Місто

Головний архітектор міста та начальник УКБ Житомирської міськради прокоментували кінцевий вигляд провалля на Бердичівській

7 травня 2019, 16:38

У центрі Житомира кілька місяців працюють над облаштуванням провалля на вулиці Великій Бердичівській. У 2016 році під час реконструкції тротуарів тут виявили підземелля. Рік потому депутати Житомирської міської ради вирішили зберегти пам’ятку, накрити її склом, а всередині розмістити експозицію з експонатами музею «Ремісничий двір».

Нині час роботи на завершальному етапі, однак об’єкт має не такий вигляд, як планувалося у проекті, зауважує головний архітектор міста Юрій Безбородов. Це стосується болардів та рамки для скла. Також у проваллі не провели вентиляцію, через що під поверхнею утворився конденсат, а розгледіти щось через нього майже неможливо.

«За проектом, не повинно бути рамки, яка зараз є накопичувачем бруду, звичайно, це не є привабливим ззовні та відштовхує, замість того, щоб привертати увагу. По-друге, не виконане провітрювання, тобто вентиляція повинна бути примусова. Це повинно бути виправлено, бо в такому стані воно непридатне. Федір Євтушенко, власник музею «Ремісничий двір», не згоден сюди розташовувати експозицію, бо ми бачимо конденсат, він створює вологість, і експозиція, яка буде всередині, швидко зруйнується. Третій момент – це боларди, тобто стовпчики, які повинні унеможливити рух на цій ділянці. Вони, по-перше, не з того матеріалу, а, по-друге, доволі широко стоять. Боларди виконі не з того граніту, він зараз червоний, або «капустянка», як ми знаємо, а повинен бути, як у прототипі було зображено, з сірого граніту. Думаю, що будівельники, які виконували проект, а ним керувало управління капітального будівництва, не відкривали цей проект, його не дивилися, але й не консультувалися», - розповідає головний архітектор Житомира Юрій Безбородов.


Натомість в управлінні капітального будівництва повідомляють, що всі роботи зроблені за проектом, тому змінювати зовнішній вигляд об’єкту не планують, а найближчим часом обіцяють провести вентиляцію. Також можуть додати ще кілька болардів, аби унеможливити заїзд транспорту на скло.

«Все йде по проекту, окрім того, що там було заплановано чавунні ланцюги, і через коментарі в фейсбуці і на Житомир.info, що вони будуть виглядати, як надгробки, вирішили ці ланцюги не ставити. Було рішення скоригувати і поставити гранітні стовпчики, щоб унеможливити наїзд автомобілів. В проекті не вказано, якими вони мали бути, але на фотографії, яку виклав архітектор в мережах, видно, що вони коричневого кольору. Я не вважаю, що це принципово. Піднімали питання додати ще стовпчики чи напівсфери, це питання ми вирішимо з «ЖУАШ». Проектанти намалювали, але ніхто не знає конструкцію, це йде алюмінієва конструкція, на якій тримається скло, і без рамки іншого виходу немає. Стосовно самого проекту, ніхто не міг передбачити, що туди потрібна вентиляція. Було прийнято рішення з проектантами, щоб зробити там вентиляцію. По коштах там було 190 тисяч гривень, використано - 174 тисячі, тому додаткових коштів не буде. І після того, як вентиляція запрацює, «Ремісничий двір», у якого вже готові інсталяції, її туди закладе», - каже начальник управління капітального будівництва Житомирської міської ради В’ячеслав Глазунов.

У проваллі вже функціонує цілодобова підсвітка, а за півтора тижня в управлінні обіцяють вирішити питання із вентиляцією та розмістити експозицію.

Нагадаємо, власник музею «Ремісничий двір» Федір Євтушенко розповів, що планує розмістити у проваллі на Великій Бердичівській посуд, тару, скриню, можливо, з якимось речами.

Як повідомляв Житомир.info, 6 жовтня 2016 року на Великій Бердичівській під час реконструкції тротуарів під землю провалився екскаватор, де виявили підземелля. Історики почали його вивчати, а краєзнавець Мокрицький розповів, що підземелля є «технічним підпіллям» триповерхового будинку ХІХ століття. Підземелля збиралися «законсервувати» для подальшого вивчення та облаштувати на території підземних знахідок оглядові майданчики. У березні 2017 депутати вирішили не проводити археологічні дослідження підземелля та виділили кошти на проект накриття.

Робочий проект скляного накриття розробила житомирська фірма «Архітектура плюс Дизайн». 27 вересня 2018 року під час сесії міської ради депутати виділили 187 тис. 679 грн на благоустрій території проведення археологічних досліджень на вул. Велика Бердичівська, 3. 1 листопада 2018 року підрядник розпочав роботу по накриттю провалля.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: провалля Безбородов Глазунов Велика Бердичівська  
Матеріали по темі