Події

У справі полковника з Житомира Івана Без’язикова, якого звинувачують у держзраді, з'явився новий свідок – донецький бізнесмен

6 March 2019, 10:25

Донецький бізнесмен Владислав Дрегер дав показання проти полковника ЗСУ з Житомира Івана Без’язикова. Його поява була несподіванкою. Тільки напередодні він зайшов у ГПУ, запитав прокурора Олега Пересаду і повідомив, що має, що розповісти.

Про це 5 березня поінформував сайт Судовий репортер.

Справа Без’язикова слухається в суді півтора року. Зі слів Дрегера, він знав, про справу, але думав, що процес іде добре. Але в кінці минулого тижня побачив публікацію, де критично оцінювалися показання свідка – колишнього бойовика «ДНР» Олексія Зубченка. Дрегера це стурбувало, оскільки, на його думку, Без’язиков не виглядав як полонений і дійсно співпрацював з незаконними збройними формуваннями.


«Особисто обвинуваченого він не знає, справ із ним не мав, але бачив його у період полону. А саме у приміщенні «Індустріального Союзу Донбасу», яке зайняла розвідка «ДНР», де посаду нібито отримав Без’язиков. Свій візит до окупантів Дрегер пояснює тим, що представниками нової влади було захоплено його бізнес – автостанції та автовокзали. Він дізнався, що за цим стоїть угруповання, в яке входить його давній знайомий – Олег Шляпін, котрий був його адвокатом, а потім суддею райсуду Донецька. У 2014 році Дрегеру стало відомо, що Шляпін перейшов на бік окупантів, став керівником 1 відділу розвідуправління «ДНР» і має позивний 63», - пише Судовий репортер.

«Шляпін… називав його Ваня або Іван Миколайович… Знаходячись у коридорі і чекаючи, коли я зможу поспілкуватись зі Шляпіним… Я був не один. Там було п’ятеро людей. Ми всі чекали, по черзі… Я в цю будівлю приходив три рази. Кожного разу на другому поверсі я бачив Івана Миколайовича, він був у військовій формі, вільно пересувався, в нього була вогнепальна зброя. Шляпін багато звертався до Івана Миколайовича, між ними були стосунки робочі… Він був його підлеглий. Віддавав накази, відправляв людей: ідіть до Вані, скажіть Вані», – розповідав свідок. На уточнююче запитання Дрегер додав, що у Без’язикова був пістолет Стечкина.

«Більше ніж через рік я побачив у ЗМІ, що Івана Миколайовича чи поміняли на когось, чи якось звільнили. Я побачив цю людину з президентом України на фото. Я був дуже здивований. З паном Шляпіним мав декілька разів зв’язок за допомогою скайпу і розпитав, як так сталося, що людина, яка проходила службу разом з тобою, зараз є звільненим полоненим, як це взагалі можливо… Шляпін підкреслив, що Іван Миколайович перейшов на бік незаконних збройних формувань абсолютно добровільно… Розказував, що він з Іваном Миколайовичем виїжджав у місто Ростов, де Іван Миколайович мав зустріч зі справжніми представниками військової розвідки Російської Федерації… Навіть сам не знає, як це сталося. Допускав, що Іван Миколайович проходив навчання в структурах НАТО і зараз його осудять, а потім відпустять і він буде для подальшого внедрения… Тобто якісь конспірологічні теорії…

На момент звільнення мене вразили ті зображення, які я бачив. Без’язиков виглядав дуже виснажений. Виглядало, що людину тримали, як то кажуть, на підвалі. Я з цього приводу розпитував Шляпін. Пан Шляпін підтверджував, що після того, як Хмурого відсторонили та заборонили в’їжджати на територію «ДНР», то всі їх підлеглі утискалися… Хтось звільнився, хтось роз’їхався, а Іван Миколайович потрапив на підвал… Були чутки, що його почали розцінювати, як українського розвідника… Коли його звільнили як полоненого, я не мав розуміння…

Я все чекав, коли оголосять, що не просто розвідника звільнили, а ось яка чудова операція пройшла і ми тепер щось знаємо. Але такого не сталося. Потім я взнав, що він затриманий і звинувачується у зраді і пособництву незаконним збройним формуванням… Шляпін казав, що сам не володіє ситуацією, що Без’язиков тримався в одному підвалі, потім в іншому, і дуже довго вагався давати згоду на обмін чи не давати. Шляпін виказував думку, що, може, його викупили просто за гроші… Але це слова. які я чув… За інформацією від Шляпіна, він добровільно там служив, виконував обов’язки аналітика в 1 відділі, безпосередньо підпорядковувався Шляпіну. Він довго особисто вів співбесіду і Без’язиков без насильства психічного чи фізичного дав згоду на перехід.

