Суспільство

У складі чергової Української антарктичної експедиції є двоє представників Житомирської області

18 March 2024, 09:41

На станцію «Академік Вернадський» 11 березня 2024 року з Києва вирушила 29-та Українська антарктична експедиція.

Про це повідомила державна установа «Національний антарктичний науковий центр».

«Ця команда має змінити на станції «Академік Вернадський» зимівників з 28-ї УАЕ, які відпрацювали там майже рік. На нову експедицію чекає тривалий шлях: автобусом – до Польщі, літаками – до Чилі, а з порту Пунта-Аренас нашим криголамом «Ноосфера» – до Антарктики. У складі 29-ї УАЕ – 14 учасників та учасниць, які були відібрані на відкритому конкурсі. Серед них 9 вчених (по 3 біологи, метеорологи та геофізики) та 5 представників команди життєзабезпечення (лікар, кухар, сисадмін, системний механік, дизеліст-електрик). Вперше за останні 27 років в експедиції працюватиме 4 жінки (раніше стільки полярниць було лише у другій УАЕ 1997-1998 років). Примітно, що одна з учасниць, геофізикиня Анна Соіна, вирушила вже в другу свою зимівлю (раніше вона була в 25-й УАЕ 2020-2021). У першу для них експедицію їдуть біологиня Тетяна Баглай, метеорологиня Валентина Гарбарчук, лікарка Іванна Котурбаш», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що у команді – більшість новачків (десятеро), але керуватиме ними один з найдосвідченіших полярників України, геофізик Юрій Отруба. Для нього це буде восьма зимівля. Упродовж року 29-та УАЕ виконуватиме дослідження за трьома основними напрямами – біологія, геофізика, метеорологія, а також забезпечуватиме роботу станції «Академік Вернадський».

Оприлюднений повний склад учасників 29-ї УАЕ, серед яких є двоє представників Житомирської області:

Валентина Гарбарчук – метеорологиня з Житомира, місце роботи – Житомирський обласний центр з гiдрометеорологiї ДСНС України (метеостанцiя Житомир), перша зимівля;

Сергій Якущенко – метеоролог з Коростеня, Херсонська державна морська академiя Міністерства освіта і науки України, перша зимівля.

Як повідомляв Житомир.info, у січні 2020 року кухар з Житомирської області Василь Омелянович у складі 25-ї Української антарктичної експедиції поїхав на свою п’яту зимівку, в травні цього ж року Василь Омелянович загинув.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: антарктична експедиція Академік Вернадський метеоролог Антарктика Грабчук Якушенко 
Матеріали по темі