Місто

​До житомирського провалля на Великій Бердичівській підвели вентиляцію, але конденсат поки не щез

12 September 2019, 11:50

До заскленого провалля на Великій Бердичівській у Житомирі підвели вентиляцію, але конденсат як був, так і залишається.

Житомир.info став свідком, як опівдні 11 вересня чоловіки в жилетках з логотипом «Візин річ» вмонтували в бруківку повітропровід, який закінчується пластиковим дашком біля клумби з декоративними кущами. За логікою, після такого кроку краплі з внутрішнього боку скла повинні щезнути, однак уранці 12 вересня кореспондент Житомир.info застала не набагато кращу картину: з однієї половини скляного накриття, звідки відводиться труба, конденсату поменшало і навіть проглядаються зелень і стіни, з іншої – нічого не видно через суцільні краплі.


«Візин річ» – це назва компанії, яка заснована 3 роки тому, займається будівництвом житлових і нежитлових будівель і з березня 2019 року зареєстрована в Житомирі (раніше – в Полтаві). Її засновник і керівник — Євген Михайлюк, статутний капітал фірми – 100 тисяч гривень.

Житомир.info хотів поцікавитися в начальника управління капітального будівництва Житомирської міськради В’ячеслава Глазунова, чому не щезає конденсат та скільки часу потрібно для повного відведення вологи, однак станом на 12 вересня коментаря в посадовця отримати не вдалося.

Нагадаємо, Глазунов обіцяв вирішити питання з вентиляцією ще кілька місяців тому, в червні 2019 року. Тоді він розповідав, що вентиляція у проваллі не передбачалася, бо «ніхто не міг подумати, що може бути таке випаровування вологи з землі». УКБ звернулося з листом на організацію, яка виготовляла проєкт, з проханням внести зміни і зробити вентиляцію. Зі слів начальника управління, повітря повинно подаватися по системі самоплинно, у протилежному випадку має вмикатися примусова вентиляція.

Як повідомляв Житомир.info, 6 жовтня 2016 року на Великій Бердичівській під час реконструкції тротуарів під землю провалився екскаватор, де виявили підземелля. Історики почали його вивчати, а краєзнавець Мокрицький розповів, що підземелля є «технічним підпіллям» триповерхового будинку ХІХ століття. Підземелля збиралися «законсервувати» для подальшого вивчення та облаштувати на території підземних знахідок оглядові майданчики. У березні 2017 депутати вирішили не проводити археологічні дослідження підземелля та виділили кошти на проєкт накриття.

Робочий проєкт скляного накриття розробила житомирська фірма «Архітектура плюс Дизайн». 27 вересня 2018 року під час сесії міської ради депутати виділили 187 тис. 679 грн на благоустрій території проведення археологічних досліджень на вул. Велика Бердичівська, 3. 1 листопада 2018 року підрядник розпочав роботу по накриттю провалля.

Власник музею «Ремісничий двір» Федір Євтушенко розповів, що планує розмістити у проваллі на Великій Бердичівській посуд, тару і скриню зі старовинними речами.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: провалля Велика Бердичівська конденсат  
Матеріали по темі