Місто

У Житомирі є телефони для допомоги потенційним самогубцям, психічно хворим та жертвам насилля

7 December 2015, 17:21

Як повідомляв Житомир.info, житомирський підвісний міст у парку Гагаріна заробив собі сумну славу мосту-вбивці. Тільки з початку 2015 року з нього зістрибнули 4 чоловіків і 5 жінок, лише двом з них вдалося вижити.

У розмові з нашим кореспондентом житомирський психоаналітик Тіна Антонович радила побудувати високий паркан навколо краю або встановити на перилах табличку з номером служби довіри з тим, щоб людина могла скористатися цим, бодай останнім шансом розв’язати клубок своїх проблем і не скоювати самогубство.

На момент публікації Житомир.info не зміг знайти номер єдиного «телефону довіри» у Житомирі, а за номерами служб соціальної та психологічної підтримки, які вдалося знайти в інтернеті, не відповідали. Телефон 112 - аналогу європейської служби порятунку 911, у Житомирі нема, - пояснили нам у консультаційному центрі Держслужби з надзвичайних ситуацій у Житомирській області.

«Безкоштовний номер виклику екстрених служб 112 - це пілотний проект 2011 року, який повинен був запроваджуватися у найбільших областях України, але, на жаль, він так і залишився законопроектом. У нас діє єдиний короткий номер служби порятунку «101», - поінформувала керівник Центру Ірина Романюк.

Житомир.info з’ясував, які номери на кшталт «телефону довіри» є у Житомирі і яким категоріям людей за цими номерами можуть допомогти.

Отже, за номером цілодобової соціальної служби 55-23-36 в Житомирі (принаймні, таку інформацію «викидає» Гугл) надають психологічну допомогу «суїцидникам», психічно хворим, а також алко- та наркозалежним людям.

«Ми не підпорядковані ніякій державній структурі. Ми - Церква християн віри євангельської «Нове покоління». Психолога у нас як такого немає, з людьми розмовляє духовник, пастор церкви Ігор Карпов», - розповіла Житомир.info Ольга Леонідівна, яка підняла слухавку.

Жінка також розповіла, що «телефон довіри» працює цілодобово. На нього телефонують люди, які потрапили у скрутну життєву ситуацію і яким потрібна підтримка і допомога. За тиждень фіксується один-два дзвінка. На запитання, коли востаннє дзвонили потенційні самогубці, жінка відповіла:

«Місяць тому дзвонила дівчина, пастор з нею спілкувався. Запрошував на зустріч, але вона не прийшла. Він їй передзвонював, вони спілкувалися, вона відповіла, що їй уже легше. Люди простіше спілкуються в телефонному режимі, але на зустрічі йдуть рідше. Були випадки, коли приходили до нас в офіс, бесідували з пастором, а потім приходили в церкву. Адже нерідко людина буває одинока, їй ні з ким поговорити, дати пораду», - резюмувала Ольга Леонідівна.

За телефоном 15-50 соціальної служби довіри Житомирського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді – також можна звертатися за консультацією психолога, але основний напрямок роботи служби – це діти, стосовно яких вчиняється насильство.

«Працюємо з повідомленнями насильство у сім’ї, у першу чергу, по відношенню до дитини, коли б’ють, знущаються над дитиною. Але якщо потрібна консультація або коли у людини наміри вчинити самогубство – вона теж може звернутися до нас, якщо виявить таке бажання. Дзвінки приймає психолог за освітою», - розповіли нам за номером 15-50.

Єдиною незручністю є те, що телефонна служба працює з 14 до 20 години лише в робочі дні. У листопаді в службі зареєстрували кілька звернення громадян стосовно порушення прав дітей.

Житомирський міський центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді теж здебільшого допомагає дітям з проблемних сімей, і хоча психологічна допомога передбачена, штатного психолога немає, - роз’яснили нашому кореспонденту у Центрі.

«Штатного психолога, який сидить на телефоні, немає. Ми просто маємо реагувати. Є телефон 47-09-42 – це фахівці соціальної роботи, які здійснюють соціальну роботу в мікрорайонах міста, взагалі в місті. Це відвідування сімей, надання консультацій і комплексної соціальної допомоги різним категоріям. Телефонний дзвінок можуть прийняти, але для того, щоб людина отримала психологічні послуги, наприклад, (по роботі) з дитиною, або в сім’ї, а у нас у деяких фахівців із соціальної роботи є педагогічна, юридична і психологічна освіта, вона має написати на ім’я директора нашого Центру заяву з проханням надати психологічну допомогу. Наші фахівці проводять виявлення проблеми, і далі радять звертатися все-таки до професійних психологів. Ось така у нас, більше консультативна допомога», - пояснили Житомир.info.

Нарешті, ми знайшли в інтернеті дані про ще одну структуру – некомерційну організацію «Місія в Україну», чиї банери «Небажана вагітність? Ми можемо допомогти» можна побачити в Житомирі. На сторінці цієї структури в соцмережах можна прочитати, що «Місія» допомагає в першу чергу жінкам, які потрапили в скрутну життєву ситуацію, зокрема, консультує жінок з небажаною вагітністю. За додатковою інформацією радять звертатися за телефоном (063) 8644410 (Лариса). У міській довідковій службі 15-52 вказана адреса «Місії в Україну» в Житомирі – вул. Старовільська, 29, та міські телефони - 41-88-72, 41-88-73.

Як повідомляв Житомир.info, житомиряни вже зареєстрували петицію на сайті міської ради із закликом зупинити систематичні самогубства на підвісному мосту шляхом натягнення металевої або текстильної сітки.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі