Влада

Житомирські фахівці розповіли, як визначають якість продуктів

6 February 2018, 15:40

Вже другий тиждень житомиряни обговорюють тему щодо ситуації, яка склалася з постачанням м’яса у навчальні заклади міста.

Спеціалісти та керівники міського управління Держпродспоживслужби та ДП «Житомирстандартметрологія» розповіли, за якими критеріями їх співробітники визначають якість продуктів, та хто є відповідальним за реалізацію неякісного товару.

«Фахівці, які приймають м'ясо на місцях, вони по яких признаках мають визначити, якісне м'ясо чи ні: єдине що у них є, і так має бути – це документи, які засвідчують безпеку та якість. Тобто, товаротранспортна накладна, і сертифікат відповідності, або декларація виробника, де чітко вказано ті показники, і той перелік досліджень, який визначений законом. Ось і все, що має знати фахівець на місці. Відповідно він має перевірити, згідно розпорядку, стан тари та стан упаковки. Не можна судити, що те м'ясо, за яке ми говоримо, воно є неліквідне, по ньому не пройшов певний перечень досліджень, які передбачені законом. Держпродспоживслужба ще не повідомлена про те, що те м'ясо є вилученим. Та людина, яка видала документи, є гарантом, що м'ясо є безпечним», - сказав начальник Житомирського міського управління Держпродспоживслужби Василь Кравченко.

«В Україні на сьогодні працює харчовий закон, він увібрав у себе всі європейські підходи до контролю та безпеки якості харчових продуктів. Цей закон передбачає запобіжні заходи до випуску та реалізації харчової продукції, тобто виробник забезпечує відповідність всіх виробничих процесів, а не контроль кожної партії. Він створює таку систему, яка структурує всі виробничі процеси, і в любому випадку, коли на ринку забракована якась продукція, він може доказати свою невинуватість, якщо він не був причетний до випуску небезпечної продукції. Свого роду система «хаст» є рятувальним жилетом для бізнесу. Якщо виробник випустив безпечну продукцію, а десь на стадії транспортування чи зберігання зіпсували її, то він може доказати, що він до цього не причетний. І згідно нового харчового закону, єдиним документом, який супроводжує продукцію в реалізацію є товарно-транспортна накладна. Всі інші документи – добровільні. Єдиним контролюючим органом є Держпродспоживслужба. А ми проводимо випробування за зверненнями клієнтів згідно сфери акредитації, яка є у нас затверджена та оприлюднена», - розповіла заступник генерального директора ДП «Житомирстандартметрологія» Алла Лісунова.

Нагадаємо, у Житомирі комісія перевірить всіх постачальників, які забезпечують навчальні заклади м’ясом, куркою та рибою.

Як повідомляв Житомир.info, працівник Житомирської мерії та ветлікар 2 роки постачали до дитсадків нашпиговане «хімією» м’ясо. 31 січня 2018 року начальник управління освіти Житомирської міської ради запевнив, що перевіряли м’ясо в дитсадках і не виявили порушень.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Держпродспоживслужба Житомирстандартметрологія продукт  
Матеріали по темі