Місто

​Житомирян запрошують вшанувати пам'ять жертв Голокосту та нагадують про збір коштів на меморіал

19 May 2018, 15:43

У понеділок, 21 травня, у Житомирі вшанують 80-ті роковини Великого терору – масових політичних репресій 1937-1938 років.

Про це 18 травня повідомила прес-служба Житомирської обласної державної адміністрації.

«День пам'яті жертв політичних репресій відзначається в Україні щороку у третю неділю травня. З метою вшанування пам’яті жертв політичних репресій у неділю, 20 травня, у Житомирі на будинках і спорудах органів державної влади, місцевого самоврядування приспустять державні прапори. Також у цей день теле- та радіоорганізаціям рекомендується обмежити трансляцію розважальних програм», - повідомила ОДА.

21 травня о 12 годині відбудеться покладання квітів біля меморіального комплексу Жертвам політичних репресій на Смолянці, між провулком Путятинським та єврейським кладовищем. Жителів міста та області запрошують долучитись до заходів із вшанування 80-х роковин Великого терору.

Довідка ОДА

Великий терор – масштабна кампанія масових репресій громадян, що була розгорнута в СРСР у 1937–1938 рр. з ініціативи керівництва СРСР й особисто Йосипа Сталіна для ліквідації реальних і потенційних політичних опонентів, залякування населення, зміни національної та соціальної структури суспільства.

За період Великого терору на території УРСР, за оцінками істориків, було засуджено 198918 осіб, з яких близько двох третин – до розстрілу. Решту було відправлено до в`язниць та таборів (інші заходи покарання охоплювали менше 1 %, звільнено було тільки 0,3 %).

Нагадаємо, більше 2 років тому влада Житомира надала дозвіл на розроблення детального плану території для розміщення в місті меморіального комплексу жертвам політичних репресій - відповідне рішення прийняли депутати Житомирської міськради на сесії 28 грудня 2015 року. 21 грудня 2015 року голова Житомирського Благодійного фонду «Голокост націй» Віктор Борківський відкрив рахунок у банку для збору коштів на будівництво Меморіалу. Зі слів Віктора Борківського, меморіал «Голокост націй» буде у вигляді близько 100 стел із гірської породи габро розміром метр на два, де будуть викарбувані імена кожного із майже 20 тисяч розстріляних на цьому місці людей. Це має бути впорядкована територія розміром 73 сотих землі з зеленими насадженнями, газоном та клумбами.

Збір коштів для будівництва триває, - повідомив Житомир.info Віктор Борківський 18 травня.

«Прохання до кожного мешканця Житомирської області внести на рахунок БО пожертву у щонайменше 30 гривень з урахуванням банківських послуг, щоб особисто вшанувати пам'ять наших закатованих предків. Таким чином, Меморіал збудують нащадки розстріляних, а не держава», - каже ініціатор створення меморіалу.

Як повідомляв Житомир.info, орієнтовна вартість будівництва та благоустрою меморіального комплексу на 2015 рік складала 10 млн. грн. У 2016-му житомирян запрошували вносити свої пропозиції та зауваження щодо плану території меморіального комплексу. Третього листопада 2017 року до меморіального комплексу Жертвам політичних репресій на житомирській Смолянці лягли квіти.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі