Економіка

Суд за позовом Коломойського визнав незаконною націоналізацію Приватбанку, Нацбанк готує апеляцію на це рішення

18 April 2019, 14:09

Національний банк України не погоджується та готується до подання апеляційної скарги на рішення Окружного адміністративного суду міста Києва, яким визнано протиправним та скасовано рішення про виведення неплатоспроможного ПАТ КБ «Приватбанк» з ринку за участю держави.

Про це 18 квітня повідомляє сайт НБУ.

Зазначається, що 18 квітня 2019 року Окружний адміністративний суд міста Києва за позовом колишнього співвласника ПриватБанку Ігоря Коломойського ухвалив рішення, яким встановив процедуру виведення неплатоспроможного ПАТ КБ «Приватбанк» з ринку за участю держави, такою, що порушує норми чинного законодавства.

«Рішення суду не набрало законної сили та буде оскаржене Національним банком. Ми продовжимо доводити законність дій та рішень регулятора в апеляційній інстанції. Вкотре звертаємо увагу, що породжена судовими рішеннями правова невизначеність підриває фінансову стабільність», - повідомив начальник управління претензійно-позовної роботи юридичного департаменту Національного банку Віктор Григорчук.

Національний банк запропонує Раді з фінансової стабільності звернутись до Ради національної безпеки та оборони України, Кабінету Міністрів України щодо подібних судових практик, що шкодять міжнародному іміджу України.

«Міжнародні партнери України неодноразово наголошували, що націоналізація ПриватБанку була важливим кроком для забезпечення фінансової стабільності. Рішення про виведення неплатоспроможного ПриватБанкуза участю держави ухвалювалось відповідно до норм діючого законодавства та було підтримане РНБО та Урядом України з метою забезпечення фінансової стабільності та збереження коштів громадян. Законність рішень очевидна, і зворотна процедура у цьому питанні неможлива, адже для цього немає ні правових, ні економічних підстав. Після виведення неплатоспроможного банку з ринку за участю держави, ПриватБанкповністю перейшов на ринкову бізнес-модель і сьогодні є найприбутковішим українським банком та частиною стабільної і прозорої банківської системи», - зазначила перший заступник голови Національного банку України Катерина Рожкова.

Національний банк нагадує, що рішення про визнання ПриватБанку у грудні 2016 року неплатоспроможним та його подальше виведення з ринку за участю держави ґрунтувались на зменшенні розміру регулятивного капіталу до від’ємного значення. Нестача в капіталі ПриватБанку була виявлена за результатами стрес-тестування і підтверджена результатами інспекційної перевірки та незалежною міжнародно визнаною аудиторською компанією.

Оскільки колишні акціонери банку не виконали взяті на себе зобов’язання з фінансового оздоровлення банку, про що особисто запевняли у своєму письмовому зверненні, Національний банк визнав ПриватБанк неплатоспроможним та звернувся до Уряду з пропозицією набути права власності на акції банку.

Як повідомляв Житомир.info, 19 грудня 2016 року почався процес націоналізації ПриватБанку, Міністерство фінансів та Національний банк зробили спільну заяву щодо ПАТ «Приватбанк». Житомиряни скаржилися, що термінали ПриватБанку перестали видавати готівку, а каси терміново закривають, але вже з 21 грудня усі операції з рахунками юридичних осіб, суб'єктів господарювання здійснювалися ПриватБанком в звичайному режимі без обмежень, а у банкоматах була готівка.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: банк НБУ Приватбанк суд Коломойський 
Матеріали по темі