Влада

Мер наклав вето на результати голосування житомирян: В цьому бюджеті участі я не побачив чистоти

23 October 2018, 19:42

Під час бюджету участі-2018 у Житомирі були порушені принципи, закладені в Положенні, використовувались адмінресурс і «каруселі», тому мер Сергій Сухомлин ветував його.

Про це він сказав 23 жовтня на прес-конференції з приводу закінчення бюджету участі.

«Координаційна рада не прийшла ні до якого висновку, крім як затвердити бюджет участі в такому вигляді, як він пройшов. У мене є право підписувати або не підписувати розпорядження про бюджет участі. У мене немає колегіального органу, який може проголосувати, до думки якого я можу прислухатись. Мені треба говорити, грубо кажучи, з самим собою(…). В цьому бюджеті участі я особисто не побачив чистоти, і багато принципів, які були закладені в бюджет участі, були порушені… Зараз важко сказати, скільки голосів - 10, 15 або 5% - були завдяки адмінресурсу чи іншим маніпуляціям. Зараз їх відокремити складно… Коли приходять студенти і заявляють про те, що були маніпуляції, я не можу не реагувати... Я кажу, що було використання адмінресурсу не тільки з боку депутатів. Я знаю, як проходили рекомендації голосувати по школах і по садках, по медикам. Я знаю, як використовував студентів одного з житомирських ПТУ(...). Я не буду з'ясовувати, хто більше винен, тим більше, що при голосуванні за бюджет участі немає кримінальної відповідальності, як при голосуванні на виборах. У мене іншого рішення немає, крім як фактично накласти вето на бюджет участі», - сказав мер.

При цьому міський голова визнає, що переважна більшість голосів віддана чесно і без порушень.

«…12 тисяч голосів віддані за проекти. Дуже багато людей приходили і чесно голосували, і цих людей було абсолютна більшість, я ось тут навіть не сумніваюся. І це ті люди, яким не байдуже, та ж молодь. Думаю, якраз ці люди зможуть нормально сприйняти те, що я вже сказав», - сказав Сергій Сухомлин.


У планах міського голови – зробити кілька пропозицій та обговорити їх з депутатами на сесії міської ради.

«Я буду пропонувати варіант анулювати голосування по цьому року, і всі гроші, які сплановані в бюджеті розвитку, пустити на один загальноміський проект, який дійсно потрібний місту», - сказав Сухомлин.

На засіданні з невідомих причин не було голови Координаційної ради Андрія Шелестюка, однак член Коордради Галина Шевчук зачитала заяву до мера, в якій просить надати для розгляду Координаційною радою доказів щодо озвучених ним фактів підкупу, підвозу людей та примусового голосування. Сухомлин сказав, що не зобов’язаний надавати ніяких доказів і що пропонував рішення, як відновити довіру до цьогорічного бюджету участі.

«Одним з рішень я пропонував наступне. Всім, хто знає за собою якісь варіанти, треба було добровільно зняти проекти. Я буду накладати вето на цей бюджет участі. Я один раз був присутній при відборі членів Коордради і більше жодного разу. Тому що це не бюджет міського голови і не бюджет депутатів, це бюджет громади. Якщо Координаційна рада бачила всі ці факти, показували відео, було 1068 голосів не житомирян, требу було хоч би це питання зняти. (Коордраді) не вистачило голосів, не вистачило сміливості. Бути для всіх добрим – це вигідна позиція, але я собі цього не можу дозволити», - сказав міський голова.

Авторка проекту «Декоративний фонтан на розі Небесної Сотні та Лятошинського «Лотос Небесної Сотні» Аліса Скворцова обурилася рішенням мера, оскільки вклала у проект купу грошей і часу.

«Сергію Івановичу, як ви відповісте за мене – за людину, яка взагалі не лобіювала ніяких голосів, яка прийшла від себе, витратила купу своїх грошей, і не я одна, простояла біля міської ради і чесно агітувала за свій проект? Як ви будете дивитися мені в очі?», - запитувала житомирянка, на що мер відповів сухе: «Я своє рішення вже оголосив».

Після цього прес-конференція перетворилася у «народне віче», де висловлювалися всі невдоволені: автори інших проектів, в тому числі депутат Микола Кропивницький, члени Координаційної ради, жіночки «від народу». «Опозиція» вимагала надати слово студентам, які прийшли розповісти, яким чином вони «добровільно-примусово» віддавали свої голоси за певні проекти через Приват24.

«Багато що мені відомо, але я не розповідаю. У Координаційної ради була можливість розібратися з фактами відео, заявами студентів, ПТУ, з приводу підвозу на голосування. Якщо ми хочемо побільше грязі, то у журналістів є така можливість, у членів Коордради для того, щоб захистити своє рішення. Копайтесь, діставайте, показуйте. Я знаю те, що я знаю, і багато що з того не розповідаю. Тому це моє рішення, і я його прийняв. Дякую за увагу», - резюмував міський голова.

Нагадаємо, 18 жовтня Координаційна рада з питань впровадження бюджету участі три години обговорювала скарги та апеляції і врешті вирішила рекомендувати меру затвердити попередній список переможців голосування без змін: 8 великих та 11 малих проектів, які набрали найбільшу кількість голосів.

Як повідомляв Житомир.info, Координаційна рада з питань впровадження бюджету участі допустила до голосування, яке проходило 1-10 жовтня, 80 проектів. З жовтня студенти фармколеджу масово голосували за 4 проекти бюджету участі, які стосуються мікрорайонів Корбутівки та Мальованки. 4 жовтня під час екстреного засідання Координаційна рада вирішила обнулити голоси, які були подані 3 жовтня за чотири проекти бюджету участі №№ 12, 28, 41 та 73. Також були виявлені махінації під час онлайн-голосування за проекти. 9 жовтня на засіданні бюджетної комісії Житомирської міської ради депутати та секретар міськради сперечалися через зняті голоси за проекти Кропивницьких. На виконкомі 17 жовтня 2018 прозвучало, що результати голосування за проекти бюджету участі можуть скасувати, оскільки електронна система дозволяла голосувати немісцевим. Того ж дня автор проектної пропозиції №66 «Реставрація літака. Проект «Крила» Максим Козловець подав апеляційну заяву до Коордради з проханням провести перевірку та усунути порушення під час голосування за проекти бюджету участі.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: бюджет участі Сухомлин вето  
Матеріали по темі