Місто

У мережу виклали забуту відеозйомку Житомира з повітря 27-річної давнини

21 November 2018, 12:04

Унікальний документальний фільм «Перспектива», знятий в рік розпаду СРСР житомирськими документалістами Юрієм Птіциним і В'ячеславом Майбородою, відтепер на безкоштовному сервісі YouTubе.

Про це на своїй сторінці у Facebook 20 листопада написав журналіст Сергій Бовкун, який розшукує рідкісні кінохроніки Житомира.

У цьому фільмі вперше була проведена кінозйомка Житомира з повітря.

«Фільм розповідає про тодішні екологічні проблеми Житомира. Знімали ми його якраз під час розпаду СРСР - влітку і восени 1991 року. Юрій Птіцин був режисером, а я - оператором. За підтримки обласного управління екології нам виділили вертоліт. І ми з пілотом облітали весь Житомир, знімаючи з повітря різні частини міста», - розповів Сергію Бовкуну один з його авторів В'ячеслав Майборода.

Було зроблено лише чотири копії фільму. Дві залишилися в колекції його авторів, третю вони передали в обласний архів. А доля четвертої копії особливо цікава. Вона зберігалася в обласному управлінні екології. Під час одного з переїздів цієї структури на нове місце футляр з кіноплівкою виявився в купі речей, призначених до викидання. Завдяки щасливому випадку він не пропав, а був підібраний житомирянкою Ларисою Мозговою,нині заступницею директора Житомирської обласної бібліотеки для дітей.

«Ця плівка лежала у мене вдома близько 15 років, Всі ці роки я не знала, що це за фільм. Просто не було технічної можливості переглянути його. І лише недавно за сприяння Сергія Бовкуна та інженера обласного телебачення Миколи Самченко вдалося оцифрувати плівку. Тоді нарешті ми змогли побачити ці унікальні кадри Житомира, зняті з повітря», - розповідає Лариса Мозгова.

Тепер документальний фільм «Перспектива» доступний для перегляду всім, хто цікавиться історією міста. А більшість екологічних проблем, порушених у фільмі його авторами, на жаль, не втратили актуальності й зараз, через 27 років.


Кольоровий ретро-фільм про Житомир «Монолог мого міста» з модою 80-х, таксофонами, гастрономами та фонтаном на Соборному майдані дивіться тут. Унікальна кінострічка про перший житомирський «майдан» та конкурс краси 1990 року тут. Унікальні кадри повоєнного Житомира, зняті всесвітньо відомим піаністом, уродженцем міста - Святославом Ріхтером, тут.

Завдяки Сергію Бовкуну та меценатам у березні 2017 року у вільний доступ, зокрема, потрапили старі фільми «Житомиру – 1100 літ», «Житомир. Історія міста, розказана його жителями» та «Твій ювілей, Житомир», присвячений 1100-літтю міста.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: фільм кіно Бовкун  
Матеріали по темі