Місто

Армійські сухпайки з житомирської їдальні: рік розслідування без результату

14 December 2016, 18:21

Від початку бойових дій на сході України Житомирська область почала допомагати армії. Волонтери збирали продовольство і долали сотні кілометрів, аби передати допомогу бійцям.

І яким було здивування волонтерів, коли у грудні минулого року в їдальні Житомирського торговельно-економічного коледжу вони виявили склад армійських сухпайків.

Понад 200 ящиків із сухими пайками для бійців, на кожному з яких напис - власність Міністерства оборони України. У приміщеннях їдальні вміст пайків сортували і у подальшому продавали студентам. Саме вони й повідомили про це волонтерці Лесі Морозовій.

«Мені сказали, що на території столової розбирають солдатські пайки. Наші батьки воюють, ми їм збираємо, надсилаємо посилки, а їхні пайки, які мають йти їм тут розбазарюють. Я захожу – і мені стає погано. Я дивлюся – ці всі ящики, прохожу дальше туди – лежать ці пакети зелені. Я беру один пакет, ніде нікого немає, я взяла його, склала і вийшла в шоковому стані, що це дійсно так, що діти не обманюють», - розповідала тоді Леся Морозова.

Волонтери і активісти, які того ж вечора з’їхалися у коледж, були приголомшені побаченим.

Ні у кого не виникало сумнівів – ці пайки передбачалися для українських бійців, але з якихось причин не дійшли до адресатів.

Директор коледжу запевнив – вони не мають до пайків жодного стосунку і повідомив, що приміщення винаймає підприємець Табенський Олександр Валентинович. Втім поліції, яка розпочала кримінальне провадження за статтею крадіжка він не пояснив, звідки взяв пайки.

«Встановлено, що приміщення їдальні орендує приватний підприємець. На місце події він приїхати відмовився, на момент, коли це відбувалося і давати якісь пояснення у телефонному режимі чи будь-якому іншому на той момент також відмовився», - розповідала тоді речниця ГУНП у Житомирській області Алла Ващенко

Олександр Табенський – колишній начальник продовольчої бази ЗСУ, про це у facebook написав радник президента та волонтер Юрій Бірюков.

«Приватний підприємець Табенський - колишній начальник продовольчої бази ЗСУ, звільнений на пенсію кілька років тому. І вже кому як не йому знати, як списувати всяке зі свого складу. Одна проблема - вчора склади цих чотирьох військових частин опечатані і йде облік всіх сухпайків. Десь вилізе недостача. Тоді буде видно ланцюжок. І ніяких тут немає генералів, немає їх дач. Є ушлий полковник на пенсії, є пару-трійку ушлих майорів або підполковників у частинах, напевно є пару нездар, які не перерахували привезені пайки. Десь корупція, десь розхлябаність», – написав на своїй сторінці Бірюков.

Після звільнення Олександр Табенський був директором ТОВ «Абсолют Плюс», яке займалося, виробництвом мінеральних вод та безалкогольних напоїв. Також займався оптовою торгівлею і наданням послуг мобільного харчування і навіть балотувався до Житомирської районної ради від Опозиційного блоку, де вказав, що мешкає у с. Сінгури. У реєстрі Мін’юсту значиться, що живе Олександр Табенський у будинку по вул.Московській. У реєстрі прав власності на нерухоме майно значиться, що власницею квартири у цьому будинку є Табенська Олена Олександрівна. Саме тут 18 грудня слідчі провели обшук.

«Знайшли один пакуночок, рецепти приготування харчування, який на мою думку не має жодного відношення до матеріалів справи. Захотіли слідчі вилучити - ми їм не перешкоджали», - розповідала про обшук адвокат Аліна Сіра, не коментуючи самої справи. «Ознайомимось, побачимо. Інформації в пресу викинуто багато, але треба розібратись», - сказала вона.

Активісти чекали, коли слідчі назвуть імена винних, втім наприкінці січня почули – перевірки тривають, а у діях підприємця Табенського злочин не вбачається.

Активісти пікетували військову прокуратуру, вимагаючи пришвидшити розгляд справи, але у відповідь чули те ж саме – підстав для оголошення про підозру нема.

У поліції говорили, що не мають достатніх повноважень, щоб розслідувати справу, адже мова йде про викрадення військового майна.

«Викрав їх явно не Табенський. Ви ж це розумієте. Джерело злочину де є? Або на базі, де їх виготовляють, або в зоні АТО, де їх списали. Заважає подальшому розслідуванню те, що цей злочин вчинили саме військовослужбовці. Ми згідно чинного законодавства не маємо права йти у військові частини, робити ревізії, допитувати військовослужбовців. З цього приводу ми перекваліфікували цю справу на. ст. 410 «Викрадення військового майна». Це така стаття, яка підслідна військовій прокуратурі. Проте в той же день військовий прокурор назад повернув кваліфікацію і відправив провадження нам», - розповідав тодішній начальник ГУНП в Житомирській області Валерій Рудик.

Відповідно до маркування на коробках знайдені сухі пайки виготовили у військовій частині у місті Козятин. Далі такі пайки розсилаються по бригадам та військовим частинам, у тому числі у зону АТО, де роздаються військовим у випадках, коли нема можливості готувати гарячу їжу. Втім, якщо бійців нагодувати, скажімо, волонтерськими продуктами або видати меншу кількість пайків, надлишок можна продавати.

Також пайки можуть продавати і самі військові, але тоді мова може йти про одиниці окремих наборів, а не сотні ящиків. Ми перевірили, наскільки складно придбати сухпайок зараз. Оформили замовлення через інтернет, і за три дні отримали посилку з Херсонщини. Цей набір виготовлений у жовтні минулого року, за даними Міноборони його ціна – близько 82 грн. Нам він обійшовся у 126 грн.

Але повернемося до пайків, знайдених у Житомирі. За рік розслідування поліція і військова прокуратура допитали понад 300 свідків, проведено 8 ревізій і 6 аудитів Міноборони, але відповісти, як сухі пайки опинилися у студентській їдальні, так і не змогли.

«Ми відслідкували, що набори сухих пайків, вони не номерні, але є номер партії, дата виготовлення зазначеної партії. ми встановили, у які військові частини вони передавалися. не саме ці, а з аналогічною датою виготовлення, серією, номером. І в тих же військових частинах було проведено ревізії, аудити, допитано військовослужбовців, в тому числі і тих, які проходили службу, призвані під час мобілізації були, а також на керівних посадах. Фактів розтрати, викрадення, привласнення, нестач не було встановлено», - розповідає військовий прокурор Житомирського гарнізону Антон Войтенко.

Іншими словами, жодна із бригад не помітила нестачі більш як тисячі наборів сухих пайків, а правоохоронці за рік не змогли з’ясувати, як партія військового майна опинилася у студентській їдальні.

«Досудове розслідування здійснюється, однак найближчим часом на мою думку слідчим буде прийняте рішення про закриття кримінального провадження за фактом викрадення значної кількості пайків у зв’язку з тим, що воно не знайшло свого підтвердження», - каже Антон Войтенко.

У військовій прокуратурі сподіваються, що підприємця вдасться притягнути хоч до адміністративної відповідальності, втім у це не вірять ні активісти, ні волонтерка Леся Морозова, яка рік тому і виявила склад.

«Я не вірю в те, що винні будуть покарані. Це просто глухий кут. Це прикро, що реформа досудової системи не дійшла до того, що хотілося, щоб дійсно була система судова і поліція були на своєму місці. На сьогодні я рахую, вони не на своєму місці. Я вважаю, що це спеціально гальмувалося, тому що це було вигідно їм, і я вважаю, що ні цьому ділі, у нас це просто на нулі стоїть», - каже Леся Морозова.

Волонтерка продовжує займатися доброчинністю і не жалкує, що рік тому надала розголосу цій справі.

«Божа кара прийде тоді, коли ти її не чекаєш. І воно буде. Ті, хто винні, вони отримають по заслугам. Просто шкода, що це зараз, у важкий для країни час це сталося», - говорить волонтерка», - говорить Леся Морозова.

Олександр Мельничук, Оксана Трокоз для Житомир.info

Підготовлено в рамках Польсько-Канадської Програми Підтримки Демократії за підтримки Міністерства закордонних справ Республіки Польща та Міністерства закордонних справ, торгівлі та розвитку Канади.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі