Здоров'я

​Житомирські медики про переваги аналізу крові з вени та шлях пробірки до лабораторії

15 November 2018, 20:23

У рамках медичної реформи, з 1 жовтня 2018 року, в Житомирі стали впроваджувати нові методи та техніку забору крові. Замість аналізу крові з пальця відтепер лікарі віддають перевагу забору крові з вени, і стосується це не лише дорослого населення, а й дітей.

Медики пояснюють: цей спосіб є менш болісним, безпечнішим й дозволяє зробити максимально точні лабораторні дослідження біологічного матеріалу, які, до речі, роблять не при поліклініках, а у приватній лабораторії медичного центру «Асклепій». Зрештою, спробуємо дізнатися, як нові методи забору крові впроваджуються на практиці та який шлях долає пробірка з кров’ю від моменту здачі аналізу до його результату.


Розпочинаємо свій експеримент з так званої амбулаторії для дорослих. Від 8-ї ранку в тутешній маніпуляційній аншлаг, позаяк на здачу аналізу крові обмаль часу, лише одна година, яка похвилинно розписана для кожного пацієнта. Перш ніж здати кров, пацієнта реєструють у спеціальному бланку та присвоюють унікальний штрих-код пробірці, в яку, власне, і набиратимуть біологічний матеріал. Завідуюча лабораторією роз’яснює: таким чином зберігають конфіденційність пацієнтів.

«Це дає змогу забезпечити, в першу чергу, конфіденційність пацієнта. Також - це запорука того, що він (ред., аналіз) не переплутається та не буде хибних результатів», - розповідає завідуюча амбулаторією загальної практики-сімейної медицини №11 Ольга Осадчук.

Опісля пацієнт вмощується на кушетку, і тут до справи береться медсестра. Як бачимо, кров набирається не звичним шприцом, а спеціальною вакуумною системою – вакутайнером, яка складається зі стерильної двосторонньої голки, безпечного клапана та стерильних пробірок різного об'єму. Окрім того, що цей метод є безпечним для пацієнта та медпрацівника, так ще і має низку інших переваг, - запевняє медик з 15-річним стажем пані Ольга.

«Під час забору крові вакутайнером і при умовах правильного зберігання у температурних межах кров зберігається до місяця, і протягом цього часу можна робити повторні аналізи, додаткові, без потреби знову заходити у вену пацієнта», - каже завідуюча амбулаторією загальної практики-сімейної медицини №11.

Пан Валерій щойно з процедури, поки відпочиває, ділиться враженнями від такого сервісу.

«Навіть не було боляче. Комар і той дужче кусає, аніж тут брали кров. Отже, спеціалісти тут найвищого рівня, молодці дівчата», - ділиться пацієнт амбулаторії Валерій.

Що ж до самого різновиду аналізу, то забір крові з вени фахівці називають золотим стандартом та пояснюють, чому.

«Забір венозної крові є золотим стандартом, за цим стандартом працюють у європейських країнах. Венозна кров дає найбільш розширений перелік показників, які ми можемо оцінювати. Під час заборі крові з пальчика там іде суміш крові: артеріальної, венозної, міжтканинної рідини, залишки спирту, які потрапляють під час забору крові. Тому що палець обробляється спиртом. Під час забору венозної крові цих чинників немає. Завдяки цьому ми можемо зробити більше 24 показників, розгорнутий аналіз крові: лейкоцитарної форми, тромбоцитів, швидкість згортання крові. Всі показники, які дають змогу лікарю винести правильний діагноз», - роз’яснює завідуюча амбулаторією загальної практики-сімейної медицини №11 Ольга Осадчук.

Якщо з дорослими усе зрозуміло, то забір крові із вени в малечі викликає у деяких батьків сумніви. Позаяк останні певні: на відміну від аналізу крові з пальця, забір крові з вени більш болючий та стресовіший. Натомість лікарі мають протилежну думку.

«Важко говорити, що більш боляче - забір з пальця чи з вени. На пальці набагато більше розміщено нервових закінчень, і для деяких пацієнтів забір крові з пальця більш стресово», - відповідає заступник головного лікаря ЦПМСД Людмила Зайцева.

Зрештою, цікавимось у дітей, як вони сприймають процедуру.

«Трішки було боляче, але зараз добре», - зізнається пацієнтка амбулаторії Єлизавета.