Шляпін підкреслював, що якщо Без’язиков є за гратами в Україні, то він буде засуджений…. за дело… что его осудят справедливо… Нагадую, що пан Шляпін був і суддею…

В мене було враження що цей процес (суд над Без’язиковим – ред.) успішно пройде… Але в п’ятницю на «Українській правді» був матеріал про програму «Повернись додому»… Свідчення, які давала людина, в цій статті ставились під сумнів. В неділю я повернувся в Україну і в понеділок я знайшов прокурора… і написав заяву…», – повідомив свідок.

Дрегер приніс флешку із записом розмови з Шляпіним у 2017 році, але суд відмовився її долучати та досліджувати. Суддя Лідія Щебуняєва озвучила рішення колегії, що докази мають право подавати тільки учасники процесу і флешку можна, наприклад, віддати прокурору.

«Підготувалися?! Це Ваш досвід чи Ви з громадянином Пересадою (прокурором – ред.) поспілкувалися?!. Даючи вільні покази Ви назвали події, опис яких дуже співпадає з конкретним епізодом кримінального провадження», – відреагував адвокат Титич.

«Захисники Без’язикова запитували номер телефону Дрегера, щоб з’ясувати його місцезнаходження в ті дні, коли він нібито ходив в офіс «ДНР» і таким чином перевірити його показання. Але свідок номера не сказав, переконуючи, що не пам’ятає. Адвокати також звернули увагу на репутацію Дрегера. З 2011 по березень 2014 він утримувався в Лук’янівському СІЗО Києва. Владислав Дрегер пояснив, що підозрювався в економічних злочинах – несплаті податків, шахрайстві та ін. Але у 2014 строк його запобіжного заходу закінчився, справу відправили на додаткове розслідування, а потім закрили», - зазначається на сайті.

Як повідомляв Житомир.info, 16 серпня 2014 року Іван Без’язиков потрапив у полон бойовиків під час виконання завдання в зоні АТО, біля села Степанівка. 5 липня полковника ЗСУ Без’язикова, який майже два роки був у полоні, звільнили. 12 грудня Івана Без'язикова затримали за підозрою у співпраці з так званою «ДНР». Дружина полковника розповіла подробиці його затримання. Полковника Без'язикова з Житомира госпіталізували з зали Шевченківського суду, засідання перенесли. На брифінгу 13 грудня представник СБУ повідомив, що полковник Іван Без’язиков, якого затримали за підозрою у співпраці з «ДНР», мав посвідчення, підписане лідером бойовиків Олександром Захарченком, а після звільнення з полону їздив до міста Ростов-на-Дону, де зустрічався з кураторами із ФСБ. 16 січня 2017 року Київський суд не задовольнив апеляцію полковника Без'язикова з Житомира і залишив його під вартою.

15 січня 2018 року Шевченківський суд долучив до справи про держзраду, в якій фігурує полковник ЗСУ з Житомира Іван Без'язиков, розшифровані телефонні розмови. Також військовий поросив для своєї родини охорону. 22 січня 2018 року Шевченківський суд відмовив в охороні родині полковника Без’язикова з Житомира, якого підозрюють у держзраді. 7 лютого, під час судового засідання Без’язикову продовжили термін тримання під вартою до 7 квітня 2018 року. 15 травня 2018 року Шевченківський суд продовжив до 13 липня строк тримання під вартою полковника ЗСУ з Житомира Івана Без'язикова. У червні 2018 року суд продовжив арешт полковнику Без’язикову.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Без’язиков суд ДНР Дрегер свідок держзрада  
Матеріали по темі