Події

​У Житомирській області поліція перевіряє факт вбивства 5-річної дівчинки, яку рік тому забрали з прийомної родини і повернули біологічним батькам

28 May 2019, 09:48

27 травня до поліції надійшло повідомлення про можливе вбивство батьками малолітньої дитини у одному з сіл Овруцького району. Мова йде про 5-річну дівчинку, яку близько року тому завдяки активістам відібрали у прийомної сім’ї в Житомирі та повернули біологічним батькам.

Про це вранці 28 травня на своїй сторінці у соцмережі повідомив керівник ГУНП в Житомирській області Вячеслав Печененко.

«Допоки дорослі і суди визначаються, в якій сім’ї має виховуватись 5-річна дівчинка, самої дитини, за наявною у поліції інформацією, уже немає в живих. 27 травня до поліції надійшло повідомлення, що в одному із сіл Овруцького району батьки могли вбити свою малолітню дитину. Під час перевірки мати намагалась видати сина за зниклу дочку, одягнувши йому дівчачі речі. Швидко розібратись поліцейським допомогла громада села. Люди чітко вказали, що це не Даринка і під тиском цих свідчень – ще одне страшне зізнання… Наразі поліція розпочала кримінальне провадження за фактом убивства малолітньої дитини», - йдеться у дописі Вячеслава Печененка.

За словами керівника ГУНП в області, найстрашніше у цій ситуації те, що дівчинка близько року тому зусиллями горе-активістів (які на кожному перехресті кричать про знущання над дітьми у будинках сімейного типу) була вилучена з прийомної родини (де про неї піклувались і займались вихованням та оздоровленням) і повернута біологічним батькам (які через пристрасть до алкоголю вже позбавлені батьківських обов’язків відносно двох інших дітей).

«Поки прийомні батьки намагались через вищі судові інстанції оскаржити рішення місцевих судів і повернути дитину, 5-річна Даринка безслідно зникла. За трохи більше року її перебування у біологічній родині ні прийомній матері, ні навіть комісіям, які приїжджала для перевірки умов проживання, не вдалося провідати дівчинку. Батьки просто не відчиняли двері і негайно сповіщали про такі візити горе-активістів. Останні так само невідкладно піднімали ґвалт у соцмережах. Навіть складені у червні 2018-го адміністративні матеріали відносно батьків за неналежне виконання обов’язків по вихованню дітей були зрештою скасовані у суді (не без допомоги «друзів» сім’ї). А ще за якийсь місяць дитини не стало. У поліції є всі підстави вважати, що біологічні батьки її вбили. Цинічності та жаху у цій ситуації додає той факт, що тіло мертвої дитини ці нелюди спалили у печі, а рештки винесли. Принаймні, такі свідчення ми наразі перевіряємо», - повідомив Вячеслав Печененко.

Нині обоє батьків під вартою. Поліція продовжуємо збирати свідчення та докази.

«Так і хочеться запитати у псевдозахисників: то ви ще й досі вважаєте, що Даринці краще з біологічними батьками?!», - завершає свій допис керівник управління Нацполіції в Житомирській області.

У прес-службі ГУНП в Житомирській області додали, що дитину вбили близько 8 місяців тому. Спершу батько наніс доньці тілесні ушкодження, які призвели до смерті неповнолітньої, а згодом тіло дівчинки спалили у печі та рештки викинули в річку.

«27 травня до поліції надійшло повідомлення про те, що в одному із сіл Овруцького району батьки вбили свою 5-річну дитину. На місце події негайно виїхали слідчо-оперативні групи Головного управління Нацполіції в Житомирській області та Овруцького відділення ГУНП. На прохання правоохоронців показати доньку 41-річна матір винесла з оселі дитину, вбрану у дівчачі речі. Однак правоохоронці запропонували матері показати усіх трьох дітей. Так було викрито, що за дівчинку жінка видає свого 3-річного сина. Коли ж остаточно з’ясувалось, що потрібної дитини в обійсті немає, батьки зізнались у страшному злочині, учиненому близько 8 місяців тому», - йдеться у повідомленні прес-служби поліції.

