Події

​Суди скасували 5 із 6 спецдозволів на видобуток бурштину в Житомирській області, виданих приватним фірмам Держгеонадрами

29 December 2017, 13:57

У 2017 році суди скасували 5 із 6 спецдозволів на видобуток бурштину в Житомирській області, незаконно виданих приватним фірмам Держгеонадрами. Черговий позов про визнання протиправним та скасування спеціального дозволу на користування надрами площею понад 1,5 тис. га в Овруцькому районі Житомирський окружний адміністративний суд задовольнив у повному обсязі.

Про це повідомляє прес-служба прокуратури Житомирської області 29 грудня.

«Позов прокуратури області щодо визнання протиправним та скасування спеціального дозволу на користування надрами площею понад 1,5 тис. га, що на ділянці «Зимухінська» в Овруцькому районі, Житомирським окружним адміністративним судом задоволено у повному обсязі. Відтак, рішенням суду скасовано спеціальний дозвіл, виданий Державною службою геології та надр України товариству з обмеженою відповідальністю «Амбер Холдинг» для геологічного вивчення, у тому числі дослідно-промислової розробки родовища бурштину», – йдеться у повідомленні.

Мова про те, що у 2016 році Держгеонадрами протиправно видано ТОВ «Амбер Холдинг» спеціальний дозвіл для геологічного вивчення та дослідно-промислової розробки родовища бурштину на ділянці «Зимухінська», площею понад 1,5 тис. га, що поблизу села Сирниця Овруцького району.

«Зокрема, дозвіл надано з порушенням вимог Цивільного кодексу України та інших нормативно-правових актів. Крім цього, встановлено й інші порушення вимог чинного законодавства, вчинені з метою уникнення процедури аукціону», – інформують у прокуратурі.

Усього у 2017 році прокуратура Житомирської області в інтересах держави та Житомирської обласної ради заявила 6 аналогічних позовів про скасування незаконних дозволів на здійснення геологічного вивчення, у тому числі дослідно-промислової розробки ділянок надр бурштину площею понад 18 тис. га, що розташовані у північних районах області. На цей момент вже задоволено 5 позовів на загальну площу понад 16 тис. га.

Нагадаємо, у грудні прокуратура спільно з Житомирською обласною радою довела у суді незаконність надання Держгеонадрами ТОВ «Амбер Холдинг» дозволу на вивчення та розробку ділянок надр бурштину площею понад 10 тис. га, а 31 жовтня Вінницький апеляційний суд скасував спецдозвіл на видобуток бурштину в Житомирській області, незаконно виданий ТОВ «Райт Солюшн».

Як повідомляв Житомир.info, в березні 2017 року прокуратура Житомирської області в інтересах облради звернулася до суду про скасування незаконних схем одержання товариствами «Амбер Холдинг», «Компанія «Надра Галичини» та «Райт Солюшн» дозволів на видобуток бурштину на площі понад 18 тисяч га.

6 квітня 2017 року на сесії Житомирської облради депутати проголосували за направлення звернення до Державної служби геології та надр України щодо анулювання спеціальних дозволів на видобуток бурштину, а голова облради повідомив, що суд призупинив дію дозволів на розробку ділянок надр бурштину, які в 2016 році були видані Держгеонадрами ТОВ «Амбер Холдинг», ТОВ «Компанія «Надра Галичини» та ТОВ «Райт Солюшн».

Як приватні фірми з іноземним корінням, в тому числі фірма «Райт Солюшн», змогла отримати дозвіл на видобуток бурштину в Житомирській області – про це йдеться у розслідуванні, яке вийшло в ефірі 24 каналу ввечері 6 квітня 2017 року.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: суд прокуратура бурштин ТОВ «Амбер Холдинг» ТОВ «Компанія «Надра Галичини» ТОВ «Райт Солюшн» 
Матеріали по темі