Місто

У Житомирі за рішенням суду мешканцям 116 багатоповерхівок перерахують плату за спожитий газ. Список адрес

8 June 2018, 11:43

Майже рік в Корольовському районному суді м.Житомира розглядалась справа щодо незаконного встановлення загальнобудинкових лічильників ПАТ «Житомиргаз» на 116 житомирських багатоповерхівках. Зрештою, 6 червня 2018 року суд виніс рішення на користь майже 40 тисяч містян: визнав встановлення лічильників ПАТ «Житомиргаз», розмір та об'єм плати за споживання газу незаконними і зобов’язав демонтувати загальнобудинкові лічильники газу. Разом із тим, у рішенні чітко прописана ще одна вимога – ПАТ «Житомиргаз» та ТзОВ «Житомиргаз Збут» зобов’язані провести перерахунок об’єму використаного газу й плати за його споживання.


Про ці та інші деталі пописані у судовому рішенні на брифінгу 8 червня розповіла заступниця прокурора Житомирської області Роксолана Гребенюк.

«В 2016 році ПАТ «Житомиргаз» здійснило встановлення прибудинкових лічильників на 116 будівлях міста без згоди співмешканців, які проживали у цих будинках. Також, без згоди контролюючих органів Житомирської міської ради. Такі дії були проведені безпідставно та з порушенням вимог законодавства. Справа розглядалась із жовтня 2017 року і лише 6 червня 2018 було прийнято рішення на користь усієї територіальної громади. Корольовським районним судом Житомира прийнято рішення про визнання неправомірними дій ПАТ «Житомиргаз» та ТОВ «Житомиргаз Збут» і зобов’язано провести перерахунок за споживання газу. Цей перерахунок буде здійснюватися за період з 1 січня 2017 року. Окрім того зобов’язано товариство провести демонтаж усіх установок, які були здійснені. Це лише рішення першої інстанції, воно вступає у силу через 30 днів після проголошення. Якщо «Житомиргаз» не буде оскаржувати прийняте рішення, то через 30 днів ми у праві розпочати процес виконання судового рішення. Дане судове рішення конкретизоване. Тобто, «Житомиргаз» у праві добровільно його виконати, якщо ж добровільно не буде здійснене виконання, то житомирянам не потрібно буде кудись звертатись за перерахунками оскільки у судовому рішенні зазначено, що відповідач зобов’язаний здійснити перерахунок самостійно по платежам, які стосуються періоду з 1 січня 2017 року по день демонтажу відповідних лічильників», - зазначила заступник прокурора Житомирської області Роксолана Гребенюк.



Нагадаємо, 7 червня про те, що суд визнав незаконним встановлення будинкових лічильників газу, повідомив мер Житомира Сергій Сухомлин.

Як повідомляв Житомир.info, у 2017 році будинкові лічильники ПАТ «Житомиргаз» у рази збільшили платіжки житомирян. З червня 2017 влада через суд намагалася зобов’язати ПАТ «Житомиргаз» провести перерахунок для мешканців. 1 серпня 2017 мер Сергій Сухомлин закликав житомирян долучитися до колективного позову проти дій газового монополіста, однак у вересні 2017 ГО «Об’єднання споживачів природного газу міста Житомира» програла суд проти газового монополіста. У серпні 2017 позов щодо проведення перерахунків в інтересах житомирян подала Житомирська місцева прокуратура. 22 січня 2018 року апеляційний суд Житомирської області визнав незаконним використання показників будинкових лічильників обліку газу, після чого «Житомиргаз» пояснив, як платитимуть мешканці багатоповерхівок, де були встановлені лічильники.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: прокуратура Житомиргаз лічильник суд газ  
Матеріали по темі