Місто

В реконструкцію центрального житомирського стадіону «Полісся» вже вклали більше 100 млн грн

19 February 2018, 17:44
Проект реконструкції центрального стадіону в Житомирі стає все дорожчим. На момент написання цього матеріалу департамент містобудування, архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства Житомирської ОДА вже підписав з двома підрядникам договорів підряду на понад 100 мільйонів гривень, і, як повідомили нам в департаменті, попереду як мінімум ще одна закупівля. Чому в Житомирській облдержадміністрації не проводять відкритих торгів на нові закупівлі і чим обумовлене таке подорожчання – далі у матеріалі .

Житомирський стадіон обіцяли відремонтувати ще з 2005 року. Губернатори передавали цю «естафету» один одному до 2013 року – тоді з компанією «Артхаус» підписали договір на 11,4 мільйонів гривень на реконструкцію західної трибуни. Потім, у 2015 році, їм доплатили ще 3 мільйони, а у 2016 році доплатили ще 8,5 мільйонів.

У червні 2016 року взялися за реконструкцію футбольного поля та благоустрій території. На відкритих торгах з пропозицією у 7,68 мільйона гривень тоді перемогла компанія «Елітбуд-1». У грудні того ж року з ними підписали ще одну угоду – на 18 мільйонів гривень, але цього разу вже без торгів, за переговорною процедурою через «потребу здійснити додаткову закупівлю в того самого виконавця робіт з метою уніфікації, стандартизації та забезпечення сумісності з раніше виконаними роботами». Ще через рік, у грудні 2017 року, з ними підписали договір на ще майже 58 мільйонів. І знову ж – за переговорною процедурою з тих же причин.


Стадіон «Полісся», березень 2017 року

Директор департаменту містобудування Житомирської ОДА Роман Щебетов пояснив Житомир.info, що такі дозакупівлі обумовлені тим, що при будівництві доводиться «наздоганяти» вимоги спортивних федерацій та потреби спортсменів і коригувати проект у процесі.

«Спочатку виходили з фінансових можливостей області. У 2015 році, коли розроблявся проект футбольного поля, не було такої фінансової можливості. Завдання на проектування звучало тільки реконструкція футбольного поля і бігових доріжок. А коли все запроектували, там тільки асоціація з легкої атлетики понаписувала… В них з 1 січня минулого року вступили ще й нові вимоги до класифікації стадіонів, і довелося перепрацьовувати бігові доріжки, бо додалися ще дві технічні бігові доріжки, три «розминочних» бігових доріжки. Ми зараз тісно співпрацюємо з ФФУ (Федерація футболу України) по вимогам.», - розповів Роман Щебетов.

Стадіон «Полісся», серпень 2017 року

За словами Щебетова, з початку реконструкції футбольного поля проект подорожчав у 4 рази.

«Там, де 7 мільйонів (закупівля 2016 року), то це було виділено ресурсів на 7 мільйонів, а проект там був 20 мільйонів – вартість проектно-кошторисної документації. Фактично, з 20 мільйонів він подорожчав у 4 рази. Повністю відновлюються корти, автоматичний полив, підігрів, нове освітлення, благоустрій території на фасадній частині. Ми навіть по (Старому) бульвару вже отримали дозвіл на порушення благоустрою, там фасад буде повністю відновлено», - пояснив директор департаменту.

Будівельні роботи на стадіоні виконують дві компанії – ТОВ «Артхаус» та ТОВ «Елітбуд-1». У відповіді на інформаційний запит департамент містобудування Житомирської ОДА повідомив, що перші договори, які були підписані з цими компаніями ще у 2013 та 2016 роках відповідно, досі не «закриті».


Скріншот відповіді департаменту на інформаційний запит

ТОВ «Артхаус» належить Михайлові Лисаку. Ця компанія робила реконструкцію вулиці Михайлівської у Житомирі. «Артхаус» має зв’язки з ТОВ «Зодчество ЛТД», якій без проведення відкритого тендеру доручили за 69 мільйонів гривень проводити термінову реконструкцію міської гімназії №3.

ПП «Елітбуд-1» не без проблем ремонтувало у Житомирі літній театр «Ракушка». Компанія належить Василю Бойку, Сергію Рудому, а також Денису Олександровичу Болейку, який є директором цього підприємства. Його брат Дмитро Болейко з вересня 2014 року очолював управління капітального будівництва Житомирської міської ради, у січні 2016 він не пройшов атестацію як начальник управління, його перевели на посаду заступника і у жовтні того ж року звільнили.

У департаменті містобудування Житомирської ОДА запевняють, що стадіон буде готовий цього року. Попереду завершення вже розпочатих робіт та проведення ще одної закупівлі – на встановлення накриття для західної трибуни.

Нагадаємо, в серпні 2016 року Житомирська ОДА демонструвала, як виглядатиме стадіон після реконструкції.

Як повідомляв Житомир.info, в програмі «Діалоги» голова ОДА Ігор Гундич розповідав, що на житомирському стадіоні «Полісся» будуть заробляти, здаючи його в оренду командам Прем’єр ліги.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: стадіон реконструкція Щебетов  
Матеріали по темі