Влада

Влада закликає містян вимагати перерахунку за газ, а ПАТ «Житомиргаз» готує касаційну скаргу

30 January 2018, 14:47

Житомирський муніципалітет підготував зразок заяви для мешканців багатоквартирних будинків, у яких встановлені будинкові лічильники газу, із вимогою перерахунку за спожитий газ. Про це під час брифінгу 30 січня розповів Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

За словами мера, постанова Апеляційного суду Житомирської області від 22 січня зобов’язує ПАТ «Житомиргаз» провести перерахунок за газ.

«22 січня Житомирський апеляційний суд виніс постанову, у якій фактично він визнав встановлення лічильників підприємством «Житомиргаз» і нарахування по цим лічильникам підприємством «Житомиргаз Збут» незаконними. Ось сьогодні ми зібрали прес-конференцію з цього приводу, для того, щоб ще раз донести до житомирян цю постанову суду. Зараз, буквально сьогодні, ми опублікуємо на сайті міської ради і через засоби масової інформації заяву, якою може скористатись кожен житомирянин з будинків, у яких встановлені ці прилади обліку. Для того, щоб вимагати від «Житомиргазу», згідно рішення суду перерахунку за минулий рік по об’ємах газу, за який люди сплатили», - каже мер Сергій Сухомлин.

Постанову апеляційного суду у муніципалітеті сприймають як перемогу громади міста, однак без зайвої ейфорії. За словами керівника ГО «Об’єднання споживачів природного газу міста Житомира» та депутата міської ради Ігоря Скоропада, наразі житомиряни вже можуть вимагати перерахунку від ПАТ «Житомиргаз», однак, компанія може подати касаційну скаргу до Верховного суду України.

«Фактично з моменту оголошення цієї постанови він (Апеляційний суд Житомирської області, - ред.) дав можливість споживачам міста Житомира, особливо тим, які вже сплатили надлишкову, фактично, вартість за не спожитий по суті газ, вони мають право звертатись за перерахуванням. ПАТ «Житомиргаз» має право звернутись з касацією до Верховного суду. Я чув про те, що вони це будуть робити, але ми не будемо чекати як буде реагувати Верховний суд. Подадуть вони, чи не подадуть. Тобто, у нас зараз є всі підстави почати цю процедуру по алгоритму, щоб люди почали звертатись і відстоювати свої права», - розповідає керівник ГО «Об’єднання споживачів природного газу міста Житомира» Ігор Скоропад.

У ПАТ «Житомиргаз» журналістам Житомир.info підтвердили наміри звертатись із касаційною скаргою на ухвалу Апеляційного суду Житомирської області. У компанії впевнені у своїй правоті і переконані, що будинкові лічильники встановлені у відповідності до нормативно-правових актів, які діяли на момент встановлення обладнання. Разом із тим, у ПАТ «Житомиргаз» поки стримано коментують можливість перерахунку за спожитий населенням газ.

«Є прийняте Апеляційним судом Житомирської області рішення, яке підлягає до виконання. Але воно не є остаточним у даній справі. Вже остаточну оцінку доводам кожної зі сторін буде дано Верховним судом. Тобто, ПАТ «Житомиргаз» готує касаційне звернення. Зараз йдуть консультації з НКРЕКП стосовно перерахунку, але зазначу, що на той час ми діяли у рамках закону. І закон не має зворотної дії. Тому як будуть відбуватись подальші дії - наразі важко сказати», - каже фахівець із зв’язків з громадськістю пресою ПАТ «Житомиргаз» Катерина Чумак.

Нагадаємо, Суд зобов’язав ПАТ «Житомиргаз» припинити враховувати показники будинкових лічильників. ГО «Об’єднання споживачів природного газу міста Житомира» подала колективний позов до суду на ПАТ «Житомиргаз» та ТзОВ «Житомиргаз Збут» щодо неправомірного нарахування плати за спожитий газ після встановлення підприємством прибудинкових приладів обліку газу, але суд програла.

Як повідомляв Житомир.info, будинкові лічильники ПАТ «Житомиргаз» у рази збільшили платіжки житомирян. З червня 2017 влада через суд намагається зобов’язати ПАТ «Житомиргаз» провести перерахунок для мешканців. Через загальнобудинкові лічильники мешканці 118 житомирських багатоповерхівок змушені більше платити за газ. 1 серпня мер Сергій Сухомлин закликав житомирян долучитися до колективного позову проти дій газового монополіста. Житомирська місцева прокуратура з метою відновлення інтересів територіальної громади міста також подала позов з вимогою зобов’язати ПАТ «Житомиргаз» провести перерахунок об’єму використаного газу та плати за його споживання.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Житомиргаз Скоропад Сухомлин  
Матеріали по темі