Влада

В Олевському районі перезатарюють небезпечні хімікати, на роботи вже виділили понад 300 тисяч бюджетних гривень

28 November 2019, 15:22

У селі Сущани Олевського району Житомирської області розпочали перезатарення отрутохімікатів та пестицидів.

Про це 26 листопада повідомив сайт Олевської ОТГ.

«Непридатні дo використання пестициди тa інші oтрутoхімікaти склaдувaлися просто неба або в складах, які перебували в занедбаному стані. Це небезпечний спадок, який стaнoвить зaгрoзу для нaвкoлишньoгo середовища», - йшлося у повідомленні.

Зазначалося також, що роботи з перезатарення виконує загін спеціального призначення Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Житомирській області.

«Кошти на придбання полімерних барабанів для проведення перезатарення отрутохімікатів були виділені із міського бюджету, а на роботу з перезатарення – з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища», - повідомляв сайт ОТГ.

Скільки саме коштів виділялося, Житомир.info запитав у заступника Олевського міського голови з питань житлово-комунального господарства, архітектури та будівництва Сергія Мельника.

«З міського бюджету Олевська виділено 122 тисячі гривень на придбання тари – спеціальних бочок. З обласного бюджету виділено 211 тисяч гривень, з яких 159 тисяч по договору заплачено фахівцям УДСНС за роботи з перезатарення. Перезавантаження пестицидів ще триває», - повідомив Сергій Мельник.

Нагадаємо, у 2018 році Житомирський обласний лабораторний центр зазначав, що «реорганізація агропромислового комплексу в Житомирській області призвела до того, що понад 560 тонн заборонених та непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин залишилися безгоспними. Умови зберігання більшості цих хімічних речовин є незадовільними, складські приміщення знаходяться в аварійному стані».

Навесні 2019 року в Житомирській області зберігалося майже 400 тонн непридатних пестицидів, а склади перебували в незадовільному стані. Управління екології ОДА повідомляло, що неодноразово направляло запити до Мінприроди України про виділення коштів для здійснення природоохоронних заходів за рахунок коштів фонду охорони навколишнього природного середовища, але не отримувало фінансування.

Як повідомляв Житомир.info, 4 травня 2019 року в місті Олевськ Житомирської області горіла бочка, в якій знаходилося 6 тонн отрутохімікатів. Загоряння трапилося на території колишнього ВАТ «Олевський райагрохім». Для перезатарення хімічно-небезпечних речовин в Олевську першочергово придбали 100 бочок по 50 літрів, затим дозамовили ще 300 діжок та продовжили вимушені канікули в школі.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: хімікати перезатарення Олевський р-н  
Матеріали по темі