Влада

Двадцяти комунальним газетам Житомирської області, які не роздержавляться до кінця року, загрожує закриття

16 March 2018, 10:10

Станом на 1 березня 2018 року в Житомирській області недержавними стали всього 8 з 28 комунальних газет, що підпадають під реформування.

Про це 16 березня Житомир.info повідомив Центр демократії та верховенства права.

«Житомирська область демонструє середні показники за швидкістю роздержавлення. Проте навіть тут із 28 видань, що підпадають під роздержавлення, реформувалися 8, тобто лише 29%. Усі інші видання або знаходяться у процесі перетворення, або ще не розпочали реформування, ризикуючи після завершення реформи зникнути через бездіяльність своїх засновників», - йдеться у повідомленні.

На втілення цієї реформи відведено 3 роки, і до кінця цього періоду залишилося тільки 10 місяців, - зазначає Центр демократії. Ті видання, які не встигнуть завершити передбачені законом процедури до 31 грудня 2018 року, можуть втратити свої свідоцтва про державну реєстрацію. Практично, це означатиме позбавлення права надалі видавати газету, - зазначає Центр демократії.

Серед нереформованих комунальних видань області газети “Відродження” (Брусилів), “Вісті” (Пулини), “Древлянський край” (Коростень), “Житомирщина” (Житомир), “Життя і слово” (Народичі), “Життя Чуднівщини” (Чуднів), “Земля Бердичівська” (Бердичів), “Зоря Полісся” (Радомишль), “Іскоростень” (Коростень), “Малинські новини” (Малин), “Місто” (Житомир), “Нове життя” (Черняхів), “Новий день” (Любар), “Новини Андрушівщини” (Андрушівка), “Прапор” (Володарськ-Волинський), “Приміське життя” (Житомир), “Романівський вісник” (Романів), “Ружинська земля” (Ружин), “Сільське життя” (Житомир), “Чуднівська фортеця” (Чуднів).

У Центрі демократії та верховенства права підкреслюють, що відповідальними за перереєстрацію видань є саме органи державної влади та органи місцевого самоврядування.

Для того, щоб відстежувати зміни українського медіаландшафту внаслідок роздержавлення, Центр демократії та верховенства права у партнерстві з Музеєм-архівом преси створили “Залу комунальної преси” – інтерактивний онлайн-ресурс, на якому зібрані дані про усі комунальні друковані ЗМІ, що підлягають реформуванню. З Житомирщини у Залі комунальної преси немає відсканованих примірників газет “Іскоростень” (Коростень) та “Ружинська земля” (Ружин), - зауважує Центр демократії.

«Реформування преси – одна із ключових медіа реформ в Україні, яка має забезпечити незалежність місцевих газет від органів влади. Адже наразі місцеві медіа підвладні не лише фінансово, а й змістовно. Виведення державних і комунальних підприємств з числа засновників друкованих видань припинить вплив чиновників на редакційні політики видань. Газети не мають бути адмінресурсом для агітації та піару», - резюмує Центр.

Нагадаємо, у 2016 році під час презентації фінплану комунального підприємства «Інформаційно-видавничий центр Житомирської міської ради» на 2017 рік мер говорив про можливе роздержавлення газети «Місто».

Як повідомляв Житомир.info, інформаційно-видавничий центр Житомирської міськради зараз знаходиться в стадії ліквідації: рішення про припинення цього комунального підприємства депутати ухвалили на сесії 18 грудня 2017 року. Влада Житомира проводила відкриті торги на закупівлю послуг з друку своїх матеріалів, в якому взяли участь редакції газет «Ехо», «Житомирщина» та газета «20 хвилин», однак торги не відбулися через невідповідність документів учасників.

На кінець 2017 року в Житомирській області були роздержавлені лише три комунальних видання: «Коростишівську газета», «Промінь» (Лугинський район) і «Слово Полісся» (Баранівський район).

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: газета роздержавлення  
Матеріали по темі