Події

До суду передали справу злочинної групи, яка крала сировину з нафтопроводу «Мозир – Броди» у Житомирській області

9 April 2024, 17:17

Судитимуть «чорних нафтовиків», які незаконними врізками у магістраль на Житомирщині заподіяли АТ «Укртранснафта» збитків на 350 тис. грн.

Про це 9 квітня інформує пресслужба Житомирської обласної прокуратури.

Прокурор Житомирської обласної прокуратури скерував до суду обвинувальний акт стосовно злочинного угруповання у складі шести осіб за фактом таємного викрадення чужого майна, пошкодження магістрального нафтопроводу, що призвело до порушення роботи, вчинених повторно (ч. 5 ст. 185,ч. 3 ст. 292 КК України).

Одного з учасників - старшого інспектора відділу охорони регіонального департаменту охоронної діяльності ДП «Нафтогазбезпека» НАК Нафтогаз України обвинувачують у зловживанні службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки інтересам юридичної особи (ч. 2 ст. 364 КК України).

Крім цього, іншому спільнику інкримінують незаконне зберігання вогнепальної зброї (ч. 1 ст. 263 КК України).

«Як уже повідомлялося, раніше судимий 55-річний житель Звягельщини для викрадення нафти створив злочинне угруповання, до якого, крім знайомих, залучив і діючого посадовця охоронного підрозділу Нафтогазу України. У міру служби, він знав маршрути та час обходу охоронним патрулем магістралі, про що повідомляв спільникам, щоб вони змогли уникнути зустрічі», - йдеться у повідомленні.

Ділки відстежували уночі відсутність охорони, розкопували нафтопровід, робили врізку та викрадали сировину.

«За даними слідства, протягом серпня-жовтня 2023 року обвинувачені здійснили півдесятка несанкціонованих врізок у магістральний нафтопровід. Одна з них виявилася «невдалою» - їх викрили «на гарячому» та вилучили знаряддя злочину: транспортні засоби, ємність для нафти, генератор, інструменти, мобільні телефони та охоронну документацію на трубопровід. На вилучені речі накладено арешт», - повідомляють у прокуратурі.

Установлено, що незаконними врізками «чорні нафтовики» заподіяли АТ «Укртранснафта» матеріальних збитків на понад 350 тис. грн.

Досудове розслідування проводило ГУНП в області, оперативний супровід — Управління стратегічних розслідувань в області ДСР Нацполіції України.

Нагадаємо, 14 березня усім фігурантам, які викачували нафту з трубопроводу Мозир — Броди у Житомирській області, оголошено додаткові підозри як організованій злочинній групі за ч. 2 , ч. 3 ст. 292 (Пошкодження об'єктів магістральних або промислових нафто-, газо-, конденсатопроводів та нафтопродуктопроводів), ч. 2 ст. 15 (Замах на кримінальне правопорушення), ч. 4, ч. 5 ст. 185 (Крадіжка) КК України», - повідомляють правоохоронці. Крім того, 53-річному звягелянину також інкримінують ч. 1 ст. 263 (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) КК України. А працівнику державного підприємства також ще пособництво (ч. 5 ст. 27 КК України) та зловживання владою або службовим становищем (ч. ст. 364 КК України).

5 грудня 2023 року правоохоронці повідомили, що провели 17 обшуків у різних областях України та встановили ще кількох учасників групування, які у жовтні були затримані «на гарячому» під час викачування нафти з магістрального трубопроводу «Мозир — Броди».

Як повідомляв Житомир.info, уночі з 15 на 16 жовтня 2023 року правоохоронці «на гарячому» викрили шестеро чоловіків, які зробили врізку у нафтопровід та приладнали спеціальні пристосування для викачування сировини на відрізку магістралі, що проходить по території Звягельського району.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: нафта до суду прокуратура нафтопровід врізка Мозир —​ Броди  
Матеріали по темі