Влада

Геннадій Зубко радить житомирянам оформляти субсидії і не зважати на рішення міської ради про мораторій

18 July 2016, 10:13

Віце-прем’єр-міністр, міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко назвав рішення Житомирської міської ради про мораторій на підвищення тарифів інформаційно шкідливим, політичним та популістським.

Про це Зубко сказав у коментарі Житомир.info.

«Коли міська рада приймає будь-яке рішення, вона повинна його оцінити фінансово, тому що накладаючи мораторій, потрібно думати, яким чином компенсувати вартість газу, який повинно купувати «Житомиртеплокомуненерго». Тому другим рішення потрібно було передбачити в бюджеті міста які кошти потрібно заплатити, чи є ці кошти в бюджеті міста для того, щоб оплатити за державу захист тих людей, який бере на себе міська влада. І потрібно, щоб міська влада чітко усвідомлювала: на сьогоднішній день при високих цінах на газ є відповідальна позиції і міської влади, і держави з точки зору захисту людей. Всі люди, які мають право на субсидію – вони повинні бути захищені, і вони повинні її оформити. Мораторій сьогодні, на жаль, вплинув тільки на те, що буде зупинено процес в Житомирі нарахування таких субсидій і оформлення таких субсидій, що є недопустимо і є дуже шкідливо для людей. Я думаю, що саме міський голова має дуже серйозну позицію, щоб діяти правильно, і сьогодні непотрібно відмовлятися від державних коштів, які можуть бути спрямовані на компенсацію вартості газу, потрібно використати цю можливість. А якщо є ще додаткова необхідність допомогти якимсь громадянам по такій підтримці, то тут міський бюджет повинен просто передбачити кошти для того, щоб це зробити. Просто мораторій – це така безпорадність, бездіяльність, яка шкідлива, в першу чергу для житомирян», - сказав Геннадій Зубко.

За словами віце-прем’єра, на сьогодні в Україні налічується 15 мільйонів домогосподарств, з них 7,5 млн – приватний сектор, 7,5 млн – домогосподарства у багатоповерхових будинках. Зараз субсидії отримують 5 млн домогосподарств, а після підняття тарифів їхня кількість збільшиться до 7,5-8 мільйонів. Геннадій Зубко радить житомирянам не зважати на рішення про мораторій і оформлювати субсидії.

«Ті люди, які сьогодні почули про те, що накладається мораторій, щось зупиняється – вони просто не будуть звертатися за оформленням субсидій. Рішення про мораторій є більш політичним і популістичним, воно не впливає на обов’язки держави оформлювати субсидії. Це рішення має тільки інформаційний шкідливий характер, бо люди можуть просто не звернутися за оформленням субсидій. Держава сьогодні оформлює субсидії, вона допомагає і чекає на таких людей, які напишуть два простих документи – заяву та декларацію про оформлення», - підкреслив віце-прем’єр-міністр.

Нагадаємо, на позачерговій сесії Житомирської міської ради 14 липня депутати одноголосно підтримали проект рішення про запровадження до 1 жовтня мораторію на підвищення тарифів (за виключенням КП «Житомиртеплокомуненерго»).

Як повідомляв Житомир.info, мер Сергій Сухомлин ще не підписав рішення про мораторій і може його «заветувати».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі