Влада

У Житомирі хочуть скоротити кількість ПТУ, щоб не витрачати на них третину бюджету розвитку

8 February 2017, 16:26

Наприкінці минулого року держава внесла зміни щодо джерел фінансування професійно-технічної освіти, зокрема, фінансування регіонального замовлення, яке відтепер покладене на місцеві бюджети.

Про це 8 лютого повідомляє прес-служба міської ради.

«Сума на фінансування житомирських ПТУ складає близько 1/3 бюджету розвитку міста. На підготовку спеціалістів у міських ПТУ в 2017 році потрібно буде виділити близько 100 мільйонів гривень. Зекономлені гроші можна було б використати на інфраструктуру Житомира, закупівлю комунальної техніки та капремонтів житлового фонду», - йдеться у повідомленні.

За словами міського голови Сергія Сухомлина, без ефективної профтехосвіти розвиток Житомира неможливий. Місто повинне провести оптимізацію цієї гілки галузі без зменшення кількості випускників. Існують ПТУ, де навчається 140 дітей, з якими працює понад 90 вчителів, вихователів, майстрів та інший персонал. В таких ПТУ з бюджету на одну дитину виділяється 40 тисяч гривень на рік. Втім, є ПТУ, де за рахунок менших адмінвитрат вартість навчання складає лише 15 тисяч гривень.

«Місто має робити чітке замовлення на спеціалістів, яких потребують підприємства та організації. Для прикладу: в наших ПТУ вчать велику кількість операторів комп’ютерного набору. Попиту на ринку праці таких спеціалістів немає. Зараз такі знання можна отримати на простих навчальних курсах. А от спеціалістів вантажників на маніпуляторі катастрофічно не вистачає. Зарплати у таких спеціалістів доволі високі», - сказав мер Житомира.

Зараз у місті функціонує 10 ПТУ. В управлінні освіти міської ради зауважують, що їх кількість можна значно скоротити за рахунок реорганізації.

«Як на мене, ситуація несправедлива. Половина випускників взагалі не лишаються працювати за спеціальністю у Житомирі. На мою думку, це марнотратство для міського бюджету», - підкреслив Сергій Сухомлин.

Ситуація склалася так, що ні міська, ні обласна влада не має важелів впливу на цю ситуацію. Всі вказівки йдуть з Міністерства освіти та науки України.

«Зараз у місті вже працює робоча група, яка розробляє ефективну концепцію по реформуванню ПТУ. Напрацювання вже були представлені в Міносвіті. Наступного тижня у Житомир приїдуть представники з міністерства, які працюватимуть над тим, скільки насправді повинно складати регіональне замовлення для ПТУ і хто його фінансуватиме», - повідомляє міська рада.

Нагадаємо, у міському бюджеті на 2016 рік були закладені кошти в розмірі 75 млн грн на фінансування ПТУ, які мали виділити з бюджету розвитку Житомира.

Як повідомляв Житомир.info, в листопаді минулого року Уряд визначив перелік з 19 професій загальнодержавного значення – підготовка кадрів за цими професіями здійснюватиметься у професійно-технічних навчальних закладах за кошти державного бюджету.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі