Суспільство

Кіберполіція попереджає про нову шахрайську схему: від імені державних закладів виманюють особисті данні пенсіонерів

9 April 2024, 17:33

Виманювання грошей від імені держустанов: кіберполіція попереджає про нову шахрайську схему

Про це 9 квітня інформує Кіберполіція.

«Зловмисники створюють телеграм-канали, де виманюють особисті та банківські дані пенсіонерів від імені державних закладів, при цьому використовують символіку цих установ. Зокрема, у таких телеграм-каналах особам пропонують отримати неіснуючі види соціальних послуг. При цьому використовується символіка державних установ або вигаданих організацій, які нібито допомагають пенсіонерам.Для маскування такі повідомлення розбавляються різними матеріалами і життєвими порадами», - йдеться у повідомленні.

У кіберполіції застерігають, що посилання, розміщені в таких анонімних телеграм-каналах, можуть вести на фішингові вебсайти або на ресурси, які містять шкідливе програмне забезпечення чи дезінформацію.

Також звертають увагу, що в майбутньому такі телеграм-канали можуть швидко перепрофілюватися для поширення ворожої пропаганди.

Закликають перевіряти інформацію про доступні пенсіонерам соціальні послуги на офіційному сайті Пенсійний фонд України https://www.pfu.gov.ua або звернутися безпосередньо до свого управління ПФ за місцем проживання.

Водночас, інформацію про послуги для малозахищених груп населення можна дізнатися в Управлінні соціального захисту https://www.msp.gov.ua/news/8506.html

Закликаємо дотримуватися наступних порад, щоб не стати жертвою аферистів і не втратити свої заощадження:

  • не переходьте за сумнівними посиланнями;
  • отримуйте дані про доступні соціальні послуги чи благодійну допомогу лише на офіційних сайтах організацій, які їх пропонують, або безпосередньо на їх території;
  • перевіряйте правильність URL-адреси сайту перед в веденням конфіденційних даних - навіть найменша невідповідність може означати, що користувач потрапив на фішинговий сайт;
  • не вводьте на сумнівних сайтах дані банківських карток (CVV-коди, терміни дії картки тощо) для отримання коштів;
  • не повідомляйте стороннім особам коди-підтвердження, які приходять у SMS-повідомленнях або безпосередньо у застосунки.

При розголошенні платіжної інформації – негайно зверніться до банку та заблокуйте карту.

Нагадаємо, 27 березня правоохоронці попереджали про нову шахрайську схему – зловмисники просять підписати петицію нібито на офіційному сайті, зайшовши до месенджера, а тоді викрадають особисті дані користувачів.

Як повідомляв Житомир.info, у січні 2024 року лише за 2 доби шахраї ошукали 10 жителів Житомирської області. 18 січня у відділі комунікації поліції розповіли про найпоширеніші схеми шахрайства.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: кіберполіція шахрай шахрайство пенсіонер гроші 
Матеріали по темі