«Про цю сім’ю місцевим правоохоронцям відомо ще з 2009 року, коли через пристрасть до алкоголю і невиконання батьківських обов’язків мати була позбавлена прав на двох синів. Потім, у 2013-му, у жінки та її 50-річного співмешканця з’явилась донька. А вже за рік у зв’язку із загрозою життю і здоров’ю дитину аж на півроку було госпіталізовано до лікарні. Причому, без супроводу матері, бо та відмовилась. А з 2015-го по квітень 2018-го років дівчинка виховувалась у прийомній родині. Усі ці три роки відбувались суди, у тому числі і з подачі місцевих активістів, щодо повернення дитини у біологічну родину. Врешті остаточне рішення було ухвалено і дівчинка опинилась знову з батьками», - розповів т.в.о. керівника ГУНП Житомирщини Артем Лисогор.

Він також зазначив, що упродовж часу перебування дитини у батьків органи опіки намагались обстежити умови її проживання, однак комісії не допускали до оселі. А складені поліцейськими адміністративні матеріали за фактом неналежного виконання батьківських обов’язків були зрештою скасовані у суді.

«Попередньо вдалося з’ясувати, що дівчинка у будинку у ході сімейного конфлікту від свого батька отримала травми, що призвели до її смерті. Згодом мертве тіло дитини батьки спалили у печі та рештки викинули у річку. Про це вони нікому не сказали. Наразі батьки обоє затримані слідчими у порядку ст.208 (Затримання уповноваженою службовою особою) Кримінального процесуального кодексу України. Робимо усе можливе, щоб перевірити отриману інформацію та встановити усі обставини. Також окремо хочу зазначити, що така жахлива ситуація стала можливою через втручання у долю загиблої дитини так званих «активістів» з обласного центру, які супроводжували і всіляко впливали на судові процеси задля вилучення дівчинки із нормальних умов проживання та виховання у прийомній родині, і врешті таки «допомогли» повернути її неблагополучним біологічним батькам. Задля досягнення цієї мети свого часу ці горе-активісти цілими делегаціями приходили до ГУНП в області з вимогою до керівництва негайно «захистити» дитину від надуманих і нічим не підтверджених знущань у прийомній родині та повернути її батькам», - повідомив заступник начальника ГУНП Житомирщини Олександр Радченко.

Досудове розслідування триває за ч.2 ст.115 (Умисне вбивство) Кримінального кодексу України. Наразі правоохоронці продовжують проведення слідчих дій, необхідних для встановлення усіх обставин. За чинним законодавством позбавлення життя малолітньої дитини карається позбавленням волі на строк від 10 до 15 років або довічним ув’язненням.

Нагадаємо, 12 квітня 2018 року з житомирського будинку сімейного типу за рішенням суду забрали 4-річну дівчинку, яка 3 роки жила у прийомній сім’ї, і проти її волі віддали біологічній матері. Місцеві активісти влаштовували пікет й заявляли, що у них з’явилася інформація – у сімейному дитбудинку дівчинку зґвалтували. У поліції повідомили, що над дитиною не вчиняли наруги.

Як повідомляв Житомир.info, влітку 2018 року на черговому засіданні виконкому Житомирської міської ради Олександр Коцюбко заявив, що зібрав документи щодо «педофілії» в будинках сімейного типу, мер пообіцяв створити робочу групу, яка перевірить правдивість цих заяв. 11 липня 2018 року мер Житомира таки створив робочу групу, яка б мала вивчити заяви Коцюбка щодо порушення прав дітей.

Відеосюжет про те, як у Житомирській мерії активісти сварилися з членами робочої групи та вихователькою будинку сімейного типу, дивіться тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вбивство прийомна родина активіст поліція ГУНП  
Матеріали по темі