Місто

Розслідування щодо тротуарної плитки в Житомирі: львівська фірма та посадовці УКБ нанесли збитки бюджету на 3 млн грн

27 March 2017, 10:20

Суд надав правоохоронцям тимчасовий доступ до речей і документів управління капітального будівництва Житомирської міської ради, які стосуються капітального ремонту тротуарів по вул. Великій Бердичівській, вул. Київській та вул. Театральній.

Відповідна ухвала Богунського районного суду міста Житомира від 20 березня опублікована в Єдиному державному реєстрі судових рішень. Зазначається, що слідчі Житомирського відділу поліції проводять розслідування за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 191 КК України (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем). Відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені 7 грудня 2016 року.

Нижче – текст з ухвали Богунського райсуду:

Досудовим слідством встановлено, що у квітні 2016 року проведено тендери на капітальний ремонт тротуарів в м. Житомирі по вулицях Великій Бердичівській, Київській та Театральній. Оголошення про результати торгів від 15 липня 2016 року опубліковані в державному офіційному друкованому виданні з питань державних закупівель та розміщено на веб-порталі Міністерства економічного розвитку і торгівлі України. Замовник торгів Управління капітального будівництва Житомирської міської ради (код ЄДРПОУ 36072499), предмет закупівлі - капітальний ремонт тротуарів по вул. В. Бердичівській (від площі Соборної до вул. Старий бульвар), вул. Київській (від площі Соборної до вул. Небесної сотні), вул. Театральній (від вул. В.Бердичівська до майдану Перемоги) в м. Житомирі, а саме влаштування тротуарного покриття.

Управлінням капітального будівництва Житомирської міської ради укладено угоди на капітальний ремонт тротуарів з ТОВ «Ві.Ай.Пі. Будівельна компанія» (ЄРДПОУ 38127429) на загальну суму майже 27,7 млн.грн. (з ПДВ), в т.ч: капітальний ремонт тротуарів по вул. Київській (від площі Соборної до вул. Небесної сотні) на загальну суму 12196955,24 грн. (оголошення №154347 у бюлетені „ВДЗ від 01.08.16 №144); капітальний ремонт тротуарів по вул. В.Бердичівській (від площі Соборної до вул. Старий бульвар) на загальну суму 10399319,38 грн. (оголошення №154346 у бюлетені ВДЗ від 01.08.16 №144); капітальний ремонт тротуарів по вул. Театральній (від вул. В.Бердичівська до майдану Перемоги) на загальну суму 5103278,15 грн. (оголошення №15434 у бюлетені ВДЗ від 01.08.16 №144).

У ході перевірки ТОВ «Ві.Ай.Пі. Будівельна компанія» при виконані капітального ремонту тротуарів по вул. Київській, вул. В. Бердичівській та вул. Театральній в м. Житомирі за бюджетні кошти на замовлення УКБ Житомирської міської ради встановлено ряд порушень.

Управлінням капітального будівництва Житомирської міської ради відхилено пропозиції конкурсних торгів учасника з нижчою ціною - ТОВ «БУДГАРАНТ ПЛЮС» (код ЄДРПОУ 39613276), цінова пропозиція якого по 3-х торгах була меншою на загальну суму 1млн. 523 тис. грн., що може свідчити про порушення п. 1 ст. 3 Закону України «Про здійснення державних закупівель», а саме: недодержання принципів: максимальна економія та ефективність, об’єктивна та неупереджена оцінка пропозицій конкурсних торгів.

Окрім того, встановлено ознаки внесення службовою особою ТОВ «Ві.Ай.Пі. Будівельна компанія», до пропозицій конкурсних торгів завідомо неправдивих відомостей щодо складу інженерно-технічних працівників за професійним та кваліфікаційним рівнем, наявності матеріально-технічної бази, досвіду виконання аналогічних договорів, тобто переможець торгів має ознаки невідповідності кваліфікаційним критеріям документації конкурсних торгів.

Слідчий зазначив, що виявлено ознаки завищення ТОВ «Ві.Ай.Пі. Будівельна компанія» вартості робіт з капітального ремонту тротуарів в період серпня-жовтня 2016 року по вул. Театральній, вул. В.Бердичівській, вул. Київській в м. Житомирі на загальну суму 1 млн. 297 тис. 219 грн., а саме на суму 306 тис.271 грн., шляхом оформлення виконання субпідрядних робіт через Виробниче підприємство «Спецбуд» (код ЄДРПОУ 20829388); на суму 421тис. 273 грн., шляхом оформлення виконання субпідрядних робіт ТзОВ «Сорбіс Інвестбуд» (код ЄДРПОУ 40368473); на суму 569 тис.675 грн., шляхом оформлення виконання субпідрядних робіт ТОВ «Центрбудпостач» (код ЄДРПОУ 36848366, 1 працівник).

