Влада

У Житомирі комісія перевірить всіх постачальників, які забезпечують навчальні заклади м’ясом, куркою та рибою

6 February 2018, 12:53

6 лютого у приміщенні Житомирської міської ради представники влади коментували ситуацію, що склалася з постачанням м’яса у навчальні заклади.

Заступник мера Житомира Матвій Хренов запевнив журналістів, що всі продукти, які надходять в управління освіти мають відповідні сертифікати служб.

«Враховуючи ситуацію, яка склалася з постачальником м’яса, сьогодні зібралася робоча група, яка вивчала постачання м’яса, і взагалі постачання продуктів харчування у навчальні заклади міста. Для того, щоб ця група була максимально ефективною, в її склад були додані представники перевіряючих органів. Рішенням цієї групи було визначено, що окрім тих дозвільних документів, які видаються постачальникам згідно чинного законодавства, протягом місяця ми перевіримо всіх постачальників незалежними експертизами, яке буде визначатися управлінням освіти: буде перевірено м'ясо, курка та риба. Згідно чинного законодавства, а воно було істотно оновлене за останні роки, вся відповідальність щодо постачання продуктів харчування покладається на постачальників. Він за власний кошт, на кожну партію, отримує необхідні документи, які йому видаються Держпродспоживслужбою, а там кожна партія проходить перевірку. За зберігання продуктів відповідає навчальний заклад. До моменту постачання, повна відповідальність за продукти харчування, згідно законодавства, покладається на постачальника. Всі відповідні документи є в управлінні освіти. Також сьогодні було прийняте рішення, для того, щоб батьки могли побачити – вони (документи – ред.) всі будуть оприлюдненні, будуть постійно оновлюватися в залежності від того, які продукти харчування будуть поступати. Вони будуть оприлюдненні на сайтах, які відкриються незабаром, і фізично їх можна буде побачити на стендах, де в кожному закладі освіти вивішується інформація. Ми будемо запрошувати представників батьківських комітетів, які також будуть дивитися, які забори продуктів будуть братися на аналізи», - сказав Матвій Хренов.

Також за словами заступника мера Житомира, міська влада не отримала від правоохоронних органів жодного документу та результати експертиз щодо перевищення якихось домішок у м’ясі.

«У кожному навчальному закладі створена своя комісія, куди входить керівник закладу, шеф-кухар, медична сестра та інші. Є у нас багато випадків, коли минулоріч така комісія повертала продукти харчування, тому що вони були в неналежному стані. Також є комісія на рівні управління освіти, яка контролює якість продуктів, це саме та комісія, яка минулі роки робила незалежну експертизу якості м’яса. Дійсно, були випадки виявлені неякісного м’яса, і з такими постачальниками були розірвані договори. Також хочу наголосити, що минулоріч були оновлені харчблоки в 11 ДНЗ та в 9 школах», - наголосив заступник міського голови.


Працівнику Житомирської мерії, який нібито постачав з ветлікарем до дитсадків нашпиговане «хімією» м’ясо, обвинувачення висунуті не були.

«Нам не показали ще жодних результатів експертизи. Нам не показали висновків того, що десь щось було перевищено. Жодних обвинувачень представнику міської ради, який нібито займався постачанням м’яса, висунуто не було. У людини була проведена перевірка, і все. Дійсно, за останні роки зареєстрованих випадків харчових отруєнь, які би можна було пов’язати з цим випадком зафіксовано не було, але якщо було виявлено щось не те, ми маємо знати, який саме це був елемент, тому що їх існує безліч. Проте, ми не отримували ще лабораторних підтверджень від силових структур, і ми не знаємо, що шукати», - сказав Матвій Хренов.

«Не можна говорити, що це було протягом 2-х років. Постачальник зобов’язаний надати відповідні документи, які підтверджують безпеку тієї продукції, яку він постачає. З 2015 року управління створило комісію, яка перевіряє не тільки м'ясо, але й овочі та постійно здає на лабораторні аналізи», - сказав начальник управління освіти міськради Валентин Арендарчук.

Нагадаємо, 31 січня 2018 року начальник управління освіти Житомирської міської ради запевнив, що перевіряли м’ясо в дитсадках і не виявили порушень

Як повідомляв Житомир.info, 30 січня прокуратура Житомирської області інформувала про групу осіб, очолювану «виходцем із Донецької області, яка організувала придбання суб’єкта господарювання з ознаками фіктивності з метою подальшої участі в тендерних закупівлях на постачання м’ясної продукції, у тому числі до дитсадків». Правоохоронці Житомирської області розкрили схему незаконного й антиморального збагачення, де також фігурують працівник мерії і ветлікар, та вилучила 10 тонн м’яса. Працівник Житомирської мерії та ветлікар 2 роки постачали до дитсадків нашпиговане «хімією» м’ясо.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Хренов Арендарчук м'ясо комісія дитсадок  
Матеріали по темі