Влада

Голова Житомирської облради шукатиме гроші на незалежних експертів, які розбиратимуться із випалюванням вугілля

5 September 2016, 16:07

У Житомирі 5 вересня біля приміщення обласної ради мітингували жителі одинадцяти районів Житомирщини. Більшість із них – підприємці, які замаються випалюванням деревного вугілля. Вони вимагали від влади припинити тиск на бізнес, спричинений перевірками екологів, санстанції та прокуратури. За півгодини протест переріс у тривалу бесіду кількох учасників із представниками влади в кабінеті голови облради Анжеліки Лабунської.

З-поміж ряду питань мітингувальники порушили передусім проблему можливого закриття підприємства в селищі Гришківці Бердичівського району. Так, під час засідання робочої групи щодо перевірки законності проведення робіт з випалювання вугілля, 2 вересня, депутати доручили управлінню екології і природних ресурсів облдержадміністрації вирішити питання щодо приватного підприємства. За інформацією прес-служби облради, на нього надходять скарги від місцевих жителів.

«В області є близько 300 майданчиків, де виробляється деревне вугілля. Може, 400. А працює офіційно лише 30. І зараз йде тиск на людину, в якої вже є дозвіл. Це вирішила групка депутатів. Наша ж думка така: є суд, який повинен визначити, правомірно людина працює чи ні, а не група депутатів, яке «натиснула» на екологів. Чому не йде мова про те, що закрити нелегальні майданчики? Тому ми й приїхали сюди, аби підтримати того одного, якому не дають працювати спокійно,» – сказав представник ТОВ «Альтаїр-1», учасник мітингу Дмитро Мешков з Олевського району.

При цьому т.в.о. голови облдержадміністрації Ігор Гундич зауважив, що жителів Гришковців постійно телефонують йому зі скаргами на ФОП Морозова.

«Якщо підприємець виконує ці всі вимоги, чітко готовий сказати, що він готовий сплачувати до бюджету, проведені громадські слухання, немає заперечень, – проблем немає, хай працює. Але мені постійно телефонують зі скаргами люди із Запілля, так само з Гришковців, то ми як влада не можемо йти назустріч», – пояснив Гундич.

Зі свого боку голова обласної ради Анжеліка Лабунська пообіцяла знайти незалежних експертів, котрий здійснить перевірку підприємства у Гришковцях.

«Я обіцяю знайти гроші (з обласного бюджету), аби звернутися до незалежних експертів. Вони зроблять контрольні замірювання і, я думаю, тоді ми з вами всі питання знімемо», – сказала Лабунська.

Сам же керівник підприємства у Гришівцях – ФОП Володимир Морозов каже, що численні перевірки жодних порушень не виявили.

«Я показав всі дозвольні документи, всі результати перевірок, заміри, за якими всі викиди в межах допустимих норм. Може, десяткові людей щось не подобається і вони кажуть, що їм заважає виробництво: повітря неприємне, головні болі. Ініціативним групам уже не цікаві мої документи – їм треба, щоб я забрався. Хоча я дав людям робочі місця, сплачую податки», – зазначив Морозов.

Зрештою, представники влади та підприємці вирішили створити спільну робочу групу задля вирішення проблем, пов’язаних із підприємствами, які в області займаються випалюванням деревного вугілля.

«Ми створюємо спільну робочу групу, яка займеться вивченням питання випалювання вугілля в області. Ситуація дійсно є дуже непростою за деякими підприємствами, тому що є соціальна напруга між підприємцями і жителями того чи іншого населеного пункту. Так, одні створюють робочі місця, наповнюють бюджет, а іншим це в якихось випадках заважає. Хтось зацікавлений починає людей «підігрівати» і вони починають виступати проти. Зокрема я знаю, що ситуацію за об’єктом у Гришківцях «підігрівають» деякі депутати обласної ради та декілька місцевих жителів. Треба буде додатково ще розібратися. Крім звернень, які є у депутатів, про те, що підприємство людям заважає, є ще й багато підписів від тих, хто живе поруч із підприємством, і їм воно не заважає. Суперечливою також є ситуація й у селищі Запілля Лугинського району (ТОВ «Екоенергосервіс»), і щодо ФОП Трибушко у самих Лугинах», – пояснив Ігор Гундич.

Як повідомляв Житомир.info, депутати хочуть скликати позачергову сесію Житомирської облради через ситуацію з випалюванням вугілля.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі