, прокурор просить суд вжити заходи забезпечення позову шляхом заборони відповідачу-2 - Товариству з обмеженою відповідальністю «Массив плюс» вчиняти дії на виконання п. 2.5, 3 Програми робіт з видобування корисних копалин, що є Додатком 2 до Угоди про умови користування надрами з метою видобування корисних копалин родовища Відсічне від 31.10.2023 №6747», - йдеться в ухвалі суду.

Скриншот з ухвали суду

Нагадаємо, 29 листопада 2023 року Господарський суд м.Києва відкрив провадження у справі за позовом заступник керівника Житомирської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Житомирської міської ради до Державної служби геології та надр України та ТОВ «Массив Плюс» щодо визнання недійсними результати аукціону з продажу спеціального дозволу на видобуток піску у водосховищі «Відсічне» і відмовив у задоволенні заяви щодо забезпечення позову шляхом заборони ТОВ «Массив Плюс» видобувати корисні копалини у «Відсічному».

Аукціон, який став причиною позову, Державна служба геології та надр України проводили 5 вересня 2023 року з початковою ціною 338 тис. 945,79 грн (без ПДВ), переможцем стало ТОВ «Массив Плюс» з пропозицією 9 млн 010 тис. грн, договір купівлі-продажу дозволу 20 років видобувати пісок підписали 25 вересня 2023 року.

Матеріали до аукціону

Як повідомляв Житомир.info, видобуток піску з водосховища «Відсічне» приватними фірмами активно лобіювали в 2012 році тодішній голова ОДА Сергій Рижук та мер Житомира Дебой. В квітні 2016 року виконком Житомирської міської ради доручив КП «Житомирводоканал» зайнятися очисткою водосховища «Відсічне», а мер Сергій Сухомлин згадував, які під виглядом чистки «Відсічного» мився пісок, а у водоканалу зростав розхід реагентів і забивалися фільтри. В червні 2021 року прокуратура звернулася до суду з позовом до КП «Житомирводоканал» і ТОВ «РБК "БІЛД-Україна"» про визнання недійсним укладеного між ними 15 квітня 2016 року інвестиційного договору, яким комунальне підприємство під виглядом поглиблення і розчищення водосховища «Відсічне» надало фірмі в користування надра для видобутку піску: справа кілька років розглядалася в судах, двічі доходила до Верховного суду, але інвестиційний договір все ж у вересні 2023 року визнали недійним.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: водосховище пісок Відсічне прокуратура суд Держгеонадра спецдозвіл аукціон  
Матеріали по темі