Влада

У Житомирі хочуть доручити управлінню житлового господарства обирати управителів багатоквартирних будинків

7 July 2016, 13:13

Міська влада хоче, щоб управління житлового господарства проводило конкурси щодо призначення управителів багатоквартирних будинків.

Відповідний проект рішення міськвиконкому опублікований на сайті міської ради 6 липня.

«З метою призначення на конкурсних засадах управителів багатоквартирних будинків у зв’язку зі зміною з 1 липня 2016 року організаційних правовідносин щодо їх утримання та управління, згідно Закону України від 14.05.2015 року №417-УІІІ «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» та відповідно до законів України «Про житлово-комунальні послуги», «Про місцеве самоврядування в Україні», розпорядження міського голови від 25.05.2016 №407 «Про створення робочої групи з питання вивчення діяльності комунальних підприємств житлового господарства», виконавчий комітет міської ради вирішив визнати управління житлового господарства Житомирської міської ради організатором конкурсу щодо призначення управителів багатоквартирних будинків», - йдеться у проекті рішення.

Водночас Житомирська облдержадміністрація інформує, що Мінрегіон затвердив Порядок проведення конкурсу з надання послуги з управління багатоквартирним будинком.

«Документом передбачено, що організатор конкурсу (виконавчий орган місцевої ради, на території якої розташований багатоквартирний будинок) складає перелік будинків, в яких не створено ОСББ, співвласники яких не прийняли рішення про форму управління багатоквартирним будинком, і оголошує по ним конкурс з призначення керуючого. Для його проведення організатор конкурсу створює конкурсну комісію, яка для проведення конкурсу готує конкурсну документацію. Організатор розміщує на офіційному сайті органу місцевого самоврядування та в ЗМІ оголошення про проведення конкурсу. За участь в конкурсі може бути встановлена плата, але не більше 5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за кожний об’єкт конкурсу. Учасником конкурсу може бути ФОП або юридична особа-СПД. Для участі в конкурсі учасники подають заяву, при цьому конкурсна пропозиція подається по кожному об’єкту окремо», - роз’яснює облдержадміністрація.

Оцінка конкурсних пропозицій здійснюється за бальною системою, яка визначається організатором конкурсу. Переможцем конкурсу визначається його учасник, який набрав максимальну кількість балів по об’єкту. У разі, якщо в конкурсі взяв участь тільки один учасник і його пропозиція не була відхилена, він оголошується переможцем конкурсу.

Підписаний протокол засідання конкурсної комісії є підставою для прийняття виконавчим органом місцевої ради протягом 5 календарних днів з моменту його підписання рішення про призначення керуючого.

Договір про надання послуги по кожному багатоквартирному будинку, що входив в об’єкт конкурсу, строком на 1 рік від імені співвласників багатоквартирного будинку підписує уповноважена особа виконавчого органу місцевої ради, за рішенням якого призначається керуючий.

Інформація про керуючого, з яким укладено договір, доводиться до відома співвласників багатоквартирного будинку шляхом розміщення відповідного оголошення на офіційному сайті органу місцевого самоврядування та в кожному конкретному будинку (на прибудинковій території), в тому числі на інформаційних стендах у під'їздах будинків і біля них. Оголошення повинно містити інформацію про повне найменування (прізвище, ім’я, по батькові) керуючого, його контактні телефони, номер і дату укладення договору, ціну послуги.

Нагадаємо, в Мінрегіоні прокоментували чутки з приводу того, що з 1 липня традиційні ЖЕКи припинять своє існування: ЖЕК – це така сама юридична особа, яка надає послуги з управління багатоквартирним будинком, і яка також може бути обрана управителем.

Як повідомляв Житомир.info, на засіданні виконкому 18 травня під час голосування за підвищення тарифів ЖЕКам мер Житомира Сергій Сухомлин говорив, що у місті йде масовий процес створення ОСББ: за інформацією сайту міської ради, станом на 5 липня 2016 року у Житомирі зареєстровано 176 ОСББ. 5 липня на сайті міської ради опублікований проект рішення сесії, який передбачається ліквідувати десять комунальних ЖЕКів і залишити лише два.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі