Місто

У Житомирі хочуть затвердити нову схему розміщення МАФів, бо попередню заблокували через суд

14 November 2017, 17:27

Влада Житомира розробила нову Комплексну схему розміщення та архітектурних типів тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності на території міста Житомира, то попередню, яка діяла з 1 березня 2016 року, заблокували судовим рішенням.

Про це 14 листопада в коментарі Житомир.info повідомив член міськвиконкому, голова робочої групи з розгляду питань розміщення МАФів на території Житомира Руслан Годований.

«Зараз на підставі рекомендацій комісії, підприємців і робочих груп вже розроблена нова Комплексна схема розміщення та архітектурних типів тимчасових споруд. Вже можна з нею ознайомитися на сайті. Якщо вона пройде громадське обговорення, два місяці має пройти, не буде заперечення з Антимонопольного комітету й інших служб, то ви побачите не нові правила, а старі-нові правила. Ця комплексна схема дуже схожа на минулу, яку заблокували в суді, і трохи ми добавили нового: заборона встановлення МАФів на центральних вулицях, Київська, Бердичівська, єдине, де можна буде влаштовувати – разом із зупинками громадського транспорту. У дворах можна буде встановлювати за потребою та за згодою населення: 50% від усіх квартир плюс одна квартира надають згоду на новий МАФ. Я вважаю, що МАФи – то не є зло, просто трохи зловживали. За будь-яким бізнесом сьогодні стоять податки і накормлена сім’я, і треба шукати компроміс між тим, що давати розвиватися бізнесу, і між тим, щоб не захаращувати місто. Є прекрасні рішення і концепції, де люди п’ють каву, купують хліб, і вони дуже естетично виглядають, а є підприємці, які десятиріччями не хочуть змінювати вигляд, фасад, і саме вони судяться з міською радою і не дають розвивати місто», - сказав Руслан Годований.

Руслан Годований

За його словами, Комплексну схема розміщення МАФів суд скасував десь півтора місяці тому і зараз нові дозволи на розміщення МАФів не видаються.

«Згідно рішення міської ради, яке прийняте кілька років тому, у разі відсутності Комплексної схеми не можна видавати нові паспорти прив’язки. Причина скасування – недотримання всіх регуляторних процедур, тому що це регуляторний акт. До суду звернулася части тих підприємців, які приходили на сесію в квітні 2016 року, більшість людей вже переробили зовнішній вигляд і паспорти прив’язки, незгодних залишилося чоловік десять, а МАФів у місті близько 500. Практично всі сьогодні погодилися, що має бути новий архітип, має бути пайова участь. При розробленні нової Комплексної схеми ми вивчили всі судові рішення, врахували всі помилки і, сподіваємося, що вже не буде підстав її скасувати», - пояснив член виконкому.

Руслан Годований також розповів про сьогоднішню ситуацію зі скандальним МАФом на вул.Чуднівська, 129.

«Ситуація с МАФом на Чуднівський спонукала міського голову до того, що треба створити робочу групу, яка буде розбиратися з конфліктними МАФами і розглядати питання встановлення нових, щоб вони не були на центральних вулицях. Ми практично зробили за декілька місяців велику роботу: ви бачите, що на центральних вулицях за цей час не з’явилося жодного спірного МАФу. Ми усвідомлюємо, що за МАФами стоїть і малий бізнес, і підприємці, і робочі місця, але й місто має бути гарним. Ми розглянули всі спірні питання. Щодо Чуднівської, 129 то це питання зараз знаходиться у судах. Але є рішення комісії з безпеки дорожнього руху, що цей МАФ перекриває кут огляду дороги і це вже питання тих, хто видавав цей дозвіл і хто має зносити, комісія свою роботу зробила, і одна і друга. Але МАФ стоїть, куту огляду немає і вони (власники кіоску – ред.) призупинили рішення виконкому про демонтаж через суд. Це вже питання юридичного департаменту і питання департаменту архітектури – треба судитися і вигравати цей суд», - сказав голова робочої групи.

Як повідомляв Житомир.info, 1 березня 2016 року виконком Житомирської міської ради прийняв рішення «Про затвердження комплексної схеми розміщення та архітектурних типів тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності на території міста Житомира». На сесії міської ради 28 квітня минулого року мер Сергій Сухомлин зазначив, що у Житомирі 620 МАФів стоять законно, а більше 200 - без будь-яких дозвільних документів. Депутати проголосували за створення робочої групи для вирішення спірних питань у комплексній схемі розміщення МАФів.

 

Типи МАФів та зупинок з проекту Комплексної схеми

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі