Події

​У Житомирі мітингують проти заборони «легальним компаніям» видобувати бурштин

12 January 2018, 12:48

Зо два десятки людей мітингують під Житомирським окружним адміністративним судом 12 січня проти заборони «легальним компаніям» видобувати бурштин. У руках учасники акції тримають плакати з цитатами народного депутата Борислава Розенблата із записів НАБУ.

Спілкуватися на камеру з журналістом Житомир.info мітингувальники не захотіли.

«Сказали, що ніяких коментарів не даватимуть, порадили читати, що написано на плакатах і в агітках, які вони роздавали», – розказав журналіст.


В агітці, яка є в розпорядженні редакції Житомир.info, мова йде про «депутатське та суддівське свавілля», а також про «створення проблем легальним компаніям, які отримали спецдозволи на видобування бурштину». Зокрема, у перешкоджанні діяльності «легальним компаніям» звинувачують прокуратуру, суддів та народних депутатів.


Нагадаємо, наприкінці 2017 року прокуратура прозвітувала, що через суди скасувала 5 із 6 спецдозволів на видобуток бурштину в Житомирській області, незаконно виданих приватним фірмам Держгеонадрами. Зокрема, у грудні прокуратура спільно з Житомирською обласною радою довела у суді незаконність надання Держгеонадрами ТОВ «Амбер Холдинг» дозволу на вивчення та розробку ділянок надр бурштину площею понад 10 тис. га, а 31 жовтня Вінницький апеляційний суд скасував спецдозвіл на видобуток бурштину в Житомирській області, незаконно виданий ТОВ «Райт Солюшн».

Як повідомляв Житомир.info, в березні 2017 року прокуратура Житомирської області в інтересах облради звернулася до суду про скасування незаконних схем одержання товариствами «Амбер Холдинг», «Компанія «Надра Галичини» та «Райт Солюшн» дозволів на видобуток бурштину на площі понад 18 тисяч га.

6 квітня 2017 року на сесії Житомирської облради депутати проголосували за направлення звернення до Державної служби геології та надр України щодо анулювання спеціальних дозволів на видобуток бурштину, а голова облради повідомив, що суд призупинив дію дозволів на розробку ділянок надр бурштину, які в 2016 році були видані Держгеонадрами ТОВ «Амбер Холдинг», ТОВ «Компанія «Надра Галичини» та ТОВ «Райт Солюшн».

Як приватні фірми з іноземним корінням, в тому числі фірма «Райт Солюшн», змогла отримати дозвіл на видобуток бурштину в Житомирській області – про це йдеться у розслідуванні, яке вийшло в ефірі 24 каналу 6 квітня 2017 року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: бурштин суд мітинг прокуратура 
Матеріали по темі