Місто

Містян цікавить майбутнє житомирського трамваю, мер називає три варіанти: оновлення, альтернатива, скасування

24 May 2019, 12:31

Мер Житомира Сергій Сухомлин бачить кілька можливих шляхів розв'язання питання міського трамвайного маршруту.

Про це він сказав 23 травня, відповідаючи на питання житомирян у програмі «Тема дня» на Житомир.info.

«Я вже декілька разів пропонував таку дискусію, але люди дуже негативно відносяться до самої думки щодо заміни трамвая іншим видом транспорту, тому що вони поки що не бачать кардинальних змін по транспорту в місті Житомирі і вони не вірять, що якщо зникне трамвай, то буде новий сучасний транспорт і вони зможуть з легкістю добиратися з Польової і з району (вулиці) Промислової до центру міста. Тому тут трамвай дуже для них важливий. Але у нас вже в кінці травня-на початку червня вже відкриття пропозицій по кредиту Європейського банку реконструкції й розвитку на закупівлю 49 нових тролейбусів для Житомира. Це перший крок. І якщо не буде оскарження, то до кінця цього року перша партія тролейбусів вже буде в Житомирі і до травня наступного року ви повинні будемо отримати всі тролейбуси. Наступний крок – ми ведемо перемовини з банком KfW, який готовий надати Житомиру кредит під 1,5% річних терміном на 30 років під закупівлю транспорту. І ми вивчаємо можливість пустити цей кредит якраз на розвиток трамваю. Треба розуміти і вже не один раз казав, що заміна трамвайної колії на сучасну трамвайну колію дуже вартісна: 1 км обійшовся, наприклад, Львову в 35-36 мільйонів гривень. У нас треба замінити 15 кілометрів і приблизно це буде коштувати 15 млн євро. Крім цього один сучасних двосекційний трамвай коштує майже мільйону євро, а нам потрібно близько 10 трамваїв. Тому вартість цього проекту – 20-25 млн євро, і ми розуміємо, що ніхто такі гранти не дасть, треба брати кредити, а потім їх віддавати», - сказав Сергій Сухомлин.

Він також сказав і про ліквідацію трамвайного руху в Житомирі, але це можливо лише в разі довіри людей до влади.

«Як варіант – знімати трамвайні колії і запускати нові тролейбуси-«гармошки», але я думаю, що поки що житомиряни до цього не готові. Нам потрібно змінити транспорту систему, отримати новий рухомий склад, після цього буде довіра і люди тоді по-іншому будуть готові обговорювати це питання», - зазначив мер Житомира.

Нагадаємо, в квітні 2017 року Сергій Сухомлин наголошував, що питання трамваю мають вирішити самі житомиряни, В березні 2018 року мер говорив, що з точки зору менеджера, трамвайні рейки треба розібрати і запустити по цьому маршруту тролейбуси чи електробуси, і це буде в 5 разів дешевше, ніж будувати нові трамвайні колії і закуповувати нові трамваї.

Повністю програму «Тема дня», в якій мер Сергій Сухомлин відповідав на запитання житомирян, дивіться тут

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: трамвай Сухомлин транспорт  
Матеріали по темі