Влада

​Керівника спецінтернату в Житомирській області відсторонили від посади через трудову «оренду» підопічних

22 September 2018, 09:23

За принципової позиції прокуратури Житомирщини відсторонено від посади директора інтернату, який вихованців з особливими потребами відправляв на ринок для розвантаження овочів.

Про це 21 вересня повідомила прес-служба прокуратури Житомирської області.

«Прокуратура Житомирської області здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом передачі директором будинку-інтернатудля трудової експлуатації вихованців інтернату, які мають відхилення у психічному та фізичному розвитку. 21 вересня 2018 року за принципової позиції прокуратури області Корольовським районним судом м. Житомира задоволено клопотання органу досудового розслідування про відсторонення підозрюваного у вчиненні злочину від займаної посади», - повідомляє прокуратура.

Йдеться про те, що директора будинку-інтернату підозрюють у скоєнні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 149 КК України (торгівля людьми, здійснення іншої незаконної угоди, об'єктом якої є людина, щодо кількох осіб, повторно, за попередньою змовою, службовою особою з використанням службового становища, від якої потерпілі були у матеріальній та іншій залежності).

«Установлено, що директор будинку інтернату, що в Житомирському районі, зловживаючи своїм службовим становищем, неодноразово, у період з лютого по вересень 2018 року, з метою незаконного збагачення, відправляв на ринок вихованців інтернату. Зокрема, 59-річний керівник інтернату передавав трьох підопічних з особливими потребами 1993, 1992 та 1984 років народження своєму зятю-підприємцю (веде бізнес із донькою), який на власному автомобілі «Мерседес Віто» відвозив їх на ринок «Східний», що в с. Оліївка, де експлуатував для розвантаження розфасованої у мішки цибулі», - йдеться у повідомленні.

Наразі прокуратурою області оскаржується ухвала Корольовського районного суду м. Житомира щодо обрання директору спецзакладу запобіжного заходу у виді цілодобового домашнього арешту.

Прокуратура області наполягає на обранні запобіжного заходу у виді тримання під вартою, оскільки існують ризики, передбачені Кримінальним процесуальним кодексом України, зокрема, вчинення директором інтернату тиску на свідків-працівників інтернату, потерпілих та інших учасників кримінального провадження.

Досудоверозслідування у кримінальному провадженні проводить слідче управління Головного управління Нацполіції в області. Санкція зазначеної статті передбачає покарання - позбавлення волі на строк від п'яти до дванадцяти років з конфіскацією майна або без такої.

Нагадаємо, експлуатував підопічних керівник Тетерівського інтернату, Житомирська облрада оприлюднила офіційний коментар.

Як повідомляв Житомир.info, 19 вересня ГУНП в Житомирській області повідомило про затримання та взяття під домашній арешт керівника спецінтернату та його зятя, які експлуатували дорослих вихованців.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: інтернат екплуатація трудове рабство прокуратура 
Матеріали по темі