Місто

У проваллі на Великій Бердичівській житомирський «Ремісничий двір» планує розмістити експозицію зі скринею та глиняним посудом

18 February 2019, 11:25

Провалля на Великій Бердичівській у Житомирі вже накрили склом та в середині березня 2019 року планують розмістити експозицію з експонатами музею «Ремісничий двір».

Про це у коментарі Житомир.info 18 лютого розповів начальник управління капітального будівництва Житомирської міської ради В’ячеслав Глазунов.

«На Великій Бердичівській провалля вже накрите склом, зараз чекаємо на експозицію від «Ремісничого двору». Планується, що ця експозиція буде готова до середини березня. Тоді ми знову знімаємо скло, ставимо туди цю експозицію. Власник «Ремісничого двору» хоче розмістити там якісь глечики, посуд – це його ініціатива», – сказав В’ячеслав Глазунов.

Житомир.info власник музею «Ремісничий двір» Федір Євтушенко розповів, що знаходилось колись на місці провалля на Великій Бердичівській, та що за експозицію він планує там розмістити.

«Взагалі – це був льох одного з купецьких будинків, який стояв саме на тому місці, де утворилося провалля. За інформацією Георгія Мокрицького, він нам багато допомагає, там зберігали різні речі, крам. Прохід, який був під вулицею Великою Бердичівською – це був прохід в крамниці, які були через дорогу. Хоча, там колись було казначейство, але в тому числі й торговельні площі були, тому для зручності, комерсанти робили такі підземні проходи, які з’єднували торгові площі з житлом, аби виручку по вулиці не носити. Також існує такий факт, що на початку 20 століття грабіжники робили підкоп під казначейство, аби пограбувати його. Роботи проводилися вдень, проте, чомусь почали поспішати, і взялися до роботи вночі. Коли вночі на вулиці тихо, то чутно було, що хтось під землею працює, і таким чином їх виявили та затримали. Окрім того, у проваллі плануємо розмістити якийсь посуд, тару, скриню, можливо, з якимось речами. Експозиція буде від музею «Ремісничий двір», ми надаємо всі експонати, будемо утримувати та підтримувати в належному стані. В планах також є змінювати експозицію раз на рік. Як стане тепло, прибираємо у проваллі, проводимо підсвітку, а це робити бажано в теплу погоду, коли зійде сніг, і тоді вже можна буде відкривати провалля для огляду», - розповів Федір Євтушенко.

Нагадаємо, на Великій Бердичівській у Житомирі 1 листопада 2018 року підрядник розпочав роботу по накриттю провалля.

Фоторепортаж з музею «Ремісничий двір» можна переглянути тут

Як повідомляв Житомир.info, 6 жовтня 2016 року на Великій Бердичівській під час реконструкції тротуарів під землю провалився екскаватор, де виявили підземелля. Історики почали його вивчати, а краєзнавець Мокрицький розповів, що підземелля є «технічним підпіллям» триповерхового будинку ХІХ століття. Підземелля збиралися «законсервувати» для подальшого вивчення та облаштувати на території підземних знахідок оглядові майданчики. У березні 2017 депутати вирішили не проводити археологічні дослідження підземелля та виділили кошти на проект накриття. У липні 2017 року департамент містобудування та земельних відносин Житомирської міської ради повідомляв, що договір на виконання робочого проекту ще не укладався.

Робочий проект скляного накриття розробила житомирська фірма «Архітектура плюс Дизайн». У середині липня 2018 року головний архітектор Житомира Юрій Безбородов розповідав про те, що провалля на вулиці великій Бердичівській почнуть накривати за тиждень.

У коментарі Житомир.info 26 вересня начальник управління капітального будівництва В’ячеслав Глазунов розповів, що накриття почнуть встановлювати орієнтовно через тиждень після того, як депутати погодять виділення коштів. 27 вересня 2018 року під час сесії міської ради депутати виділили 187 тис. 679 грн на благоустрій території проведення археологічних досліджень на вул. Велика Бердичівська, 3. начальник управління капітального будівництва запевняв, що роботи по накриттю провалля на Великій Бердичівській розпочнуться з 22 жовтня.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Глазунов Євтушенко Ремісничий двір експозиція  
Матеріали по темі