Влада

Наглядова рада може рекомендувати меру Житомира звільнити начальника ТТУ Демчика

13 March 2019, 18:38

Щонайменше кілька десятків співробітників Житомирського трамвайно-тролейбусного управління вранці 13 березня зібрались в кабінеті керівника підприємства Євгенія Демчика. Усі вони прийшли, щоб поспілкуватись із мером Житомира та депутатами міської ради. Сергій Сухомлин розповів, про що йшлося на зібранні та назвав журналістам основні проблеми, які міська влада бачить у роботі підприємства.

«Йде спроба маніпуляцій і десь підтасовки фактів, щоб призупинити чи відтягнути впровадження електронного білета. Бо електронний білет - це перехід із часом на 90% безготівкової виручки. Це прибирає певні корупційні ризики, і це треба робити однозначно. Це перше. По-друге, що мене турбує - це те, що йде скорочення випуску комунального транспорту, саме в години пік знімається транспорт. І щоб ми не говорили, що комунальне підприємство - це головний перевізник, але в цей час якраз заробляють приватні перевізники. І третє - завжди звучить: «ми разом з колективом», але в мене зараз дуже багато фактів, що закупівля проводиться без системи ProZorro. Може, згідно з законодавством, але без системи ProZorro. Якщо аналізувати ціни на інших підприємствах, то ціни десь на 15-20% нижчі, ніж закупівлі нашим комунальним підприємством. Як мінімум це непрофесіоналізм у сфері закупівель. Я зараз дуже м'яко сказав. Зараз наше міське КРУ проводить аудит, і після цього будемо передавати матеріали до правоохоронних органів», - розповів Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Під час ранкової зустрічі Євгеній Демчик говорив, що, навпаки, виручка ТТУ зростає із літа 2018 року, а усі закупівлі він погоджував із профільним заступником мера.

Ми звернулись за коментарем до керівника ТТУ Євгенія Демчика, але він послався на зайнятість і пообіцяв перетелефонувати.

Зі слів депутата міської ради Владислава Пучича, який є головою наглядової ради КП «ЖТТУ», виручка підприємства в першому кварталі 2019 року в порівнянні із останнім кварталом 2018 впала майже на мільйон гривень. А от витрати комунального підприємства - виросли. Зокрема, і через допорогові закупівлі, каже Владислав Пучич.

«Ця різниця, коли знижується виручка і коли збільшуються витрати підприємства, лягає на міський бюджет. Місто завжди системно підтримувало ТТУ і, звісно, не відмовляється цього. Але при цьому повинен бути адекватний менеджмент підприємства, який ним керує. Є середовище людей, які є новим менеджментом ТТУ, вони поділені по напрямкам і їх кілька. Але в першу чергу за стан справ на підприємстві відповідальність несе керівник підприємства, тобто Євген Демчик. Звісно, з ним цю відповідальність розділяють його заступники: Максим Манухін, пан Малик і так далі. Саме вони є топ-менеджментом трамвайно-тролейбусного управління», - розповідає депутат Житомирської міської ради, голова наглядової ради КП «ЖТТУ» Владислав Пучич.

Чи справді підприємство закуповувало комплектуючі за завищеними цінами, перевіряє контрольно-аналітичний відділ Житомирської міської ради. За результатами цієї перевірки та після пояснень керівництва підприємства наглядова рада буде формувати свої рекомендації меру Житомира.

«Якщо ці факти знайдуть своє підтвердження, ми будемо рекомендувати міському голові відсторонити Євгенія Демчика або звільнити його із займаної посади», - каже Владислав Пучич.

Голова наглядової ради Житомирського трамвайно-тролейбусного управління переконує: основна мета такого рішення - виведення підприємства в нормальний робочий режим, а не політичні ігри навколо ТТУ. Отримати коментар самого керівника ЖТТУ Євгенія Демчика на момент виходу матеріалу так і не вдалось.

Нагадаємо, начальник трамвайно-тролейбусного управління отримав догану від мера Житомира.

Як повідомляв Житомир.info, екс-заступник мера Житомира Євгеній Демчик став начальником ТТУ з 10 вересня 2018 року. 30 жовтня новий начальник трамвайно-тролейбусного управління вперше після призначення на посаду поспілкувався із журналістами та провів екскурсію підприємством. 1 листопада директор комунального підприємства «Житомиртранспорт» Іван Фурлет публічно звинуватив нового керівника трамвайно-тролейбусного управління Євгенія Демчика у блокуванні закупівлі додаткових валідаторів для запровадження «Картки житомирянина». Той у відповідь виклав своє бачення ситуації і нагадав про кримінальне провадження щодо закупівлі валідаторів. Мер цей публічний конфлікт прокоментував так: «Якщо я зрозумію, що керівник ТТУ не готовий до впровадження електронного білету, то тоді будемо приймати кардинальне рішення».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі