Події

Житомирський суд проаналізував висновки експертизи жорсткого диску по справі вбивства Жадька

13 May 2016, 12:17

11 травня 2016 року у Житомирському районному суді відбулося чергове судове засідання по обвинуваченню Довгалюка В.О. в убивстві Олександра Жадька, якого 11.07.2014 року було жорстоко вбито в селі Зарічани Житомирського району. Тоді експерти нарахували 11 колото-ріжучих ран в області шиї та серця.

Судові засідання від 29 березня та 7 квітня 2016 року переносилися в зв’язку з неготовністю комп’ютерно-технічної та психологічної експертиз в державних спеціалізованих установах ДНДЕКЦ та КНІСЕ .

Нагадаємо, що причиною призначення одної із експертиз, на переконання державного обвинувачення, потерпілих та самого суду, стала надана до суду стороною обвинуваченого сумнівна комп’ютерно-технічна експертиза.

Брат загиблого, Юрій Жадько, розповів Житомир.info, що експертиза жорсткого диска проводилася приватною структурою, яка не мала на це права.

«Ця експертиза була зроблена  в приватній експертній  установі ТОВ «Альтернатива» з Києва та експертами, які не мали кваліфікаційного свідоцтва на проведення такого виду експертизи. Висновки «експертизи» нібито вказують, що обвинувачуваний під час вбивства знаходився в іншому місці, а саме біля магазину своїх батьків у м. Житомирі. Відповідно, прокурор звернувся до Міністерства юстиції та до Київського національного судово-експертного інституту на предмет законності проведеної експертизи стороною захисту. З офіційних відповідей вищезазначених експертних установ виходить, що на період проведення експертизи згадані особи не були працівниками державної експертної установи. А в одного з них навіть було вилучене кваліфікаційне свідоцтво на право здійснення експертної діяльності. Дані фахівці на свій розсуд  вирішили, що мають право проводити таку експертизу всупереч чинного законодавства, заробляючи таким чином гроші», - пояснив Юрій Жадько.

Зі слів родича загиблого, під час судового засідання 11 травня судом було досліджено результати комп’ютерно-технічної експертизи, наданої ДНДЕКЦ, в яких було чітко вказано, що визначити оригінальність жорсткого диску неможливо, так як відсутні ознаки оригінальності.

«Тобто, це говорить про те, що ніхто не може визначити оригінальність накопичувача, так як фізично це неможливо - оригінальність ніде не зазначається. Виходячи з цього, можна зробити висновок, що сторона захисту з метою уникнення покарання обвинуваченого в жорсткому вбивстві могла змонтувала дані відеоматеріали на жорсткому диску, які потім надала як оригінальні», - стверджує брат загиблого.

Потерпілі зазначають, що все відеообладнання знаходилось в магазині, власником якого є рідна матір обвинуваченого Довгалюка. Саме вона через вісім місяців після дня скоєння вбивства була одним з учасників передачі цього накопичувача захиснику свого сина - адвокату Ференсу Б.В. Родичі вбачають у цьому порушення певних процесуальних дій.

«Експертами було вказано на різницю в часі в 1 годину та 02 хвилини між часом на відеореєстраторі з магазину та фактичним реальним природнім часом. Ми вважаємо, що це ще раз підтверджує те, що в момент вбивства обвинувачений був не біля магазину матері, а на місці злочину в селі Зарічани, де його бачили сусіди, які проживали поруч з моїм братом. Проте прокурор Онищенко зробив клопотання про допит експертів, які робили цю експертизу. Суд дане клопотання задовольнив», - пояснює Юрій Жадько.

Наступне судове засідання призначено на 07 червня 2016 року.

Нагадаємо, що даний судовий процес проходить в Житомирському районному суді за участю головуючого суді - Грубіяна Є.О та суддів Зубчук І.В. та Баренко С.Б.

Як повідомляв Житомир.info, підозрюваний у вбивстві Олександра Жадька впливає на слідство і використовує сумнівні докази – впевнені родичі загиблого. У вересні 2015 року відеодокази по справі вбивства Жадька суд відправив на експертизу в державну установу. Наприкінці минулого року на черговому розгляді справи допитали експертів, які досліджували записи з камер відеоспостереження, на яких зафіксовано вбивцю. У лютому 2016 року Житомирський районний суд призначив третю експертизу відеодоказів по справі вбивства Олександра Жадька.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі