Влада

Житомирська облрада хоче, щоб Кабмін дотацією компенсував втрати надходжень плати за землю від «Укрзалізниці»

26 June 2018, 16:45

Депутати Житомирської обласної ради хочуть звернутися до Верховної Ради та Кабінету міністрів щодо виділення додаткової дотації з державного бюджету місцевим бюджетам на компенсацію втрат надходжень плати за землю від структурних підрозділів ПАТ «Укрзалізниця».

Відповідний проект рішення сесії, який розробив департамент фінансів Житомирської облдержадміністрації, опублікований на сайті облради 25 червня.

«Відповідно до змін до статті 284 Податкового кодексу України, визначено, що плата за землю за земельні ділянки, надані для залізниць у межах смуг відведення, справляється у розмірі 25 відсотків податку, обчисленого відповідно до статей 274 і 277 цього Кодексу. У результаті внесених змін місцеві бюджети області втратять у 2018 році близько 49 млн грн плати за землю. При цьому, плата за землю є одним з найбільших бюджетоутворюючих платежів», - зазначається у зверненні.

Облрада нагадує: статтею 103 Бюджетного кодексу України встановлено, що надання державою податкових пільг, які зменшують доходи місцевих бюджетів, має супроводжуватися наданням додаткової дотації з державного бюджету місцевим бюджетам на компенсацію відповідних втрат доходів місцевих бюджетів.

«Станом на 1 липня 2018 року місцеві бюджети області не отримали ніяких фінансових ресурсів у вигляді компенсації втрат надходжень плати за землю у зв’язку з пільговим оподаткуванням структурних підрозділів ПАТ «Укрзалізниця». Разом з тим, передача видатків на компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян значно збільшило навантаження на місцеві бюджети, а по деяких бюджетах, у зв’язку з фінансовою неспроможністю, призвело до ускладнень вреалізації прав окремих категорій громадян щодо отримання гарантованих державою пільг. За прогнозними розрахунками, мінімальна потреба у коштах на компенсацію за пільговий проїзд залізничним транспортом в області складає 15,2 млн грн», - йдеться у зверненні.

Облрада просить посприяти у вирішенні питання забезпечення виконання вимог законодавства щодо виділення додаткової дотації з державного бюджету місцевим бюджетам на компенсацію відповідних втрат доходів місцевих бюджетів.

Нагадаэмо, в середині червня «Укрзалізниця» обіцяла скасувати два приміські потяги Житомир-Курне та Житомир-Коростишів через не отримання компесації за перевезення пільговиків.

Як повідомляв Житомир.info, 19 квітня 2018 року під час наради голова Житомирської облради Володимир Ширма наголосив, що місцеві бюджети області боргують «Укрзалізниці» понад 7 млн грн за перевезення пільговиків. На початку червня «Укрзалізниця» попередила владу Житомира, що через два тижні може скасувати приміські потяги, якщо не отримає компенсацію за перевезення пільговиків. Мер Житомира порадив «Укрзалізниці» зменшити свій «апетит».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: облрада Укрзалізниця пільга звернення  
Матеріали по темі