Без страху, за руку із матусею, до маніпуляційної заходить трирічна Діанка. Хоч без сліз і не минулося, однак, отримавши смаколик, з кабінету дівчинка виходить посміхаючись.

«Ми тільки здавали кров з пальчика, з вени вперше. Вона (ред. дочка), можливо, трішки перенервувала, а так все добре пройшло. Я вважаю, якщо лікар радить брати з вени кров, то потрібно брати», - переконана мама пацієнтки амбулаторії Світлана Гарбовська.

У будь-якому випадку, кажуть лікарі, вибір методу проведення процедури все ж лишається за батьками.

«При всіх наших амбулаторіях, а у нас їх 21 взагалі в центрі і 9 дитячих, у всіх амбулаторіях є можливість здати аналіз крові за допомогою сучасних методів, за допомогою вакутайнера. Забір крові з пальчика лишився теж як вибір, як альтернатива для тих батьків, які категорично не хочуть робити аналіз з вени: вул. С. Ріхтера, 23, поліклініка №1 і Проспект Миру, 11», - говорить заступник головного лікаря ЦПМСД Людмила Зайцева.

Оскільки Центр первинної медико-санітарної допомоги не може самостійно досліджувати аналіз, позаяк у штаті не передбачено посад лаборантів, останні уклали договір з приватною лабораторією «Асклепій», за послуги якої сплачує Національна служба здоров’я. Саме тому, у визначений час, за пробірками приїздить кур'єр, який у спеціальній сумці-холодильнику доправляє аналізи до лабораторії. Як тільки штативи з вакутайнерами потрапляють до лабораторії, в залежності від досліджуваних показників крові пробірки систематизують по автоматизованим аналізаторам, які, власне, й досліджують біологічний матеріал, - розповідає завідуюча лабораторією Неля Куценко.

«Наша лабораторія оснащена автоматизованими аналізаторами: гематологічним, біохімічним закритого типу, вони потужні і здатні виконувати до 60, а деякі до 100 проб за годину. Тому ми спроможні виконувати таку кількість досліджень швидко та якісно, щоб пацієнти могли отримувати достовірні результати. Відразу ж пробірочки для біохімічних досліджень потрапляють у центрифугу для того, щоб отримати сироватку, яка вже йде у біохімічний аналізатор для досліджень. Таким чином кров у нас не стоїть. Отриманий матеріал, який потрапляє до лабораторії, одразу йде до гематологічного аналізатора», - пояснює завідуюча лабораторією медичного центру «Асклепій» Неля Куценко.

Разом із тим завлабораторією зауважує: діагностування на аналізаторі гарантує високу якість аналізу, адже виключає фактор людської помилки. Окрім того, зберігається і ланцюг конфіденційності, тому що аналізатор самостійно сканує штрих-коди пробірок й опісля опрацювання аналізів направляє результати за відповідною – запрограмованою адресою.

«Тут результат роздруковується на бланк, потрапляє в електронну базу до пацієнта, і цей же ж результат відразу відправляється на електронну адресу до лікуючого лікаря», - показує завідуюча лабораторією медичного центру «Асклепій».

І, ґрунтуючись на отриманих результатах дослідження, лікар вже визначає подальший план лікування пацієнта.

Як повідомляв Житомир.info, з 1 жовтня 2018 у житомирських амбулаторіях не братимуть кров із пальця, лише з вени.

Нагадаємо, 13 вересня Людмила Зайцева коментувала, чи можуть невакциновані діти відвідувати навчальні заклади Житомира. 2 квітня 2018 в Житомирі стартувала приписна кампанія до лікарів первинної медичної ланки та був створений сайт КП «Центр первинної медико-санітарної допомоги», який допомагає обрати сімейного лікаря, терапевта або педіатра. Пацієнти, які до кінця 2018 року самостійно не оберуть собі сімейного лікаря і не укладуть з ним угоду, обслуговуватимуться за діючим територіальним принципом. У квітні 2018 під час «Теми дня» на Житомир.info завідуюча амбулаторією загальної практики-сімейної медицини №7 м. Житомира Наталія Крошко розповідала, що лікарів треба обирати не просто тих, які сподобались, а які ближче до дому.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: кров вакутайнер аналіз лабораторія  
Матеріали по темі