Слідчий вказав, що ВП «Спецбуд», ТзОВ «Сорбіс Інвестбуд», ТОВ «Центрбудпостач», маючи невідповідний штат працівників, оформили документи на виконання значних обсягів будівельних та ремонтних робіт одночасно у Львівській, Івано-Франківській, Київській областях, в м. Києві та в м. Житомирі, що свідчить про нереальний характер їх фактичного проведення та наявність ознак підроблення документів про виконання вказаних обсягів робіт.

При складанні робочих проектів капітального ремонту тротуарів по вул. Київській, вул. В. Бердичівській, вул. Театральній в м. Житомирі, проведених фізичною особою підприємцем ОСОБА_4 в 2015 році, закладено вартість тротуарної плитки без врахування знижок, що призвело до завищення вартості робочих проектів на суму 1млн. 955тис. 824 грн. 76 коп. Даних щодо фактичного походження плитки тротуарної 20х40х(8 см), яку використовує ТОВ «Ві.Ай.Пі. Будівельна компанія» при виконанні капітального ремонту тротуарів по вул.Київській, вул. В.Бердичівській, вул. Театральній в м. Житомирі за бюджетні кошти - не встановлено.

Використання ТОВ «Ві.Ай.Пі. Будівельна компанія» фінансово - господарських операцій з ВП «Спецбуд», ТзОВ «Сорбіс Інвестбуд», ТОВ «Центрбудпостач» та «ризикових» підприємств, в т.ч.: ПП «Ренесанс-стиль» (код ЄРДПОУ 3451419), ТОВ «Львівський будівельний холдинг» (код ЄДРПОУ 36416850), ТзОВ «Мегабудмакс» (код ЄДРПОУ 36416836), містить ознаки створення передумов для переміщення коштів, в сумі 1 млн. 297 тис. грн., отриманих внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння та містить ознаки дій з активами, одержаними внаслідок вчинення злочину, а також вчиненням дій, спрямованих на приховання чи маскування незаконного походження таких активів чи володіння ними, прав на такі активи, джерел їх походження, переміщення, зміну їх форми (перетворення), а так само набуттям, володінням або використанням активів, одержаних внаслідок вчинення злочину.

З урахуванням вищевикладеного, службовими особами ТОВ «ВІ.АЙ.ПІ. Будівельна компанія», ФОП ОСОБА_4 та посадовими особами управління капітального будівництва Житомирської міської ради було нанесено збитків бюджету понад 3 млн. 255 тис. грн.

З вересня 2014 року управління капітального будівництва Житомирської міськради очолював Дмитро Болейко, Розпорядженням мера з 31 березня 2016 року він був переведений на посаду заступника начальника управління і фактично виконкував обов'язки керывника. 5 жовтня 2016 року мер Сергій Сухомлин звільнив заступника начальника управління капітального будівництва Дмитра Болейка «за власним бажанням». 8 вересня 2016 року Сухомлин призначив Дмитра Мамрая начальником управління капітального будівництва, 21 грудня мер підписав розпорядження про звільнення Мамрая з посади начальника з 30 грудня. 

За даними сайту «Наші гроші», ТОВ «Ві.Ай.Пі. Будівельна компанія» було зареєстровано у лютому 2013 року у Пустомитах студенткою-стоматологом Роксоланою Трухан та мешканцем села Підгороднє (Золочівський район) Володимиром Ярішем. У січні 2014 року керівником та власником фірми став львів’янин Марко Янковенко, який також є співвласником київського ТОВ «Конезавод Талант».

Нагадаємо, 24 березня у Житомирі на вулиці Київській, між вулицями Небесної сотні та Покровською, ТОВ «ВІ. АЙ. ПІ. Будівельна компанія» відновила роботи з укладання плитки.

Як повідомляв Житомир.info, на капітальний ремонт тротуарів у центрі Житомира в 2016 році виділили 19 млн 314,3 тис. грн. Переможцем тендеру міськради на проведення капітального ремонту тротуарів по вул. В. Бердичівській стала «Ві.Ай.Пі. Будівельна компанія» з Львівщини, В центрі міста знімати асфальтове покриття почали  12 серпня, а перед цим у мерії показали, як виглядатимуть житомирські тротуари після ремонту. Плитку мали привезти 5-6 вересня, але привезли лише 13 вересня. 22 листопада мер Сергій Сухомлин говорив, що він не підпише акти виконаних робіт, а підрядник обіцяв до середини грудня закрити всі розриті ділянки. В січні цього року Сухомлин розповідав, що реконструкцію тротуарів в центрі Житомира будуть завершувати місцеві фірми, яких визначать на «внутрішньому» конкурсі. У лютому стало відомо, що львівська будівельна компанія ТОВ «Ві.Ай.Пі.» подала судовий позов на 2,5 млн грн, які їм міська влада не доплатила за роботу, згодом ТОВ повідомило, що вони досягли з міськоє владою консенсусу.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі